Θέατρο Αλώνι, η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-02 11:00:07
Θέατρο Αλώνι, η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πλαγιά του Πηλίου, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο αλώνι… Ωστόσο, η παραμυθένια τοποθεσία και η εξαιρετική ακουστική του θα του επιφύλασσαν μια διαφορετική τύχη… Αρχικά με πρωτοβουλία του εικαστικού και ζωγράφου Γιώργου Τριανταφύλλου και τη συνεργασία μιας ομάδας φίλων των τεχνών και στη συνέχεια με τη συμβολή δεκάδων εθελοντών, το αλώνι μετατράπηκε σε αυτό που ξέρουμε σήμερα.
Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου με τη βοήθεια φίλων το 1995 δημιουργούν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Πηλίου μια πρόχειρη χωμάτινη διαμόρφωση, ενώ με τη συμβολή δεκάδων εθελοντών το θέατρο αλώνι μετατρέπεται σε ένα άρτιο μικρό θέατρο για να φτάσει σήμερα, είκοσι τρία χρόνια μετά, να θεωρείται η «Μικρή Επίδαυρος του Πηλίου».
Έχοντας φιλοξενήσει πολυάριθμα θεατρικά και μουσικά δρώμενα υψηλού επίπεδου από καταξιωμένους καλλιτέχνες, καθώς και χιλιάδες θεατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στις πέτρινες κερκίδες του, το Θέατρο Αλώνι κατάφερε κατά την πολύχρονη πορεία του να διευρύνει τα όρια της τέχνης πέρα από τα συνηθισμένα πλαίσια και να την κάνει πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.
«Αυτό που κάνει το έργο του Θεάτρου ξεχωριστό είναι ότι όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται μέσα στην πλούσια φύση του Πηλίου, χαρίζοντας έτσι σε καλλιτέχνες και θεατές μια διαφορετική εμπειρία στην τέχνη» ανέφερε ο κ. Γ. Τριανταφύλλου.


Σήμερα – και αφού ξεπεράστηκε μια σειρά εμποδίων – η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Φίλοι του Θεάτρου Αλώνι πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι ένα πρόγραμμα από θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που το κοινό μπορεί να απολαύσει σε αυτό το ξεχωριστό αλώνι, «φυσικό μπαλκόνι στον Παγασητικό», στην αγκαλιά του πανέμορφου χωριού Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Τριανταφύλλου, «παράλληλα, από το 2015, διοργανώνει σε συνεργασία με καταξιωμένους καθηγητές ένα εκτενές σεμινάριο αρχαίου δράματος στη φύση, το οποίο απευθύνεται σε νέους σπουδαστές και λαμβάνει ήδη εξαιρετικά θετική ανταπόκριση».
Με αυτόν τρόπο, και κυρίως χάρη στο ενδιαφέρον και την αγάπη των εθελοντών και των θεατών, το Θέατρο Αλώνι κατάφερε σταδιακά να εδραιωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός, ενώ φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του με μόνο σκοπό την προσφορά στον πολιτισμό και στον άνθρωπο.
«Έχοντας συγκεντρώσει μεστή εμπειρία 20 χρόνων, το Θέατρο Αλώνι συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του σε αρχές και συνεχίζει την πορεία του φροντίζοντας κάθε δραστηριότητά του να διέπεται από αυτές, στις λαμπρές, αλλά και στις δύσκολες στιγμές» επισήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Το όραμα είναι το Θέατρο Αλώνι να λειτουργεί ως ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για ένα καλύτερο κόσμο και η αποστολή του να εξακολουθήσει να αναδεικνύει την αξία της τέχνης μέσα στη φύση, προσφέροντας ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε ένα ολοένα ευρύτερο κοινό».
Οι στόχοι είναι η διάδοση της τέχνης πέρα από τα στενά όρια των μεγάλων πόλεων, η έμφαση στη σημασία της φύσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η ανάδειξη της ιστορίας και της κουλτούρας του τόπου, η προσέλκυση ενός κοινού με πιο περιορισμένες ευκαιρίες επαφής με την τέχνη, η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε ένα εθελοντικό εγχείρημα και η εκπαίδευση μαθητευόμενων στην τέχνη μέσα από μία εμπειρία ζωής στη φύση.



Ζαγορά Πήλιο