Ακριβότερα έως 20% φέτος τα κάστανα λόγω της μειωμένης παραγωγής στο Ανατολικό Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-10-11 10:40:20
Ακριβότερα έως 20% φέτος τα κάστανα λόγω της μειωμένης παραγωγής στο Ανατολικό Πήλιο

Μείωση στην παραγωγή κάστανου που αγγίζει ακόμη και το 50%, καταγράφεται φέτος στο Ανατολικό Πήλιο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις αρχές καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ζητούν από τον ΕΛΓΑ να τους καταβληθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες εισοδήματος που θα έχουν.
Μετά από τέσσερις καλές χρονιές στην παραγωγή η φετινή δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι παραγωγοί κάστανου στο Ανατολικό Πήλιο. Οι βροχοπτώσεις στις αρχές καλοκαιριού επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι μειωμένη από πέρυσι μέχρι και 50%.
«Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τους καστανοπαραγωγούς» τόνισε με νόημα ο καστανοπαραγωγός και έμπορος από το Ξουρίχτι κ. Κώστας Νάνος μεταφέροντας τα συναισθήματα που επικρατούν αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί στρέφονταν στην καλλιέργεια του κάστανου ποντάροντας στις καλές αποδόσεις που δίνουν.
Και πρόσθεσε πως «η μείωση στην παραγωγή αγγίζει ακόμη και το 50%. Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι διάχυτος, καθώς γνωρίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δουν στις τσέπες τους τις απώλειες στο εισόδημά τους. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε συντάξει ήδη τα έγγραφα και τα έχουμε αποστείλει στον ΕΛΓΑ με τα οποία ζητούμε να μας καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαμε στις καλλιέργειές μας από τον άσχημο καιρό του προηγούμενου διαστήματος».

Οι επιπτώσεις της μειωμένης παραγωγής φαίνονται και στους πάγκους των λαϊκών, όπου η τιμή στο ένα κιλό κάστανα έφτασε να πωλείται ακόμη και στα τέσσερα ευρώ.
«Ο καταναλωτής ήδη δέχεται τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, καθώς το ένα κιλό κάστανα πωλείται φέτος έως και 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και έχει καταντήσει να είναι είδος πολυτελείας» σημείωσε ο κ. Νάνος και συμπλήρωσε πως και η τιμή που πήραν οι παραγωγοί ήταν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερη.
Μάλιστα εκτίμησε πως μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχουν ποσότητες κάστανου στην αγορά, αφού θα έχουν πωληθεί. Εξάλλου ήδη το 90% της παραγωγής προωθήθηκε στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ιταλία.

«Επειδή είχαμε πρώιμη παραγωγή, έστω και μειωμένη, την προωθήσαμε στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ανάγκες» κατέληξε ο κ. Νάνος.
Στο μεταξύ και φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Ξουριχτίου, το πιο μεγάλο καστανοχώρι στο Ανατολικό Πήλιο, η γιορτή κάστανου η οποία παραδοσιακά συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου.



Ζαγορά Πήλιο