Από την έναρξη ακόμη του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2018», με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», η Συγγραφέας και ερευνήτρια της Τοπικής μας Ιστορίας, Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, κατέθεσε μια εξόχως ενδιαφέρουσα πρόταση, προκειμένου να ενταχθεί στις δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Η πρόταση αφορούσε στην έναρξη έρευνας για την φωτογραφική, αποτύπωση καθώς και την καταγραφή των ιστορικών και καλλιτεχνικών τους στοιχείων. Ακόμη θα διερευνούσε και κάθε πληροφορία που θα ελάμβανε από τους κατοίκους, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει,
Τα ηρώα του Βόλου και του Πηλίου, ως σημεία αναφοράς τοπικών, εθνικών γεγονότων και προβολής της γλυπτικής τέχνης.
Τώρα πλέον, μετά από πολύμηνη και ιδιαίτερα επίπονη, αλλά αποτελεσματική εργασία, είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, και είναι μια ακόμη συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι».
Στην έρευνά της καταγράφονται τα ηρώα του Βόλου, της Μακρινίτσας, Πορταριάς, Κεραμιδίου, Καναλίων, Κερασιάς, Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, Αφετών, Νεοχωρίου, Αγίου Βλασίου, Πινακατών, Δράκειας, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Γεωργίου, Μηλεών, Τσαγκαράδας, Μουρεσίου, Κισσού, Ζαγοράς, και Τρικερίου.
Στην αρχή θα παρουσιαστεί κατάλογος των χωριών με τα ηρώα. Κατόπιν γίνεται χρονολόγηση, περιγραφή, σημεία τοποθέτησης και μεταφοράς, εξωτερικές μεταβολές και φθορές, παράθεση ιστορικών γεγονότων, καταγραφή γλύπτη και βιογραφικά στοιχεία.
Η ομιλία, που θα συνοδεύεται και από την προβολή των αντίστοιχων εικόνων, θα είναι ένα γρήγορο ταξίδι γνωριμίας και προσέγγισης των ηρώων στον Βόλο και στο Πήλιο όπου επισημαίνονται ο τόπος, χρονολογία κατασκευής, επιγραφές και ο γλύπτης.
Ηρώα είναι τα μνημεία με τα οποία κοσμούνται οι κοινότητες και οι δήμοι αφιερωμένα προς τιμήν όσων έπεσαν μαχόμενοι στους πολέμους της Πατρίδας. Βρίσκονται σε κεντρική θέση του πολεοδομικού συγκροτήματος, ή του χωριού και σκοπό έχουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς εκείνους που θυσιάστηκαν για της Πατρίδας την ελευθερία.
Η εποποιία των βαλκανικών πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων μαχητών που κάλυψαν με τα κορμιά τους τα πεδία των μαχών. Όλες οι πόλεις και τα χωριά, ακόμη και τα πιο μικρά, λόγω της γενικής επιστράτευσης πληρώνουν με το αίμα τους τη συμμετοχή στην προάσπιση της Πατρίδας.
Για να τιμηθούν τα θύματα αυτά, οι ήρωες των περιοχών, ανεγείρονται Ηρώα σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Το γεγονός αυτό συνεχίζεται και την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Οι νεότερες κοινωνίες, ιδιαίτερα μετά το 1950, όταν σταθεροποιούνται στον τόπο τους μετά τα γεγονότα και τις συνέπειες του Εμφυλίου τιμούν τους πεσόντες ήρωες με απλά σήματα, απλές μαρμάρινες στήλες.
Ταξίδι τιμής και μνήμης που η δόξα τους παραμένει αιώνια.
Την παρουσίασή της η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση την συνοδεύει και με προβολή φωτογραφικού υλικού.
Επιλέχτηκε η ημερομηνία αυτή, έτσι ώστε να συνδεθεί και με την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, οπότε θα περιλαμβάνει η εκδήλωση και μουσική αφιερωμένη στο Έπος, όπου ο Κωνσταντίνος Ζεμπίλας, συνοδευόμενος από τον Δημήτρης Γεωργίου στο πιάνο, θα παρουσιάσουν μελοποιημένη ποίηση από το »Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, και άλλα έργα αφιερωμένα στην εποποιΐα του ’40.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Βαραλής.