Σε τέσσερις κάλπες ψηφίζουμε σήμερα – Μέχρι 7 το βράδυ η ψηφοφορία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-05-26 06:34:07
Σε τέσσερις κάλπες ψηφίζουμε σήμερα – Μέχρι 7 το βράδυ η ψηφοφορία

Η σημερινή ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή βιβλιάριο οποιουδήποτε ασφαλιστικού Ταμείου.

Δύο ειδών εκλογικά τμήματα, τα Α’, όπου θα ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή και την Περιφέρεια και τα Β’, όπου θα ψηφίζουμε για τον Δήμο και την Κοινότητα θα λειτουργήσουν σήμερα.
Υπάρχουν βέβαια και εκλογικά τμήμα που έχουν τέσσερις κάλπες, συνήθως κάτω των 300 ψηφοφόρων ή όπου δεν υπάρχει τοπική Κοινότητα.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων θα λειτουργήσουν 335 εκλογικά τμήματα με την ένδειξη (Α), όπου οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν για εκλογή εκπροσώπων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για την εκλογή περιφερειάρχη Θεσσαλίας και περιφερειακών συμβούλων. Στη συνέχεια μεταβαίνουν στα αντίστοιχα τμήματα με την ένδειξη (Β), όπου μπορούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των Δημοτικών αρχών και στη συνέχεια των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Εκτός από τα 335 (Α) και 335 (Β) εκλογικά τμήματα στη Μαγνησία, θα λειτουργήσουν και 43 ενιαία εκλογικά τμήματα, όπου οι ψηφοφόροι σ’ ένα εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τις παραπάνω 4 εκλογικές διαδικασίες.
Επίσης, θα λειτουργήσει και 1 ειδικό εκλογικό τμήμα στο Κατάστημα κράτησης των φυλακών Κασσαβέτειας, όπου οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικές περιπτώσεις
Υπάρχουν εκλογείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, επομένως υπάρχει διάκριση στα εκλογικά βιβλία, στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας, ανάμεσα στις δύο διαδικασίες. Κάποιοι που ψηφίζουν στις περιφερειακές, δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Όπως επίσης και στρατιωτικοί, που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αν ο στρατιωτικός δεν φέρει βεβαίωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, δεν μπορεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Επομένως υπάρχουν κατηγορίες εκλογέων, που δεν μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Υπάρχουν και εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα των δημοτικών-κοινοτικών εκλογών, όπου ψηφίζουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο κάποια ζητήματα φαίνεται πως υπάρχουν στα ψηφοδέλτια, καθώς αποτελούνται από δύο ενότητες, ειδικά στον Δήμο Βόλου, που αποτελείται από εννιά πρώην Δήμους και με εννιά διαφορετικά ψηφοδέλτια ο κάθε συνδυασμός.
Τι θα γίνει, αν υπάρχουν στην κάλπη ψηφοδέλτια από τη μία δημοτική ενότητα στην άλλη ή αν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί στην πρώτη ενότητα και όχι στην δεύτερη, αν θα είναι όλο άκυρο ή έγκυρο το ψηφοδέλτιο; Σε κάθε περίπτωση ο ψηφοφόρος θα ενημερώνεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, με βάση τις εγκυκλίους, τη νομοθεσία και με συνομιλίες με τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
Στα ψηφοδέλτια για τους Δήμους και τις Κοινότητες αναγράφεται το όριο των σταυρών που μπορεί να βάλει ο κάθε ψηφοφόρος, ενώ στα ψηφοδέλτια για την ευρωβουλή και την Περιφέρεια δεν αναγράφεται. Για την Περιφέρεια στη Μαγνησία (όχι στις Β. Σποράδες) οι σταυροί σε υποψήφιους είναι μέχρι τέσσερις, ενώ μέχρι τέσσερις είναι και για την ευρωβουλή.
Οι σταυροί προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Βόλου είναι μέχρι τρεις και στις υπόλοιπες ένας. Στα τοπικά οι σταυροί είναι μέχρι δύο. Τα λευκά ψηφοδέλτια δεν θα προσμετριούνται στα έγκυρα.

Η λειτουργία των γραφείων ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Αστυνομίας σήμερα
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
Γραφεία Ταυτοτήτων
– Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)
– Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πληροφορίες
Μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα 2421352633 και 2421352569 για το εκλογικό τμήμα, στο οποίο μπορούν να μεταβούν, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Αν από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προκύψει εκλογή περιφερειάρχη ή δημάρχων, την επόμενη Κυριακή 2/6/2019 στα ίδια εκλογικά τμήματα θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε εξάλλου ότι από το μηχανογραφικό σύστημά της θα εκδίδονται αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας για:
-Περιφερειακές υπέρ Συνδυασμών και υπέρ Υποψηφίων.
-Δημοτικές υπέρ Συνδυασμών.
-Ευρωεκλογές υπέρ Συνδυασμών και υπέρ Υποψηφίων (ειδικά για τα αποτελέσματα υπέρ Υποψηφίων των Ευρωεκλογών θα ανακοινώνονται από το ΥΠΕΣ).
Ο ιστότοπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων είναι: /> Με την καταχώρηση στα συστήματα υπολογιστών από συνεργεία της Περιφέρειας, η μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι άμεση [online], για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Λάρισας, Μαγνησίας – Β. Σποράδων, Τρικάλων και Καρδίτσας), καθώς το σύστημα είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει τα αποτελέσματα άμεσα στον κεντρικό server και στο site (κατά μέσο όρο 1’ μετά την καταχώρησή τους).
Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα – απ’ την ίδια διεύθυνση – και σε κινητές συσκευές (με μικρότερες οθόνες: τηλέφωνα, tablets).



Ζαγορά Πήλιο