Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει σήμερα κλιμάκιο αγροτών της Μαγνησίας με σκοπό να αναδείξει το μείζον θέμα που προέκυψε με την ελιά και την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών από τον δάκο και τον μύκητα που χτύπησε την παραγωγή και τη σάπισε. Στη συνάντηση οι αγρότες θα ζητήσουν να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών, που βρίσκονται σε απόγνωση.
Για ολοκληρωτική καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Διαννελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, η οποία χτυπήθηκε από τον δάκο και τον μύκητα που την πρόσβαλε, με αποτέλεσμα να σαπίσει ο καρπός.
Για αυτό τον λόγο κλιμάκιο αγροτών της περιοχής επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργό και υφυπουργό, ώστε να τεθεί το θέμα στο τραπέζι και να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών.
Ο κ. Γ. Διαννελάκης τόνισε ότι μία καλή παραγωγική χρονιά προσφέρει 20.000 – 25.000 τόνους ελαιολάδου και φέτος ζήτημα είναι αν η παραγωγή ξεπερνά το 1% από μία καλή παραγωγική χρονιά. Όσες ελιές έφτασαν στα ελαιοτριβεία και πατήθηκαν, το λάδι που παράγεται είναι μεγάλης οξύτητας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδα συλλογής της ελιάς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων σημείωσε ότι «χιλιάδες παραγωγοί δεν έχουν βγάλει ούτε ένα κιλό ελαιολάδου και ο λόγος είναι ο δάκος και ο μύκητας που χτύπησαν τη φετινή παραγωγή, την οποία περιμέναμε να είναι μέτρια».
Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα ζητηθεί να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών. «Πριν μήνες η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή ψεκασμού σε διαμερίσματα της περιοχής λόγω του δάκου. Επομένως δεν είναι δύσκολο να βρεθούν οι περιοχές και οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον δάκο και τον μύκητα που σάπισε τον καρπό» τόνισε ο κ. Γ. Διαννελάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γίνεται από τη μία να πληρώνονται ασφάλιστρα παραγωγής και από την άλλη ο ΕΛΓΑ να μιλά για μη αποζημίωση επειδή ο δάκος δεν είναι αίτιο αποζημίωσης. «Αν θέλουν μπορούν να βρουν τρόπο να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Στο Πήλιο η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί έχουν ένα μικρό εισόδημα. Προσφάτως ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για αμύγδαλα και καρύδια» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων τόνισε ότι «στη συνάντηση θα αναδείξουμε στον υπουργό και τον υφυπουργό το μείζον πρόβλημα, αφού οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση».