Προτάσεις και καλές πρακτικές του Α.Σ. Ζαγοράς σε συνέδριο του υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2016-12-16 14:36:03

Τις προτάσεις και καλές πρακτικές, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ανέπτυξε η αντιπρόεδρος Δέσποινα Βαρούτα, που εκπροσώπησε τον Συνεταιρισμό στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο Σ.Ε.Φ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη – Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα και η κ. Βαρούτα τόνισε ότι φέτος η
Οργάνωση κλείνει ένα κύκλο 100 ετών αγροτικής επιχειρηματικότητας με πυλώνα την διαρκή προσφορά και συμμετοχή της Ζαγοριανής αγρότισσας και συνεταίρας, σε μια παράδοση που χτίστηκε με την διπλή προσφορά και στο σπίτι και στο αγρόκτημα. Όπως είπε, ένας από τους πρώτους Γυναικείους Αγροτοτουριστικούς Συνεταιρισμούς ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στη Ζαγορά και διαθέτει οργανωμένο ξενοδοχείο σε ένα πλήρως ανακαινισμένο πηλιορείτικο αρχοντικό της Ζαγοράς, με πρατήριο – γλυκοπωλείο και εργαστήριο τελευταίων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της διατροφής.

«Η δική μας πρακτική στην ανάπτυξη οριζόντιων πολιτικών γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, προήλθε με τη συνέργεια των γυναικών της Ζαγοράς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συνεργάζεται πλέον για την παραγωγή ενός νέου μεταποιητικού προϊόντος από το Π.Ο.Π. φιρίκι της Ζαγοράς Πηλίου παράγοντας ένα «delicatessen» προϊόν που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, προϊόν της σύμπραξης και της συμπόρευσης δυο συνεταιρισμών, όπου η γυναίκα κυριαρχεί ως σταθεροποιητικός και επιχειρηματικός παράγοντας σε εντελώς νέα βάση.
Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας στο επόμενο διάστημα προχωρά και στην παραγωγή «chips» μήλου από την ποικιλία ρενέδων, μιας παραδοσιακής και ξεχασμένη ποικιλίας μήλου, που όπως είναι κατάλληλη για διαβητικούς χωρίς ζάχαρη, εναρμονισμένη με την νέα τάση της υγιεινής διατροφής», σημείωσε ο αντιπρόεδρος.

Η Δέσποινα Βαρούτα πρότεινε οι επιχειρηματικές συμπράξεις μεταξύ αγροτικών συνεταιρισμών και γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών, να αποτελέσουν στο μέλλον ένα ζητούμενο, που πρέπει να αποτυπωθεί σε ευρωπαϊκά και τομεακά προγράμματα δίνοντας κίνητρα στην πράξη, για την ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως και την προέγκριση προτάσεων που στηρίζονται σε συμπράξεις και συνέργειες γυναικείων συνεταιρισμών, αλλά και μεταξύ αγροτικών συνεταιρισμών και γυναικείων συνεταιρισμών, κάτι όμως που προϋποθέτει θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Επίσης πρότεινε την ανάπτυξη υποδομών Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών) προσανατολισμένες στη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα με έμφαση στην δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών, όχι μόνου πληροφοριακού τύπου αλλά σε επίπεδο διαδικτυακών υπηρεσιών.

Τέλος, για την τόνωση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, πρότεινε την ανάπτυξη Διαγωνισμού Επιβράβευσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας των γυναικών, καθώς και προσπάθειες υλοποίησης ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησης προϊόντων αποτέλεσμα δικτύωσης γυναικείων συνεταιρισμών.



Ζαγορά Πήλιο