Με μαζικό – κινηματικό χαρακτήρα, εξέφρασαν χθες στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας τη διαμαρτυρία τους για τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, η Δημοτική Αρχή, αγροτοσυνεταιριστές και καλλιεργητές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Ένα μήνα και πλέον μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 153394/919/2017 – ΦΕΚ 1366/Β/21-4-2017 για τα πρόδηλα λάθη, καμία υλοποίησή της δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν λειτουργούσε η ηλεκτρονική εφαρμογή και χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι την καταληκτική προθεσμία της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017.
«Σήμερα άνοιξε η πύλη για τα πρόδηλα λάθη κι ακόμη δεν δουλεύει καλά !!! Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία, τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά και δεν υπάρχουν. Είχαμε μια συνάντηση με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης και τον υπεύθυνο των δασικών χαρτών. Ο κόσμος ζητάει διευκρινίσεις και δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Παραμένουν τα πράγματα θολά», δήλωσε στη συγκέντρωση – παρέμβαση στη Διεύθυνση Δασών στον Βόλο ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, ο οποίος το πρωί, μαζί με πενήντα περίπου αγρότες της περιοχής, επισκέφθηκαν την αρμόδια υπηρεσία.
Ο Δήμαρχος, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ανάδειξης των προβλημάτων στη διαδικασία των δασικών χαρτών, ανέλαβε πρωτοβουλίες επίλυσης όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου αλλά και στην ΠΕΔ Θεσσαλίας και σε κυβερνητικό επίπεδο, επανέλαβε σήμερα ότι η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ενημερώνει άμεσα και υπεύθυνα τους δημότες, τους καλλιεργητές, τους αγροτοσυνδικαλιστές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Βρισκόμαστε από την πρώτη μέρα, στην πρώτη γραμμή. Ενεργοποιήσαμε διαδικασίες ενημέρωσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε λαϊκές συνελεύσεις και σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις και ημερίδες. Εντοπίζουμε έγκαιρα τα ζητήματα που προκύπτουν και βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη που όχι μόνο δοκιμάζεται σκληρά αλλά πλέον αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις για τον χαρακτήρα εκτάσεών τους ως γεωργικά εκμεταλλεύσιμες. Δεν είναι δυνατόν μια περιουσία που είναι δηλωμένη στο ΟΣΔΕ, στο Ε9, στην Εφορία πληρωμένη, αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται. Χρήματα δεν υπάρχουν και πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα σε αυτό. Να είναι ελάχιστη η τιμή και να μας δώσουν περιθώριο χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που δεν αμφισβητούνται όπως είναι τα δάση της οξιάς και να δοθεί παράταση στη μεσαία ζώνη, στην καλλιεργούμενη», κατέληξε ο κ. Κουτσάφτης. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δηλώσεις όσων βρέθηκαν στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, αναφέροντας τα εξής:
Αντώνης Λάσκος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς : Εμείς στον Συνεταιρισμό έχουμε ολοκληρωμένη καλλιέργεια 9.500 στρεμμάτων βάσει του ΟΣΔΕ και είναι όλα καλλιεργήσιμα και τώρα λένε αυτά είναι παράνομα, αυτά είναι νόμιμα και μπερδευόμαστε. Πρέπει να δοθούν ευνοϊκές λύσεις να μην πληρώσει ο κόσμος τα στρέμματα που καλλιέργησε και να νομιμοποιηθεί η κατάσταση και να ξέρει ο καθένας τι έχει.
Βάϊος Κομνηνός, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς: Το θέμα είναι να διευκρινιστούν κάποια πράγματα και οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Είναι πολύπλοκη η κατάσταση. Τί είναι πρόδηλο, που χρειάζεται αντίρρηση κ.α. δεν είναι εύκολα για κάθε αγρότη. Ζητούμε την απλούστευση των διαδικασιών με το μικρότερο κόστος για τον παραγωγό και τη δυνατότητα να δοθεί παράταση.
Δεν μας φτάνουν αυτά που βγάζουμε για να ζήσουμε και δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώσουμε για κτήματα που καλλιεργούνται από τους παππούδες μας και πιο παλιά. Θα τα χαρίσουμε στο τέλος. Επειδή έγινε λάθος φωτοερμηνείας από κάποιους που κάθονται στα γραφεία, θα πληρώσουμε εμείς για τα κτήματά μας που καλλιεργούνται από το 1940; Αν θέλουν να έρθουν να κάνουν αυτοψία να δουν ότι μέσα στα κτήματά μας υπάρχουν δέντρα ηλικίας 50-60-70 χρόνων.
Γιώργος Βασιλείου, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου: Στο Πουρί έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες με αγροτεμάχια να φαίνονται ως δασικά και καλούμαστε αυτά να τα πληρώσουμε και δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τις διαδικασίες, ποιά είναι τα πρόδηλα λάθη, διάφορα.
Βασιλείου Γιάννης Δημότης Πουρίου: Ήρθαμε εδώ να βγάλουμε άκρη να δούμε τι γίνεται να κάνουμε με το λιγότερο κόστος γιατί με την φοροκαταιγίδα που τραβάμε, δεν πάει άλλο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση «καθορίζεται πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη οποιαδήποτε προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους ή φωτοερμηνευτικής απόδοσης του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ’ αυτά, παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο, απεικόνιση εμφανώς λανθασμένη αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο κ.α.