Νέα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις μεταποίησης στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-03-31 11:57:21
Νέα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις μεταποίησης στη Μαγνησία

Συνεχή είναι και στο πρώτο τρίμηνο του 2019 τα λουκέτα σε μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας και πανελλαδικά οι οποίες αδυνατούν να αντέξουν την υψηλή φορολογία, τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών και την απουσία ρευστότητας.

Οι μικρομεσαίοι βλέπουν ότι και στη νέα χρονιά που διανύουμε τα πράγματα δεν μεταβλήθηκαν προς το καλύτερο. Η ελληνική οικονομία μετά βίας πιάνει ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, όμως η κατανάλωση δεν αυξήθηκε, η ρευστότητα παραμένει ζητούμενο και οι φόροι συνεχίζουν να πνίγουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.
Την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο η οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία με τα σύννεφα μιας νέα ύφεσης ή τουλάχιστον στασιμότητας να πυκνώνουν επικίνδυνα, που σημαίνει ότι η Ελλάδα ανοχύρωτη, καθώς είναι, κινδυνεύει να βρεθεί μεσοπέλαγα ακόμη μιας μεγάλης οικονομικής φουρτούνας, χωρίς πρώτα να έχει καταφέρει να επουλώσει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Σε αυτή την ευμετάβλητη περίοδο το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να σταθεί ομπρέλα προστασίας και εξωστρέφειας για 15.600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού που ακόμη αντέχουν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 τόνισε πως «οι επαγγελματίες δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Εδώ και μερικούς μήνες η αγορά είναι σχεδόν νεκρή, δεν υπάρχει ρευστότητα και οι επαγγελματίες δεν έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εργαστούν ήρεμα και να προχωρήσουν, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και τους συνεχείς ελέγχους για να μαζέψει έσοδα το Κράτος. Ο καιρός περνά και δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια φοροελάφρυνση ούτε μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Και όλα αυτά σε μια διεθνή περίοδο που υπάρχει ο κίνδυνος έλευσης μιας νέας οικονομικής ύφεσης που συνδυάζεται και από το Brexit. Μάλιστα ήδη έρχονται οδηγίες από το υπουργείο προς τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία για το πώς θα χειριστούν τα σχετικά θέματα. Ζούμε δέκα χρόνια κρίσης με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και χωρίς κανένα μέτρο ελάφρυνσης, ενώ ακόμη περιμένουμε τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία. Το κλίμα στην αγορά είναι εκρηκτικό».

Για τη ρευστότητα ο κ. Μπασδάνης είπε πως «οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές και κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να πιστώσει. Παράλληλε τόνισε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2019 συνεχίζονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις στην Μαγνησία και ειδικότερα στη μεταποίηση οι οποίες απασχολούν από λίγους μέχρι αρκετές δεκάδες εργαζόμενους και αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Από την μια έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο στο κομμάτι των υπηρεσιών με άνοιγμα επιχειρήσεων, όμως αυτό που πονάει περισσότερο, είναι ότι κλείνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις και δεν αντικαθίστανται. Κλείνουν επιχειρήσεις με πορεία πολλών χρόνων. Και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε για το πρώτο τρίμηνο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να στηριχθούν από τις Τράπεζες, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος και να δοθούν κίνητρα για να απασχολήσουν και άλλο προσωπικό. Αν δεν ενισχυθούν ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο άσχημα».
Μάλιστα εκτίμησε πως για να έρθει η ανάπτυξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθούν κίνητρα. Αλλά, αντί για στήριξη είδαμε να βγαίνουν τις τελευταίες μέρες τα κλιμάκια της Εφορίας στην αγορά για να μοιράσουν πρόστιμα, να γεμίσουν τα ταμεία και η Ελλάδα να πείσει τους δανειστές για να πάρει τη δόση. Άρα μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο.

Ο κατώτατος
Για τον κατώτατο μισθό που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Μπασδάνης τόνισε πως «οι επιχειρήσεις εφάρμοσαν τον νόμο και αύξησαν τους μισθούς, αλλά με τις πολλές υποχρεώσεις που έχουν, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν είτε σε μείωση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων είτε σε απολύσεις. Δυστυχώς αυτό το χρονικό διάστημα είναι από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Επιχειρήσεις ΙΚΕ
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και οι επιχειρήσεις της κατηγορίας «ΙΚΕ» (Ιδιωτική κεφαλαιουχική Εταιρεία). Και αυτό καταγράφεται μέσα στα ετήσια στοιχεία του Επιμελητηρίου. «Οι ΙΚΕ είναι επιχειρήσεις ευέλικτης μορφής χωρίς πολλά κεφάλαια και γι’ αυτό μπορεί να ανοίξουν άμεσα. Βέβαια χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν και παγίδες».

Συνέδρια
Φέτος το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμπληρώνει 100 χρόνια δράσης και προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η προσπάθεια για εξωστρέφεια βρίσκει πολλούς ενδιαφερόμενους. Συμμετείχαμε με 18 επιχειρήσεις στη μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Αθήνα food Expo και είχαμε πολλά αιτήματα για συμμετοχή στην έκθεση που θα γίνει στην Κολωνία, ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν σωστά τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού.
Για το Φθινόπωρο έχουμε προγραμματίσει μεγάλες εκδηλώσεις με ένα μεγάλο συνέδριο που θα περιλαμβάνει και την ιστορία του Επιμελητηρίου, ενώ θα διεξάγουμε και ένα ακόμη συνέδριο για το πού βαδίζει το εμπόριο και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Επίσης προγραμματίζονται και άλλα θεματικά γεγονότα για την προσέλκυση επισκεπτών και όχι μόνο» κατέληξε ο κ. Μπασδάνης.



Ζαγορά Πήλιο