Πρωτοβουλία για την κατοχύρωση και την προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων αλλά και τοπικών προϊόντων αναλαμβάνει η Μητρόπολη Δημητριάδος, η ΟΕΒΕΜ και η ΓΣΕΒΕΕ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΚΑΝΩΝ, που ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017 ως αποτέλεσμα της διετούς συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ορθοδοξίας και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Ο «ΚΑΝΩΝ» στηρίζει με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα που παράγονται από τις Ορθόδοξες Μοναστικές Κοινότητες και τους Μικρούς Παραγωγούς. Στους παραγωγούς και τα μοναστήρια θα αποδίδεται η σήμανση «ΚΑΝΩΝ».
«Είναι μία προσπάθεια προώθησης των προϊόντων αυτών. Έχουμε δει ότι υπάρχει κινητικότητα για τα μοναστηριακά προϊόντα ενώ πολλοί τα καπηλεύονται. Ξεκινήσαμε από τη Μητρόπολη για να κάνουμε ενέργειες με τα μοναστήρια της περιοχής. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλά στην προσπάθεια αυτή, που είναι ευεργετική για την ελληνική οικονομία» δήλωσε για την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επισήμανε ότι μέσα από την πρακτική αυτή, κάποια από τα μοναστήρια της περιοχής θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν τα προϊόντα τους ενώ θα υποστηριχθεί η προσπάθεια των τοπικών παραγωγών.» Οι άνθρωποι ζητούν μια πιστοποίηση. Έτσι πολλά προϊόντα από την Ελλάδα μπορούν να γίνουν γνωστά αν τον κόσμο». Πρόσθεσε επίσης πως στην περιοχή μας υπάρχουν 20 μοναστήρια».
Τα προϊόντα που θα διατίθενται μέσω του δικτύου «ΚΑΝΩΝ» ελέγχονται καθώς η διαδικασία που θα ακολουθείται, θα βεβαιώνει ότι έχουν περάσει από έλεγχο. Ειδικότερα, τα προιόντα θα ελέγχονται από το στάδιο της παραγωγής, της συσκευασίας, μέχρι και το στάδιο της διάθεσής τους. Σημειώνεται ότι το κόκκινο σήμα αφορά μοναστηριακά προϊόντα και το μπλε τα προιόντα τοπικών παράγωγων. Στο δίκτυο εξαγωγής συμμετέχουν 25 χώρες ενώ η Ελλάδα είναι η έδρα του φορέα «ΚΑΝΩΝ» για όλες τις χώρες.