Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, στις 27 Οκτωβρίου του 2016 συμπλήρωσε ακριβώς 100 χρόνια επίσημης διαρκούς λειτουργίας. Στα πλαίσιο αυτού του ιστορικού ορόσημου διεξάγονται διάφορες δράσεις, ιστορικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, επικοινωνιακού, πολιτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα όμως δεν σταματούν και οι δράσεις για την εξέλιξη της Οργάνωσης συνολικά, τον κομβικό της ρόλο στα δρώμενα της περιοχής και την διατήρηση της εμπορικής δυναμικής αλλά και της γενικότερης δραστηριότητας της στα ζητήματα του Πρωτογενούς τομέα του Ανατολικού Πηλίου.
Ακριβώς 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού, στο «γύρισμα» του πρώτου συνεταιριστικού αιώνα της Ζαγοράς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης και η Γενική Συνέλευση των μελών της, αποφάσισαν και ενέκριναν αντίστοιχα δύο αποφάσεις που όχι μόνο τιμούν την ιστορία των 100 αυτών ετών, αλλά δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκότερες για το μέλλον. Οι δύο αποφάσεις αφορούν την εγγραφή των νεοσυσταθέντων Αγροτικών Συνεταιρισμών από τα γειτονικά χωριά, Πουρί και Μακρυράχη ως μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Κάνοντας κάποιος ένα ιστορικό ταξίδι πίσω στο χρόνο , θα διαπιστώσει τα εξής: Τα δύο αυτά χωρία θεωρούνταν πάντα το «αριστερό και το δεξί χέρι της Ζαγοράς» όχι με την πολιτική έννοια των όρων, αλλά με την έννοια της συνύπαρξης και της από κοινού εξέλιξης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις αυτοδιοικητικές νομοθετικές ρυθμίσεις για ενοποιήσεις κοινοτήτων αποτελούσαν ενιαίο Δήμο με τη κοινότητα Ζαγοράς. Επίσης η κοινωνιολογική αλληλεπίδραση με τη Ζαγορά είναι έντονη και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που συγγενεύουν μεταξύ τους. Τα δύο χωριά δεν έχουν έντονη ιστορική σχέση μεταξύ τους ανεξάρτητα, αλλά ανέκαθεν μέσω της Ζαγοράς. Επίσης κατά την ένδοξη προπολεμική δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς οι καλλιεργητές Πουρίου και κάποιοι από τη Μακρυρράχη αποτελούσαν μέλη του Συνεταιρισμού. Το 1953 – 1954 η οικονομική καθίζηση του Συνεταιρισμού, αποτέλεσμα της τραγικής δεκαετίας του 1940 – 1950, οδηγεί σε αθρόες διαγραφές Ζαγοριανών – μελών και μαζί με αυτούς διαγράφονται οικειοθελώς όλοι οι κάτοικοι των δύο διπλανών χωριών. Το 1964 ο Συνεταιρισμός επανέρχεται δυναμικά με μέλη του από τη Ζαγορά και ξεκινά μια πορεία γεμάτη σταθμούς επιτυχιών. Λίγο μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς από το 1985 και έπειτα, επανέρχεται το ζήτημα της αποδοχής μελών από τα χωριά Πουρί και Μακρυρράχη. Άλλωστε το Καταστατικό επιτρέπει σε όσους έχουν σύζυγο από τη Ζαγορά και αγροτεμάχια στην περιοχή Κοινότητας Ζαγοράς να εγγράφονται ως μέλη. Οι ισχυροί τοπικισμοί και οι λάθος χειρισμοί όμως και των κατοίκων των δύο χωριών αλλά και των Ζαγοριανών δεν δημιουργούν ώριμες συνθήκες για πλήρη αποδοχή τους ως μέλη στο Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ιδίως την περίοδο 1993 – 1996 που το ζήτημα συζητείται έντονα. Από τότε πέρασαν άλλα είκοσι περίπου χρόνια.
Φτάνοντας στο σήμερα, κατόπιν και των δημοτικών συνενώσεων με τον Νόμο «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη» αργότερα, τα τρία χωριά αποτελούν μέρος της ενιαίας δημοτικής ενότητας Ζαγοράς. Παράλληλα οι συνεργασίες στα πλαίσια του Αγροτικού Κινήματος των τριών Αγροτικών Συλλόγων δημιουργούν εκ νέου συνθήκες όσμωσης μεταξύ των καλλιεργητών που είναι ευνοϊκές για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της πλειοψηφίας των Πουριανών – Μακρυραχιωτών που είναι η εγγραφή τους ως μέλη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς. Το αίτημα αυτό παράλληλα αποτελεί όραμα διαχρονικό των οραματιστών διοικούντων του Συνεταιρισμού από το 1980 και έπειτα. Για λόγους δημιουργίας αμεσότερων δημοκρατικών συνθηκών το Δ.Σ. του Συν/μου Ζαγοράς πρότεινε ίδρυση Συνεταιρισμών στα δύο χωριά και εγγραφή των Συνεταιρισμών ως μέλη ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα οι ποιοτικές απαιτήσεις και λειτουργίες του Συνεταιρισμού αλλά και να επεκταθεί δυναμικά η συνεταιριστική ιδέα στο Πουρί και τη Μακρυράχη.
Έτσι μετά και την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς που επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία την εγγραφή του Συνεταιρισμού Μακρυρράχης ως μέλος του, αφού το Πουρί είχε ήδη εγγραφεί λίγους μήνες πριν, κλείνει ένα ζήτημα οριστικά για τα συνεταιριστικά δεδομένα της περιοχής.
Το σπουδαιότερο είναι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για τους καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού καθώς πλέον οι κάτοικοι των τριών χωριών βρίσκονται στο ίδιο άρμα που χαρακτηρίζεται από το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Τα μήλα πλέον και των τριών χωριών θα διακινούνται όλα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς γεγονός που συνεπάγεται και την υψηλών προδιαγραφών καλλιέργειά τους με φιλικές μεθόδους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συμβολισμός της διεύρυνσης είναι σημαντικός και αποδεικνύει ότι με μεθοδικότητα και θέληση το συνεταιριστικό κίνημα και οι υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης.