«Στο κενό οι ενέργειες του Δήμου για τους δασικούς χάρτες στο Ανατολικό Πήλιο»

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2017-05-27 09:20:40

Ανακοίνωση εξέδωσε η επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά, αναφορικά με τις ενέργειες του δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου για τους δασικούς χάρτες στο Ανατολικό Πήλιο.

Όπως αναφέρει « Ανάστατοι και προβληματισμένοι είναι οι αγρότες του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς είναι υποχρεωμένοι μέχρι 12 Ιουνίου 2017 να υποβάλουν ένσταση και να καταβάλουν τέλος αντίρρησης για να εξασφαλίσουν τη χρήση, να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία και να μη χάσουν τις επιδοτήσεις για τα αγροτεμάχια τους.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση από την επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά «πρόκειται για αγροτεμάχια τα οποία καλλιεργούνται από τους αγρότες του Ανατολικού Πηλίου για πολλές δεκαετίες, δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, ενώ λαμβάνονται επιδοτήσεις και οι αγρότες φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών πολλά στρέμματα καλλιεργούμενων εδαφών εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία κατά τεκμήριο του Δημοσίου στην αγροτική περιοχή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.
Και δυστυχώς όλες οι κινήσεις της δημοτικής αρχής για το παραπάνω θέμα ήταν αποσπασματικές, χωρίς οργάνωση και σοβαρή μεθόδευση και έπεσαν στο κενό.

Μια δεύτερη σοβαρότατη δυσμενής εξέλιξη που αποδεικνύει περίτρανα τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο πορεύεται η σημερινή δημοτική αρχή Ζαγοράς Μουρεσίου είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση στοιχείων που αφορούν την προστασία των ‘περιοχών κατοικίας ‘σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

Ο δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου δεν έχει καταθέσει έγγραφα για τις οικιστικές πυκνώσεις που είναι ουσιαστικά η υποχρέωση που έχει ο δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου για την ‘Προστασία των περιοχών κατοικίας ’ σε όλες τις κοινότητες και οικισμούς του.

Παρόλο που βρήκε γερή παρακαταθήκη και εργαλεία ανάπτυξης από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ολοκληρωμένο ΣΧΟΑΠ πρώην δήμου Μουρεσίου (Ανήλιο, Κισσός, Αγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, Μούρεσι, Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι) και υπό εξέλιξη ΓΠΣ (πολεοδομικό σχέδιο) πρώην Δήμου Ζαγοράς (Ζαγορά, Μακρυρράχη, Πουρί, και οι οικισμοί αυτών Οβριός, Ανάληψη , Αγιοι Σαράντα, Καράβωμα ) τα οποία έπρεπε να έχει αξιοποιήσει.
Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» είχε καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση και είχε επισημάνει την ανάγκη λύσεως για την οριοθέτηση οικισμών (ενόψει της ανάρτησης δασικών χαρτών και για τα εντός οικισμού ακίνητα του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου) προτείνοντας να θεωρηθούν πριν από την οριστική ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και να εξασφαλιστούν οι περιουσίες των κατοίκων, δημοτών και ετεροδημοτών του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου από τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς επίσης να διορθωθούν και τα λάθη στα όρια των οικισμών.

Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή απέδειξε την ανεπάρκειά της σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του τόπου και την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής».Ζαγορά Πήλιο