Ειδικά τμήματα σε οκτώ Δημοτικά της Μαγνησίας για αλλοδαπούς μαθητές

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-10 10:55:06
Ειδικά τμήματα σε οκτώ Δημοτικά της Μαγνησίας για αλλοδαπούς μαθητές

Τα σχολεία είναι 1ο και 2ο Σκιάθου, 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, Δημοτικό Σούρπης, Δημοτικό Πορταριάς, Δημοτικό Τσαγκαράδας, 1ο Δημοτικό Αγριάς, 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας

Σε οκτώ Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας αναμένεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη σχολική χρονιά ειδικά τμήματα για τη διδακτική ενίσχυση των αλλοδαπών μαθητών σε βασικά μαθήματα, όπως είναι τα μαθηματικά και η γλώσσα.

Ρεπορτάζ
ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Από το υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκαν τα Δημοτικά που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητες μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τα οποία είναι τα εξής: 1ο και 2ο Σκιάθου, 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, Δημοτικό Σούρπης, Δημοτικό Πορταριάς, Δημοτικό Τσαγκαράδας, 1ο Δημοτικό Αγριάς, 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας.
Στη Θεσσαλία τα Τμήματα που εντάσσονται σε ΖΕΠ ανέρχονται στα 32.
Στα οκτώ σχολεία τα δύο είναι από τη Σκιάθο, όπου ο πληθυσμός των αλλοδαπών μαθητών αγγίζει το 40%. Η Σκιάθος είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Μαγνησίας, όπου οι αλλοδαποί δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς απασχολούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.
Πέρυσι από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είχαν προταθεί δέκα σχολεία για να λειτουργήσουν ως ΖΕΠ, αλλά τελικά καλύφθηκαν μόνο οι πέντε θέσεις.
Στα τμήματα ΖΕΠ οι αλλοδαποί μαθητές διδάσκονται κυρίως τα μαθηματικά και τη γλώσσα, ώστε να μπορούν να συμβαδίσουν πιο αρμονικά με το μορφωτικό επίπεδο των υπόλοιπων παιδιών, αλλά και να ενισχύσουν τις δικές τους γνώσεις.
Η κάλυψη αυτών των τμημάτων γίνεται συνήθως από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων για περιοχή πρόσληψης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική προθεσμία θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Αυγούστου, ώστε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που φέτος θα αγγίξουν τις 20.000, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ.
Στο μεταξύ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει αποστείλει έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας με το οποίο ζητεί να οριστεί Δημοτικό, στο οποίο θα διδάσκονται τα 30 προσφυγόπουλα που διαμένουν στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα. Ήδη έχουν ενδιαφερθεί αρκετά Δημοτικά για να εντάξουν την Τάξη Υποδοχής που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Για τη διδασκαλία των νηπίων αναμένεται να λειτουργήσε



Ζαγορά Πήλιο