Μειωμένη επιδότηση για εκατοντάδες αγρότες λόγω των αλλαγών από τους δασικούς χάρτες στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-12-17 11:59:06
Μειωμένη επιδότηση για εκατοντάδες αγρότες λόγω των αλλαγών από τους δασικούς χάρτες στο Πήλιο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε εκατοντάδες παραγωγούς του Πηλίου από τη μειωμένη επιδότηση που έλαβαν λόγω των αλλαγών που υπήρξαν με τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, σε μια χρονιά μάλιστα που η παραγωγή των ελιών είναι πολύ μειωμένη από πέρυσι εξαιτίας του δάκου.
Μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα έχει αναρτηθεί το 48% των δασικών χαρτών και 800.000 καλλιεργούμενες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές. Μάλιστα οι επιδοτήσεις που δεν διατέθηκαν, επειδή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές, ανέρχονται μόνο για την πρώτη δόση του Οκτωβρίου στα 10.000.000 ευρώ.
Πολλοί αγρότες τοπικά, αλλά και πανελλαδικά, είναι ανάστατοι, καθώς αν και έχουν τα νόμιμα έγγραφα που δείχνουν ότι είναι στην ιδιοκτησία τους το χωράφι, η καλλιέργεια ωστόσο αυτή εμφανίζεται να είναι δασική.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις αφορά περίπου 310.000 στρέμματα.
Πάντως ήδη τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν να βρουν μια λύση για τους αγρότες.
Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Διανελλάκη να δηλώνει πως «πάρα πολλοί αγρότες στο Πήλιο, στη Μαγνησία και βέβαια πανελλαδικά, έχουν δει αυτή τη στιγμή επιδοτήσεις να μειώνονται, γιατί πολλά κτήματά τους φαίνονται ως δασικά. Έχουν βάλει τον αγροτικό κόσμο σε μια μεγάλη ταλαιπωρία ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό που είναι φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων και το Δασαρχείο. Οι παραγωγοί ταλαιπωρούνται βγάζοντας σωρηδόν τοπογραφικά και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις επιδοτήσεις και δεν ξέρουμε μελλοντικά, αν για κάποιους από τους παραγωγούς υπάρξει και πλήρης απώλεια της έκτασης. Παρά πολλοί παραγωγοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα και υπάρχει μια αιωρούμενη υπόσχεση από πλευράς υπουργείου ότι το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί».

Ο ίδιος τόνισε πως «πολλοί παραγωγοί είδαν τις επιδοτήσεις τους να «ψαλιδίζονται» μέχρι και 50% και τον κίνδυνο στο επόμενο διάστημα να μην μπορούν να λάβουν ούτε ένα ευρώ λόγω των δασικών χαρτών. Δεν μπορεί να αμφισβητείται μια ελαιοκομική στρεμματική έκταση, όταν ξέρουμε ότι η ελιά είναι αιωνόβιο δένδρο. Τα κτήματα αυτά είναι 300, 400 και 500 ετών. Πώς να αμφισβητηθεί λοιπόν ότι αυτά τα κτήματα δεν ήταν ελαιοκομικά;».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «έχει κλείσει η περίοδος των ενστάσεων, αν και οι ενστάσεις επιφέρουν οικονομικό κόστος, και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και έρχεται το υπουργείο να τους προτείνει ως άλλη λύση την εξαγορά. Και αναρωτιέται ο αγρότης «να εξαγοράσω το χωράφι, το κτήμα μου για το οποίο έχω τα νόμιμα έγγραφα;». Γι’ αυτό και θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσει άμεσα λύση σε συνεργασία με το υπουργείο, προτού το πρόβλημα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».



Ζαγορά Πήλιο