Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Ν. Διαμαντάκου για το μοναστήρι Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-11-22 11:20:33
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Ν. Διαμαντάκου για το μοναστήρι Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς

Παρουσία πολύ κόσμου, μελών και φίλων του Συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Gallery X η ομιλία του συνταξιούχου δασκάλου κ. Νίκου Διαμαντάκου για την Παναγία Ράσοβα Ζαγοράς.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι η Παναγία Ράσοβα Ζαγοράς είναι ένα πάρα πολύ παλιό μοναστήρι, το οποίο δημιουργήθηκε το 1250 περίπου, ίσως και παλιότερα. «Στοιχεία για το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς υπάρχουν από 1270» επισήμανε ο κ. Νίκος Διαμαντάκος.
Ο συνταξιούχος δάσκαλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μοναστήρι της εποχής με κελιά γύρω-γύρω. «Σήμερα διασώζεται μόνο η εκκλησία, το καθολικό που λέμε, αφού τα κελιά έχουν καταστραφεί και έχουν πέσει, αλλά και αυτό όχι σε καλή κατάσταση» σημείωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Γίνονται προσπάθειες συντήρησης του μοναστηριού με αντιστηρίγματα και διάφορες επισκευές, ενώ έχουν χαλάσει και πολλές τοιχογραφίες».


Ο ίδιος ανέφερε ότι το μοναστήρι έχει εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια με τον τελευταίο μοναχό να έχει αποβιώσει περίπου στο 1900.
Ο κ. Νίκος Διαμαντάκος με τη βοήθεια βιντεοπροβολής παρουσίασε τρεις παλιές φωτογραφίες από το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς, από τις οποίες η μία είναι από το 1943 του Νίκου Στουρνάρα, η άλλη του πατέρα τού Νίκου Στουρνάρα, του Στέφανου, από τις αρχές του περασμένου αιώνα και η τρίτη άγνωστης προέλευσης, που είναι και η παλιότερη, τραβηγμένη περίπου 20 χρόνια πριν το 1900, και η οποία είναι και η πιο «αποκαλυπτική».
Το μοναστήρι της Παναγίας Ράσοβα Ζαγοράς είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια του Πηλίου και συγκεκριμένα στα πέντε παλιότερα του βουνού των Κενταύρων.



Ζαγορά Πήλιο