Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου με τις πλημμύρες να προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές σε αρκετά χωριά.
Τις πρώτες ημέρες υπήρξε άμεση κινητοποίηση τόσο από πλευράς υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σπίρτζη να επισκέπτεται την περιοχή για να καταγράψει τα προβλήματα όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όλοι τους έδωσαν την δέσμευσή τους για την επιδιόρθωση των ζημιών στις υποδομές αλλά και στις περιουσίες των κατοίκων.
Πού βρισκόμαστε τώρα; Τι έχει γίνει από τότε; Ποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν; Δυστυχώς ο απολογισμός μόνο θετικός δεν είναι.
Με εξαίρεση κάποιες παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από πλευράς Περιφέρειας και την αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς στον παραλιακό δρόμο στον Αη-Γιάννη ουσιαστικά τίποτα άλλο δεν έχει.
Τα προβλήματα
Πρώτον, το ήδη εδώ και χρόνια επιβαρυμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτεί πολύ πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις ιδίως στα σημεία που προκλήθηκαν οι ζημιές από τις πλημμύρες, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Άλλωστε οι περυσινές παρεμβάσεις είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος και των πιο επιφανειακών παρεμβάσεων αποκλειστικά και μόνο για να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων ενόψει και του καλοκαιριού που πλησίαζε και τον κίνδυνο της τουριστικής κατάρρευσης μιας ολόκληρης περιοχής, αν δεν υπήρχε ασφαλές οδικό δίκτυο. Όμως πέρασε και η φετινή χρονιά και τίποτα από παρεμβάσεις στους δρόμους δεν είδαμε.
Δεύτερον, η κατάσταση στην εσωτερική οδοποιία των χωριών είναι πολύ άσχημη. Οι πλημμύρες δεν έπληξαν μόνο το κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και τους δρόμους εντός των χωριών, των οικισμών, των δημοτικών διαμερισμάτων. Πολλά επικίνδυνα σημεία δεν έχουν αποκατασταθεί και οι κάτοικοι είναι φυσιολογικό να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν.
Τρίτον, οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες, οι λεγόμενοι «κάθετοι» οδοί θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις βομβαρδισμένο τοπίο. Ελάχιστες οι παρεμβάσεις, πολλά τα προβλήματα και οι διαμαρτυρίες τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων, των επαγγελματιών. Το Υπουργείο Υποδομών υποσχέθηκε πολλά, ενέκρινε κονδύλια, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά, έπρεπε να προχωρήσει και στην εκπόνηση των μελετών και να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τις παρεμβάσεις.
Τέταρτον, οι αποζημιώσεις των κατοίκων για ζημιές που υπέστησαν στα σπίτια τους, τους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους, όπως αυλές, καθυστερούν δραματικά. Πολλές δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται φθορές, αρκετά κρίθηκαν και ακατάλληλα, και μέσα σε λίγες ώρες να βρίσκονται στην απόλυτη απόγνωση. Στους πρώτους μήνες έγινε μια καταγραφή, δήλωσαν τις καταστροφές που υπέστησαν, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήρθε. Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.
Πέμπτον, ζημιές έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους και πολλοί αγρότες. Με τις πλημμύρες διάφορες καλλιεργητικές εκτάσεις αφανίστηκαν από τον χάρτη και άλλες μετακινήθηκαν. Δικαίως οι παραγωγοί ζητούν την οικονομική στήριξη του Κράτους.
Κατώτερη των περιστάσεων
Μπροστά σε όλα τα προβλήματα η παρούσα Δημοτική Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Με εξαίρεση κάποιες αποκαταστάσεις, στάθηκε ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα των κατοίκων. Αναλώθηκε σε συναντήσεις και συσκέψεις που δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Από την στιγμή που η Περιφέρεια, το υπουργείο υποδομών, οι τοπικοί βουλευτές, οι υφυπουργοί στάθηκαν κοντά στο ζήτημα, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να μπορέσει να λύσει τα ζητήματα που προέκυψαν.
Επίσης δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μπορούσε να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα έργα. Όμως και σε αυτό το επίπεδο θα έπρεπε να έχει προνοήσει εδώ και πέντε χρόνια να οργανώσει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να μπορεί να εκπονεί μελέτες και να υλοποιεί έργα, όπως κάνουν άλλοι δήμοι της περιφέρειας.
Η Δημοτική αρχή γηρασμένη και αποσυντονισμένη δεν μπόρεσε να προασπίσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και η απόγνωση περισσεύει σε όλα τα χωριά.
Για αυτά τα ζητήματα εμείς δεσμευόμαστε στους δημότες μας ότι θα αγωνιστούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις με ένα συγκεκριμένο πλάνο άμεσων ενεργειών.