Χτύπησε τη σύζυγό του, συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Το περιστατικό εκδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα σε οικισμό του Δήμου Ρήγα Φεραίου, δεν είναι το μοναδικό. Καθημερινά οι αστυνομικοί καλούνται να συλλάβουν άνδρες αλλά και γυναίκες, που επιτίθενται στους ή στις συζύγους τους, ακόμη και στα παιδιά τους…
Δραματική αύξηση σημείωσαν και το 2018 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνον μέρος του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν φθάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα και στις δικαστικές αίθουσες.
Κατά 28% αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πέρυσι, αφού καταγράφηκαν 54 στη Μαγνησία, έναντι 40 το 2017. Αντίστοιχα το 2016 ήταν 39 και το 2015 47…
Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους ή τους εν διαστάσει συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 2014 τα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές ήταν 43, ενώ το 2013 37.Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2018 ήταν τα περισσότερα της εξαετίας…
Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές, που ωθούν ένα άτομο, να ζει υπό ένα διαρκή φόβο. Συνδέεται δε άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία.
Σύμφωνα με έρευνες, οι ηλικίες των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, ξεκινούν από πολύ μικρές, ακόμη και φοιτήτριες και φθάνουν μέχρι τα 60-70 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά το γάμο (56,06%), ενώ οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.
Τα περιστατικά δυστυχώς πληθαίνουν και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα κακοποίησης μια φορά στη ζωή της. Οι ηλικίες των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας ξεκινούν από πολύ μικρές, ακόμη και φοιτήτριες και φθάνουν μέχρι τα 60-70 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά τον γάμο (56,06%) και οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.
Καταγγέλλονται ακόμη και βιασμοί εντός γάμου, περιστατικά αιμομιξίας, θείος με ανιψιά, πατέρας με κόρη… Καταγγέλλονται επίσης αποβολές εγκύων λόγω κακοποίησης.
Η ενδοοικογενειακή βία καταγράφεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον φτωχών οικογενειών. Η γραμμή 15900 του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται χιλιάδες κλήσεις.