Die Zeit: Δικηγόροι μηνύουν την ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική

Όλα τα νέα
ert.gr
2019-06-04 14:19:14
Die Zeit: Δικηγόροι μηνύουν την ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική

«Δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη μεταναστευτική της πολιτική και έμμεσα για τη συνεργασία της με την Λιβυκή Ακτοφυλακή. Ο γαλλοϊσπανός νομικός Χουάν Μπρανκό και ο ισραηλινός συνάδελφός του Ομέρ Σατς, που εδρεύουν στο Παρίσι, διευκρίνισαν ότι διαβίβασαν έναν φάκελο έκτασης 245 σελίδων στην εισαγγελέα του ΔΠΔ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ο φάκελος, ο οποίος βάζει στο στόχαστρο τόσο ηγετικά στελέχη και λειτουργούς της ΕΕ όσο και κρατών μελών της, ιδίως της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας — χωρών μελών του ΔΠΔ, περιέχει «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν ανώτερους αξιωματούχους και λειτουργούς της ΕΕ και κρατών μελών της σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατ’ εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο και στη Λιβύη» μετά το 2014.

Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός μετανάστευσης έχει μετατραπεί στη φονικότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το ΔΠΔ ήδη διενεργεί έρευνα κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στους καταυλισμούς κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Το 2017, εισαγγελέας διαπίστωνε πως χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται υπό «απάνθρωπες συνθήκες» εκεί και ότι «εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί και βασανισμοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στην ημερησία διάταξη».

Πριν αρχίσουν διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια δίκη, πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους δικαστές του ΔΠΔ.

Οι δύο δικηγόροι διατείνονται ότι επειδή η ΕΕ ήταν ενήμερη για τα εγκλήματα που διαπράττονταν αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με τις αρχές της Λιβύης, είναι συνένοχη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι κατηγορίες που περιέχονται στον φάκελο είναι «παράλογες», «δεν έχουν καμία νομική βάση», ήταν η αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Κε ντ’ Ορσέ υπενθύμισε τη «σθεναρή κινητοποίηση» της Γαλλίας στον αγώνα «εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και των διακινητών», ιδίως μέσω της «συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» των προσφύγων και των μεταναστών.

«Οι δικηγόροι καθιστούν την ΕΕ συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις της λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία περισυνέλεξε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο και τους έστειλε σε κέντρα κράτησης και θαλάμους βασανιστηρίων στη Λιβύη. Αυτό γίνεται σε βάρος και των Eυρωπαίων φορολογουμένων – και βρίσκεται σε γνώση των εκπροσώπων της ΕΕ.

Οι δικηγόροι αναφέρονται σε έγγραφα και δηλώσεις της ΕΕ, του Γάλλου προέδρου Μακρόν, της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων κορυφαίων πολιτικών.

Eine Gruppe von Rechtsanwälten hat die EU wegen "Verbrechen gegen die Menschlichkeit" angezeigt. Es geht um die EU-Flüchtlingspolitik, wegen der Menschen ertrinken, versklavt, gefoltert und ermordet werden.

Es wird Zeit, dass das alles auf den Tisch kommt

— Sonderberater gegen Rechts (@Chronik_ge_Re) June 3, 2019

 

Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο αδίκημα ήταν η απόφαση να καταργηθεί η ναυτική επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum το 2014. Χάρη σε αυτήν διασώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο περισσότεροι από 150.000 μετανάστες στη Μεσόγειο. Η επιχείρηση η οποία κόστιζε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ποσόν το οποίο προερχόταν κυρίως από την Ιταλία, αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Triton, το οποίο κοστίζει ένα κλάσμα του ποσού αυτού και βαρύνει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, τα πλοία δεν κάνουν πλέον περιπολίες κοντά στις ακτές της Λιβύης, από όπου αναχωρούν τα περισσότερα πλοία με πρόσφυγες.

Μεταξύ του 2014 και του 2016, ο αριθμός των μεταναστών που πνίγηκαν στη Μεσόγειο αυξήθηκε. Αυτά είναι στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της ΕΕ στράφηκαν προς τη Λιβυκή Ακτοφυλακή και προσέφεραν χρήματα, πλοία και εκπαίδευση στις χαλαρά οργανωμένες δυνάμεις, οι οποίες λέγεται ότι διασυνδέονται με διάφορες ομάδες λιβυκών στρατιωτικών.

Πηγή: Die Zeit

www.ert.gr



Ζαγορά Πήλιο