Εντός των ημερών η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο

Όλα τα νέα
ert.gr
2019-06-07 10:32:35
Εντός των ημερών η ΚΥΑ για το μεταφορικό ισοδύναμο

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την διεύρυνση της εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, η οποία θα προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου μειώνεται το κόστος ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη.
Στη δέσμευση αυτή προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με τους προέδρους των Επιμελητηρίων του νησιού, οι οποίοι παρέδωσαν στον υπουργό τη μελέτη για την αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου και στην Κρήτη, όπως είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενη συνάντησή τους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την σκοπιμότητα εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας σχετικά με τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων δια θαλάσσης, ώστε να υπάρξει εξίσωση με το αντίστοιχο κόστος που ισχύει για τις χερσαίες οδούς.
Το μέτρο, συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ, αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κρήτης και να τονώσει την προώθηση κρητικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση διευρυμένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εκτιμάται ότι πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, το μέτρο αφορά σχεδόν το σύνολο των διακινούμενων προϊόντων, ενώ εκτιμάται ότι το όφελος για τους επιχειρηματίες και τους παραγωγούς θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 40% του σημερινού μεταφορικού κόστους.

www.ert.gr



Ζαγορά Πήλιο