Ζήτηση σε Βόλο-Πήλιο για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-09 11:23:23
Ζήτηση σε Βόλο-Πήλιο για βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες φαίνεται πως δίνουν μια ιδιαίτερη τουριστική δυναμική ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που να μπορούν να υποδεχτούν πλήθος τουριστών» τονίζει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρης Κοκκώσης ο οποίος ασχολείται με τα θέματα τουρισμού.

Ο ίδιος μελετά τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς μέσα από τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης.
«Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα, είναι πως περιοχές οι οποίες δεν είχαν κάποια αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση, ξαφνικά έχουν αναδειχθεί σε περιοχές με ιδιαίτερη ζήτηση. Εκεί παράλληλα δημιουργούνται και ευκαιρίες για απασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα. Τέτοιες περιοχές μπορεί να ήταν γειτονιές σε μεγάλες πόλεις που δεν είχαν τουριστική έλξη ή αντίστοιχες περιπτώσεις νησιών ή και ορεινών περιοχών» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Κοκκώσης

Υπάρχει τελικά ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων; «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλευρών είναι συμπληρωματική. Δηλαδή και τα ξενοδοχεία βοηθιούνται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση» απαντά ο καθηγητής.
«Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκίνησε παγκοσμίως προ δεκαετίας, ενώ στην Ελλάδα το βλέπουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάντως η δυναμική της είναι ανεξάντλητη» τονίζει ο κ. Κοκκώσης, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που ο Έλληνας νοικιάζει το σπίτι του σε τουρίστα, απαντά πως, πρώτον, για να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, δεύτερον, γιατί έτσι έχει ένα πρόσθετο εισόδημα σε μια περίοδο κρίσης που δεν υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία, τρίτον, γιατί μπορεί να δώσει ζωή σε ένα σπίτι που ίσως δεν αξιοποιούσε, όσο μπορούσε ή ήθελε. Και αυτό ισχύει ακόμη και για τις ορεινές περιοχές ή πολύ μικρά νησιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες χαίρονται το σπίτι για δεκαπέντε ημέρες, αλλά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το σπίτι έχει λειτουργία για περισσότερο καιρό».

Έχουν ζήτηση
Ο κ. Κοκκώσης ανέφερε πως «το Πήλιο, αλλά και ο Βόλος είναι από τις περιοχές που έχουν ζήτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και άλλες εποχές. Εξάλλου έρχονται και επισκέπτες που είναι συνταξιούχοι και θέλουν να απολαύσουν εκτός από τις παραλίες και το υπόλοιπο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον».
Ο ίδιος σε συνεργασία με άλλους ερευνητές διεξάγει έρευνα για τις συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τουριστική αγορά.
«Πιστεύω ότι ο Βόλος μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη τουριστική δυναμική μέσα από αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες» ανέφερε ο κ. Κοκκώσης.
Πανελλαδικά οι κατοικίες που έχουν μπει σε καθεστώς βραχυχρόνιων μισθώσεων, ανέρχονται στις 50.000. Πρόκειται για ενεργείς αγγελίες για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια ενεργή μίσθωση. Βέβαια υπάρχουν και άλλες κατοικίες στις οποίες δεν έχει γίνει κάποια μίσθωση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που οι ιδιοκτήτες μπορούν να πετύχουν ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα. Για παράδειγμα στη Σαντορίνη οι ενεργείς αγγελίες ακινήτων αγγίζουν τις 3.000, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιοχές, ιδίως αστικές, όπου η μέση ημερήσια τιμή για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου διαμορφώνεται στα 40-50 ευρώ.



Ζαγορά Πήλιο