Κομοτηνή: Επάγγελμα αγρότης

Όλα τα νέα
ert.gr
2019-06-06 10:22:07
Κομοτηνή: Επάγγελμα αγρότης
Φρεσκοκομμένα κολοκυθάκια από το κτήμα του νεαρού παραγωγού

Φόρτωσε στο μικρό αγροτικό όχημα ντομάτες, πιπέρια, φασολάκια, πατάτες, αρακά, κολοκυθάκια και προσπαθεί ο ίδιος να τα πουλήσει. «Η δουλειά «έπεσε» δεν είναι όπως παλιά» δηλώνει σε ένα μικρό διάλειμμα της «γύρας» από τόπο σε τόπο κι από γειτονιά σε γειτονιά.

«Ό,τι βγάζουμε δίνουμε, έπεσε η κίνηση, τα αγροτικά εφόδια είναι πανάκριβα, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, το κόστος των εργατικών χεριών στα ύψη» δηλώνει, κοιτά την παραγωγή του και γελά αμήχανα.

Ο Αλέξανδρος Τσεντής καλλιεργεί 15 στρέμματα ακτινίδια και είκοσι στρέμματα κηπευτικά.

Ο Αλέξανδρος Τσεντής καλλιεργεί 15 στρέμματα ακτινίδια και είκοσι στρέμματα κηπευτικά. «Κάθε μέρα δουλειά! Δεν παίρνουμε λεπτό ανάσα. Κάθε μέρα μόνο 100 ευρώ πρέπει να δώσουμε στους εργάτες, Ό,τι παίρνουμε -δίνουμε» δηλώνει με μια δόση απογοήτευσης.

Ό,τι του προσφέρει η γη προσπαθεί να το πουλήσει μόνος του γιατί οι έμποροι, όπως εξηγεί, τα παίρνουν φθηνά, ενώ έτσι κάτι του μένει. «Σίγουρα συμφέρει αν τα πουλάς μόνος, αλλά το κακό είναι ότι δεν μπορείς να δώσεις μεγάλη ποσότητα. Έδωσα αρακά χονδρική εδώ και 1,5 μήνα στην Καβάλα και ακόμη να πληρωθώ από τον έμπορο» αποκαλύπτει μην κρύβοντας την δυσαρέσκειά του.

Υψηλό το κόστος της καλλιέργειας, «χαριστική βολή» το ακριβό πετρέλαιο 

Προτρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής σημειώνοντας πως 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο ο αγρότης δεν βγαίνει! «Το εβδομαδιαίο κόστος δεν μπορούμε να καλύψουμε, έχω 100 ευρώ πετρέλαια, μέρα παρά μέρα γεμίζω το ρεζερβουάρ και δεν καταλαβαίνω πότε αδειάζει. Μέρα παρά μέρα ποτίζω τα ακτινίδια. Πρέπει να κατέβει το κόστος παραγωγής, να κατέβει ο ΦΠΑ, να ελεγχθούν οι εισαγωγές. Εισάγουν φθηνά προϊόντα χωρίς κανένα έλεγχο, τα βαφτίζουν ελληνικά και τα δικά μας μένουν στα αζήτητα. Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα που τζάμπα παιδεύονται. Πρέπει πια ο αγρότης με τα λίγα στρέμματα να επιλέγει δυναμικές καλλιέργειες. Με βαμβάκι και καλαμπόκι κ.α. μόνο τα λεφτά σου αλλάζεις, δεν κάνεις τίποτα.»

«Ο Πρωτογενής Τομέας είναι το πάν. Αν πεθάνει ο Πρωτογενής Τομέας, δεν γίνεται τίποτα.»

Πριν συνεχίσει το δρομολόγιο του από γειτονιά σε γειτονιά ο νεαρός αγρότης προτρέπει τους νέους σε ηλικία  «Να καθίσουν στον τόπο τους, να έχουν υπομονή, να έχουν υγεία κι όλα θα ζωντανέψουν. Πάντα η προσοχή στα χωριά μας θα πρέπει να είναι μεγάλη από εκεί ξεκινούν όλα. Στις εκλογές να επιλέγουμε σωστούς ανθρώπους , που θα κοιτούν τον Πρωτογενή Τομέα. Ο Πρωτογενής Τομέας είναι το πάν. Αν πεθάνει ο Πρωτογενής Τομέας, δεν γίνεται τίποτα, καμία ανάπτυξη δεν έρχεται.»
Φώτο:Ο παραγωγός  Αλέξανδρος Τσεντής με τον φρέσκο αρακά στα δύό του χέρια.  ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



Ζαγορά Πήλιο