«Πετσοκομμένες» επιδοτήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-12-22 10:37:37
«Πετσοκομμένες» επιδοτήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους στη Μαγνησία

«Πετσοκομμένες» επιδοτήσεις είδαν χθες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας μετά την αναβολή που πήρε η ψήφιση του ακατάσχετου στις 7.500 ευρώ.

Αγανακτισμένοι οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων στέκονταν στα γκισέ και τα ΑΤΜ των τραπεζών, βλέποντας τα χρήματα να έχουν μεν πιστωθεί από προχθές το βράδυ, αλλά να έχει κατασχεθεί μεγάλο μέρος του ποσού της επιδότησης λόγω οφειλών και με δεδομένο ότι το ακατάσχετο στους λογαριασμούς είναι τα 1.250 ευρώ. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, καθώς θα κάνουμε, όπως όλα δείχνουν, γιορτές χωρίς χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Να αναφερθεί ότι η μόνη ενημέρωση που υπήρχε μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ενημέρωνε ότι «πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β’ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για τη θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».
Αγροτοσυνδικαλιστές επισήμαναν ότι «δεν είχε ξεκαθαρίσει αν η ψήφιση της τροπολογίας για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στις 7.500 ευρώ θα γίνονταν χθες αργά το βράδυ ή σήμερα Σάββατο στη Βουλή».

Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διευκρινίσει με σχετικό έγγραφο ότι η ισχύς του ακατάσχετου θα είναι αναδρομική από τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι με παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, και σε συνεννόηση με τις Τράπεζες, θα προστατευθούν όσοι δικαιούχοι έχουν οφειλές, έως ότου ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία.
«Εγώ προσωπικά αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου με χρέη διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει δεσμεύσεις στους λογαριασμούς μας και από την τράπεζα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Όπως διαπιστώσαμε ισχύει μόνο το ακατάσχετο το 1.250 ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και με την καταβολή της Εξισωτικής που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή» τόνισε η κ. Διβάνη.
Αγροτοσυνδικαλιστές της Μαγνησίας που επικοινώνησαν με τις τράπεζες ενημερώθηκαν ότι δεν γίνεται προς το παρόν η «απόδοση» των χρημάτων στις περιπτώσεις αγροτών µε ενεργά κατασχετήρια και ως εκ τούτου οι εν λόγω δικαιούχοι θα περιμένουν έως ότου ψηφισθεί η τροπολογία για το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ και εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Η λειτουργία του Α.Σ. Πηλίου
Όπως ανακοινώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων «από τις 24 έως 26 Δεκεμβρίου, καθώς και από 31 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου θα παραμείνει κλειστός στο σύνολο των δραστηριοτήτων του».

Τα επιλέξιμα βοσκοτόπια
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής δικαιοδοσίας της ότι έχουν καταρτιστεί οι επικαιροποιημένες καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2018. Καλούνται οι κτηνοτρόφοι των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, (Ελ. Βενιζέλου με Αναλήψεως, πληροφορίες Τσαγανού Φωτούλα) εντός των επόμενων 30 ημερών, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή έτους 2018.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης εντός της ανωτέρω προθεσμίας, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή έτους 2018 ως έχει αλλά δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν τυχόν αίτηση-ένσταση, η οποία θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη για τη χωροταξική ανακατανομή έτους 2019.



Ζαγορά Πήλιο