της Ελένης -Ναταλίας Ευσταθίου*
Ο Τουρισμός αποτελεί, δίχως άλλο, μια οικονομική δραστηριότητα η οποία όταν αναπτύσσεται σωστά μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία. Η ανάπτυξη του εισερχόμενου, αλλά και εγχώριου τουρισμού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δομεί με σταθερότητα την αύξηση των οικονομικών πόρων των αναπτυγμένων, όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στην Ελλάδα, ο τομέας αυτός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας και είναι ένας από τους σημαντικότερους. Η χώρα μας είναι ένας αναμφίβολα ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης στην Ευρώπη, από την αρχαιότητα ακόμη, για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της, η οποία αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό από τα δεκάδες μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Η μεγάλη της ακτογραμμή όπως επίσης τα νησιά και οι αναρίθμητες παραλίες της, που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν από επισκέπτες, αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι στον τουριστικό χάρτη.
Πέρα όμως από τη μνεία, σε θεωρητικό επίπεδο, η Ελλάδα για το έτος 2018 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων διαμόρφωσε 16,11 δισ. εισπράξεις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη κατά τα οποία τα ποσά ήταν χαμηλότερα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε χρόνο η τουριστική οικονομία μεγεθύνεται σημαντικά, λόγος για τον οποίο πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σοβαρά αυτόν τον τομέα της οικονομίας μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τουρισμός στο Πήλιο, ένας εκ των τριών πρώτων σε προτίμηση προορισμών στην Ελλάδα, με το δίπολο βουνό-θάλασσα δημιουργεί σταθερή επιλογή καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών για πληθώρα τουριστών, ημεδαπών, αλλά και αλλοδαπών. Από τη μία ο Παγασητικός Κόλπος, στη μέση ένα μαγευτικό βουνό και από την άλλη το Αιγαίο, δομείται ένα μέρος με ποικίλες όμορφες εικόνες και δραστηριότητες.
Ο τόπος μας έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να μπορεί να φιλοξενεί κάθε είδους τουρίστα και αυτό είναι εμφανές από το τι μπορεί κανείς να δει όσο και να κάνει. Ο συνδυασμός των πολυάριθμων φυσικών τοπίων συνάμα με τις επιλογές των δραστηριοτήτων που προσφέρει, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον επισκεψιμότητας για τον καθένα, κάτι που αποτελεί σημαντικό σημείο στόχευσης για περεταίρω τουριστική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τουρίστες στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού ωθώντας όλο και πιο πολλές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής να προσεγγίσουν με σοβαρότητα την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου. Στη σύγχρονη διεθνοποιημένη κοινωνία, ο τουρισμός απευθύνεται σε μια διαρκώς διευρυνόμενη και άκρως ανταγωνιστική αγορά όπως κάθε τουριστικό προϊόν – υπηρεσία που οφείλει να εξελίσσεται συνεχώς και να διαφοροποιείται ώστε να επικρατήσει έναντι των άλλων με αποτέλεσμα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρίστα. Η ανάγκη για βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης οδηγεί στη μεγέθυνση νέων ειδικών μορφών τουρισμού, των αποκαλούμενων εναλλακτικών μορφών, οι οποίες αποσκοπούν πέραν του οικονομικού οφέλους και στην εναρμόνιση περιβάλλοντος και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο είναι που θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Ο τόπος μας προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικής μορφής. Κάθε χρόνο, παρόλο που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα τόσο καλά αυτή η φιλοσοφία, παρατηρεί κανείς από την ποιότητα και την πληθώρα των τουριστών, ότι αποτελεί μια εκ των πρώτων επιλογών για τον σκοπό αυτό. Δομώντας πάντα με θετικό πρόσημο, μπορούμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος τουρισμός διαφοροποιεί την περιοχή μας από το μαζικό τουρισμό, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς η αναζήτηση τουριστών που εναρμονίζονται πλήρως με τη φιλοσοφία της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πρωταρχικός μας στόχος. Το φυσικό κάλλος του τόπου μας είναι ένα δώρο που με τη σωστή διαχείριση μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όλο το Πήλιο, σε κάθε επιχείρηση. Αρκετοί από τους επισκέπτες έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και είναι πρόθυμοι να απολαύσουν τις διακοπές τους εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που τους δίνεται να τα ικανοποιήσουν. Έτσι, η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων διακοπών για ομάδες τουριστών οι οποίοι έχουν κοινή επιθυμία για έναν διαφορετικό τρόπο ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης, μπορεί να αποτελεί βασικό στόχο στο προσεχές διάστημα. Στο Πήλιο αναπτύσσονται σταδιακά εδώ και λίγα χρόνια πολλές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός, ο πεζοπορικός, ο θεραπευτικός, ο συνεδριακός, ο γαστρονομικός και άλλοι. Ενδεικτικά, η δημιουργία ενός Πεζοπορικού Κέντρου που θα αποτελεί πρόδρομο για συναφείς δραστηριότητες είναι μια υλοποιήσιμη ιδέα η οποία θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη μιας τέτοιου είδους μορφής.
Φυσικά όμως, οι συνεχείς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά και αναζητούν το κάτι παραπάνω. Η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών πρέπει και θα είναι πρωταρχικό μέλημά μας από εδώ και στο εξής. Αυτό θα συμβεί μέσα από τη βελτίωση των επιχειρήσεων, με εντατικά σεμινάρια γύρω από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς επίσης και από την αύξηση του αισθήματος για περισσότερο επιχειρείν κυρίως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και από ομάδες εθελοντισμού που στόχο θα έχουν την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Οι τοπικοί φορείς φυσικά θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τις επερχόμενες ανάγκες και να σταθούν αρωγοί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος με σεβασμό στην παράδοση, στη φύση, αλλά και την πλούσια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Πηλίου.
Στόχος εμάς των νέων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουμε την ουσία στην ανιδιοτελή προσφορά, είναι η σκληρή δουλειά απέναντι στις ανάγκες των καιρών, ώστε ο τόπος μας να αναδειχθεί ως ένα πρότυπο συμπεριφορών αλλά και δραστηριοτήτων, ανεβάζοντάς μας ένα σκαλί πιο ψηλά και διαφοροποιώντας μας σε σχέση με το «χθες».
*υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Νοτίου Πηλίου με την «Aδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»