Το δυστύχημα, που είχε κοστίσει τον θάνατο ενός 34χρονου αλλοδαπού, στις 11 Οκτωβρίου 2016, σε οικισμό του Πηλίου, όταν το θύμα είχε πέσει μέσα σε δεξαμενή, όπου υπήρχε μούστος, για την παρασκευή κρασιού, ξαναζωντάνεψε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Το Δικαστήριο καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, τον 58χρονο ιδιοκτήτη της δεξαμενής, τον οποίο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς και για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας από αμέλεια. Παράλληλα το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στον καταδικασθέντα. Την ενοχή του 58χρονου είχε προτείνει και ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε μιλήσει για συνυπαιτιότητα του θύματος, ενώ είχε προτείνει τη μετατροπή της κατηγορίας της παράβασης της εργατικής νομοθεσίας σε παράβαση από αμέλεια. Το Τριμελές επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 58χρονο, κάτοικο Αθηνών και τεσσάρων μηνών για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και συνολική ποινή 20 μηνών. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εξέτασης «ο θάνατος επήλθε συνεπεία πνιγμού εξ εισροφήσεως, αναχθέντος γαστρικού περιεχομένου σε έδαφος οξείας δηλητηρίασης υπό διοξειδίου του άνθρακος. Βίαιος ασφυκτικός θάνατος».
Ο 58χρονος ιδιοκτήτης της δεξαμενής κατηγορούταν ότι στις 4.30 μ.μ. της 11ης Οκτωβρίου 2016, «από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε και κατά τις περιστάσεις, μπορούσε να καταβάλει, δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα, που προκάλεσε, λειτουργώντας με τη συμπεριφορά του ως αιτιατή συνθήκη ή παράλειψή του. Ειδικότερα ως ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας, στον αύλειο χώρο της οποίας διέθετε εξοπλισμό απόσταξης τσίπουρου και παρασκευής κρασιού και ως εργοδότης του παθόντος και ενώ με την ανωτέρω ιδιότητά του είχε, την υποχρέωση να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει μέτρα, που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων…, εντούτοις παρέβη τις υποχρεώσεις του, καθόσον δεν υπέδειξε στον εργαζόμενο την ασφαλή διαδικασία μετάγγισης του κρασιού, που ήταν α) η μετάγγιση από την κάνουλα της δεξαμενής ή β) εφόσον επέλεγε τη χρήση αντλίας, η παροχή κατάλληλων οδηγιών ασφαλούς εργασίας καθαρισμού του φίλτρου, δεν επέβλεψε την τήρηση των οδηγιών και δεν ενημέρωσε τον εργαζόμενο για τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης και τους κινδύνους από το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα». Την καταδίκη του 58χρονου ζήτησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο 34χρονος αλβανικής υπηκοότητας ήταν μεθυσμένος και έπεσε στη δεξαμενή, δεν ήταν εργαζόμενος στον 58χρονο και δεν υπάγεται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί ασφάλειας, διότι ήταν οικιακός βοηθός.
Στη χθεσινή δίκη, που κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες και συγκεκριμένα η σύζυγος του θύματος, η αδερφή του κατηγορουμένου, ο ιατροδικαστής που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση και ένας αυτόπτης μάρτυρας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον 34χρονο, όταν έπεσε στη δεξαμενή με τον μούστο. Ο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «έχασα τη συνείδησή μου», όταν προσπάθησε να τον πιάσει από το πόδι.