Συνεχίζεται και φέτος το κύμα κατασχέσεων ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τον ΕΦΚΑ, ενώ δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία χάνουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το κύμα κατασχέσεων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα εις βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν αφήσει τις οφειλές τους απλήρωτες και δεν τις έχουν ρυθμίσει σε δόσεις.
Με βάση τα στοιχεία του Υποθηκοφυλακείου Βόλου, το οκτάμηνο φέτος έγιναν 90 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ πέρυσι όλη τη χρονιά οι κατασχέσεις ήταν συνολικά 131, αριθμός που με τον ρυθμό που γίνονται, αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον νόμο, η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες, ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί, ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει.
Επίσης η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Εξάλλου 186 ήταν το πρώτο οκτάμηνο οι προσημειώσεις και οι υποθήκες ακινήτων στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου, κυρίως από διαταγές πληρωμής που εξέδωσαν τράπεζες. Πέρυσι όλο το έτος οι προσημειώσεις-υποθήκες στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου ήταν συνολικά 233.
Δεκάδες χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη
Δεκάδες οφειλέτες τραπεζών από τη Μαγνησία χάνουν την προστασία του Νόμου Κατσέλη, καθώς δεν αποδέχθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Οι τράπεζες έχουν δικαίωμα πλέον, να ασκήσουν κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των οφειλετών, που σε επίπεδο Μαγνησίας υπολογίζονται σε πάνω από 100. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα εναντίωσης ασκείται στο Ειρηνοδικείο.
Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, για όσους αρνήθηκαν να αρθεί το απόρρητό τους, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που είτε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν, είτε προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο, το 30% – 35% των περιπτώσεων όσων έχουν φτάσει στα στάδιο της εκδίκασης, απορρίπτεται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι οφειλέτες δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νόμο. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι οφειλέτες, π.χ. που έχουν εμπορική ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται προστασίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, στον οποίο και κατέφυγαν, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 δανειολήπτες στη Μαγνησία ήρθαν αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, καθώς είχαν ζητήσει να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η αίτηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των δανειοληπτών εντός και εκτός Ελλάδας αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η αίτηση της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και το δικαστήριο να αποφανθεί, εάν ο δανειολήπτης πληροί τους όρους, που προβλέπει ο νόμος.
Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτό να εντοπιστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% όσων έχουν προσφύγει στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο νόμος προβλέπει, πως εφόσον δεν ζητήσουν μόνοι τους την άρση, αυτή γίνεται αυτόματα. Όσοι μάλιστα βρεθούν να διατηρούν καταθέσεις, τις οποίες έχουν αποκρύψει, καλούνται να αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους χωρίς καμία ρύθμιση.