Αναβιώνει την Κυριακή το έθιμο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας»

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-05-15 12:04:38

Στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας την Κυριακή το μεσημέρι, ώρα 13.00 θα παρουσιαστεί το χορευτικό – μιμητικό έθιμο, «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ». Φέτος οι «Μάηδες», μετά από πεντάχρονη απουσία, επιστρέφουν στη Μακρινίτσα για μια Μαγιάτικη παρουσίαση, στην πλατεία του χωριού, στο «Μπαλκόνι του Πηλίου», όχι μόνο με κέφι, χορό και τραγούδια. Ειδικότερα η αναπαράσταση του εθίμου που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες δεκαετίες κάθε καλοκαίρι στη Μακρινίτσα, προκειμένου να  προσελκύει μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών, παρουσιάζεται φέτος τον μήνα της αναγέννησης της φύσης και της ζωής, την Άνοιξη.

Η φετινή παρουσίαση, συνδέεται με δύο σημαντικά γεγονότα. Ειδικότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας για τους «ΜΑΗΔΕΣ», ενώ στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υποβληθεί ο φάκελος  του Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ.

Επιπρόσθετα η αναπαράσταση του εθίμου, την Κυριακή θα κινηματογραφηθεί από εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων GV Productions, που αυτό το διάστημα υλοποιεί την παραγωγή μιας σειράς 14 ντοκιμαντέρ με θέμα τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα – πανηγύρια – έθιμα της χώρας μας για λογαριασμό του ΟΤΕ TV (Cosmote History).

Οι «ΜΑΗΔΕΣ» αποτελούν μοναδικό δρώμενο με θέαμα και δράση, αλλά και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρόκειται για μία από τις καθιερωμένες επί σειρά ετών εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν «ξεθώριασαν», αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν με την έκδοση το 2014 του βιβλίου με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα, μια έκδοση του Δήμου Βόλου. Μάλιστα το 2015 το βιβλίο βραβεύτηκε με το Βραβείο Λυσίμαχου Καυταντζόγλου υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άνδρες κάθε ηλικίας μεταμφιεσμένοι, με το πρόσωπο καλυμμένο χορεύουν κυκλικά έχοντας στη μέση τον «Μάη», έναν νέο καταστόλιστο με λουλούδια. Το σώμα του είναι σκεπασμένο με κισσούς, δάφνες, αγιοκλήματα και τριαντάφυλλα, στο κεφάλι φορά στεφάνι από πολύχρωμα λουλούδια και κρατά το «μαγιόξυλο», σκήπτρο φορτωμένο με λουλούδια και καρπούς, σύμβολο της ανανέωσης της φύσης και της ζωής. Γύρω του χορεύουν τα ζεϊμπέκια, με κόκκινα κεντημένα γιλέκα και σαλβάρια βράκες με φαρδιά ζωνάρια και ψηλά φέσια με φούντες μακριές. Υπάρχει και η νύφη, που είναι άντρας, ο Χότζας με κελεμπία και σαρίκι, ο γύφτος και η γύφτισσα με καρβουνιασμένα πρόσωπα, ενώ δεν λείπει και ο αρκουδιάρης με την αρκούδα που είναι και αυτοί άντρες μεταμφιεσμένοι.

Ο θίασος συνοδευόμενος από ζωντανή παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς με τον Γιάννη Καραμανιώλα στο νταούλι και τον Βαγγέλη Μπαντελά και Ιάκωβο Μπαντιανούδη στον ζουρνά θα ξεκινήσει από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στη συνοικία της Αγίας Τριάδας, θα   περάσουν από το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού, χορεύοντας και τραγουδώντας, καλώντας τον κόσμο να τους ακολουθήσει, να πάρει μέρος στη γιορτή. Στην Κεντρική Πλατεία ο θίασος που αποτελείται από 20 άνδρες, όλοι Μακρινιτσιώτες ντόπιοι, ο καθένας με τον ρόλο του, θα παρουσιάσουν το λαογραφικό αυτό έθιμο των «Μάηδων», που έχει τις ρίζες του στη δημοτική παράδοση και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας.

Το έθιμο αυτό, από την παράδοση του πηλιορείτικου λαού, γιορταζόταν παλιά για οκτώ μέρες. Οι Μάηδες, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατέβαιναν από τη Μακρινίτσα με τους ζουρνάδες και τα νταούλια στις 2 Μαΐου στις Σταγιάτες και συνέχιζαν στα άλλα χωριά του Πηλίου για να στήσουν και εκεί στις πλατείες το  πανηγύρι τους. Στις 8 Μαΐου έπρεπε να επιστρέψουν στη Μακρινίτσα, στην πλατεία της Κακονάς για το πανηγύρι του Αη-Γιάννη. Το χορευτικό – μιμητικό αυτό έθιμο έχει πολύ παλιές ρίζες. Αναβίωσε το 1957, με την συμβολή του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας, Σπύρου Κουϊκούμη και του Σταύρου Χατζησταμούλη, του πασίγνωστου Σταύρακα, και μετά από διακοπές συνεχίζεται με τη συμβολή και την προθυμία των κατοίκων της.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι κάτοικοι στη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής παράδοσης και της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μακρινίτσας.

Η γιορτή της Κυριακής συνοδεύεται από ζωντανή παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς και με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του εθίμου, θα παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα και στο τέλος το κοινό θα συνεχίσει με χορό, τραγούδι και γλέντι.

Παραδοσιακούς χορούς  θα παρουσιάσουν τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Αθλητικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς » Το Ορμίνιο» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», ενώ την Παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούν:

Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα (τραγούδι), Χρήστος Δασκαλόπουλος (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά)



Ζαγορά Πήλιο