Χρονιά των υδροσίφωνων ή υδροστροβίλων ήταν το 2018 για τη Μαγνησία, καθώς καταγράφηκαν 11, οι περισσότεροι της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις σε ένα βράδυ καταγράφηκαν δέκα υδροσίφωνες βόρεια της Σκοπέλου…
Τη νύχτα της 15ης Ιουνίου του 2018 καταγράφηκαν από ντόπιο παρατηρητή δέκα υδροσίφωνες-υδροστρόβιλοι βόρεια της Σκοπέλου, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Γουρούνι», δηλώνει στη «Θ» ο Βολιώτης φυσικός-μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Ντάφης.
Το 2018, προσθέτει ο κ. Ντάφης, καταγράφηκαν οι περισσότεροι υδροσίφωνες-υδροστρόβιλοι της τελευταίας δεκαετίας στη Μαγνησία, 11 τον αριθμό. Σημειώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από παρατηρητές περίπου 35 υδροσίφωνες-υδροστρόβιλοι στη Μαγνησία.
Το φαινόμενο των υδροσιφώνων ή υδροστροβίλων που σημειώνονται στη θάλασσα, προκαλείται, όταν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας του νερού και της ατμόσφαιρας. Όπως εξήγησε ο κ. Ντάφης, οι περισσότεροι σίφωνες στη χώρα μας δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και ονομάζονται υδροσίφωνες, έχοντας συνήθως μικρότερη ένταση από τους αντίστοιχους σίφωνες ξηράς (ανεμοστρόβιλους), αλλά, όταν πλήττουν τις ακτές, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε επίπεδο χώρας, το 2018 η Μετεωρολογική Υπηρεσία (Μeteo) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 107 σίφωνες και πιο συγκεκριμένα οκτώ ανεμοστρόβιλους και 99 υδροσίφωνες, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στη Χαλκιδική και στην Κρήτη. Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84. Σε όλη την Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες.
Η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα οι 99, ήταν υδροσίφωνες οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς). Σε σπάνιες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα.
«Όταν ο υδροσίφωνας βγει στη στεριά, τότε γίνεται επικίνδυνος. Το 2009 είχε βγει ένας υδροσίφωνας στη στεριά, στην περιοχή του Άη Γιάννη και είχε προκαλέσει ζημιές», σημειώνει ο κ. Ντάφης.
«Για να δημιουργηθεί ένας υδροσίφωνας απαιτείται να υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να εμφανιστούν ψυχρές αέριες μάζες πάνω από θερμές και υγρές και να συνδυαστούν αυτά με αλλαγή της διεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου καθ’ ύψος», τονίζει ο κ. Ντάφης. «¨Ετσι δημιουργείται ελικοειδής κίνηση, στροβιλισμός», προσθέτει ο Βολιώτης φυσικός-μετεωρολόγος.
Τόσο στην περίπτωση της Σκοπέλου, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο η πλειονότητα των καταγραφών του φαινομένου προήλθε από τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του meteo.gr. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάφης, οι καταγραφές αυτές πραγματοποιούνται από αναφορές πολιτών, που φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν τους σίφωνες, από καταγραφές καμερών παρακολούθησης καιρικών φαινομένων και από αναφορές στον Τύπο για καταστροφές από το πέρασμα ενός σίφωνα. Ο κ. Ντάφης, με δεδομένο το πόσο σημαντικές είναι οι αναφορές των πολιτών, απευθύνει έκκληση για την ενημέρωση του Αστεροσκοπείου, όταν το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό. Όπως σημείωσε, «η συνεισφορά των ερασιτεχνών μετεωρολόγων είναι πολύ σημαντική στις καταγραφές. Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσίφωνων, που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κέρκυρα, στις 21 Ιανουαρίου του 2018 είχαν καταγραφεί 32 υδροσίφωνες σε διάστημα δύο περίπου ωρών…