Δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες στο Πήλιο – Τρεις στις δέκα Ελληνίδες κάνουν το τεστ ΠΑΠ

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-06-06 10:45:50
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες στο Πήλιο – Τρεις στις δέκα Ελληνίδες κάνουν το τεστ ΠΑΠ

Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής συμμετείχε στην πανελλαδική δράση για τον προληπτικό έλεγχο Ελληνίδων που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα έγινε σε χωριά της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Αργαλαστής δωρεάν έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη μέθοδο αυτολήψης cobas τεστ (HPV-DNA TEST) για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η μαία κ. Καρασαΐνη Αικατερίνη

Το πρόγραμμα GRECOSELF συντόνισε και πραγματοποίησε η μαία του Κ.Υ. Αργαλαστής κ. Καρασαΐνη Αικατερίνη.
Οι περιοχές και τα χωριά που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα, με ικανοποιητική ανταπόκριση από τις γυναίκες, είναι η Δράκεια, τα Άνω Λεχώνια, ο Άγιος Βλάσιος, η ευρύτερη περιοχή των Καλών Νερών, η Συκή, το Νεοχώρι.
Το τελικό στάδιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί στο Τρίκερι τον τρέχοντα μήνα με δωρεάν διανομή των δειγμάτων αυτολήψης.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ένας μικρός αριθμός γυναικών κάνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο τεστ-παπ στην Ελλάδα περίπου το 30% των γυναικών και πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πρόγραμμα GRECOSELF είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με κύριους ερευνητές τους Θ. Αγοραστό (Α.Π.Θ) και Κ. Σταματόπουλο (ΕΚΕΤΑ).
Γίνεται σε όλη την Ελλάδα και αφορά στην ανίχνευση του ιού HPV σε κολποτραχηλικά δείγματα των γυναικών τα οποία θα λαμβάνουν μόνες.
Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και η λοίμωξη αφορά και στα δυο φύλα.
Όταν ο ιός μεταδοθεί μπορεί να παραμείνει και να εξελιχθεί ή να υποστραφεί. Στην περίπτωση που η λοίμωξη προκληθεί από κακοήθη τύπο του ιού και επιμείνει
αναπτύσσονται αλλοιώσεις, οι οποίες σταδιακά εξελίσσονται σε προκαρκινικές καταστάσεις ή και καρκίνο.
Προστασία έναντι του ιού προσφέρει το τεστ-παπ, ο εμβολιασμός και το προφυλακτικό.



Ζαγορά Πήλιο