Εισφορές στον ΕΦΚΑ πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα καλούνται να πληρώσουν δεκάδες Νέοι Γεωργοί στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-12-12 10:20:24
Εισφορές στον ΕΦΚΑ πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα καλούνται να πληρώσουν δεκάδες Νέοι Γεωργοί στη Μαγνησία

Έντονες αντιδράσεις και στις τάξεις δεκάδων Νέων Γεωργών της Μαγνησίας προκαλεί το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) από την 1/1/2016, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν το 2017. Εκπρόσωποί τους από τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου επισημαίνουν ότι «πρόκειται για μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς είναι απαράδεκτο να τους ζητείται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για περίοδο που δεν ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα».

Το θέμα έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις και ήδη καταγράφονται αντιδράσεις και από άλλες περιοχές. Να αναφερθεί ότι η κατηγορία των Νέων Γεωργών δεν έχει αρχίσει ακόμη να καταβάλει εισφορές στον ΕΦΚΑ λόγω των γνωστών προβλημάτων στο σύστημα του νέου Ασφαλιστικού Φορέα, τις οποίες ωστόσο αναμένεται πως θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες.
Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκύψει στις τάξεις των Νέων Γεωργών, αλλά και κτηνοτρόφων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2017, αυτή οφείλεται, όπως προαναφέρθηκε στην απαίτηση του ΕΦΚΑ να καταβάλουν εισφορές από την 1/1/2016.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποί τους «η έγκριση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα έγινε τον Αύγουστο του 2017 και τώρα μας ζητούν να πληρώσουμε εισφορές στον ΕΦΚΑ για ενάμιση χρόνο πριν δηλωθούμε και επίσημα Νέοι Αγρότες.
Δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο να έχουμε ανταγωνιστική αγροτική εκμετάλλευση, αν αναλογιστούμε ότι και τα δικαιώματα που μας δόθηκαν ως νεοεισερχόμενοι αγρότες είναι κάτι παραπάνω από πενιχρά και δεν φτάνουν ούτε για τις εισφορές στον ΕΛΓΑ αλλά και την κάλυψη του κόστους δήλωσης στο ΟΣΔΕ. Θα πρέπει τα δικαιώματα των νέων αγροτών να αυξηθούν σε αξία» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Οι Νέοι Αγρότες, διαμαρτύρονται παράλληλα και για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν και φόρο αλληλεγγύης, επισημαίνοντας πως «τα εισοδήματά τους είναι μικρά. Η Πολιτεία θεωρεί ότι είμαστε εισοδηματίες, καθώς λάβαμε το πριμ της πρώτης εγκατάστασης αλλά δεν εξετάζει τα προβλήματά μας για να δώσει λύσεις» προσθέτουν.Ζαγορά Πήλιο