Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακών γιατρών της Μαγνησίας στη χθεσινή πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων αντιδρώντας στην παρακράτηση εσόδων που προχωρεί το Κράτος από τα έσοδά τους.
Οι εργαστηριακοί γιατροί προχώρησαν από χθες σε επ’ αόριστο λουκέτο στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης με το κυρίαρχο αίτημα να υπάρξει μια αντιμετώπιση του άμεσου ζητήματος που υπάρχει με τα rebate και τα clawback.
Σημειώνεται πως προ μερικών εβδομάδων οι εργαστηριακοί γιατροί έλαβαν ραβασάκια από τον ΕΟΠΥΥ με τον οποίο καλούνταν να επιστρέψουν ποσά στο Κράτος.
Για το πρώτο εξάμηνο οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται αν επιστρέψουν ένα συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 110.000.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86 και στην εκπομπή «Θεσσαλία παντού» τόνισε πως «χθες πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων η συμμετοχή των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων ήταν καθολική. Αυτό σημαίνει πως τα εργαστηριακά ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα έμειναν κλειστά. Οι συμβεβλημένοι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν στις πρακτικές του ΕΟΠΥΥ που από το 2012 παρακρατεί τα έσοδα των ιατρείων από εξετάσεις που έχουν κάνει σε ασθενείς, γιατί υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό. Το ζήτημα είναι πως μέσα στα χρόνια της κρίσης ο προϋπολογισμός για τις εργαστηριακές εξετάσεις μειώνεται συνεχώς».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα του προϋπολογισμού λέγοντας πως «για φέτος το Κράτος προσφέρει μόνο 350.000.000 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις των 10.000.000 ασφαλισμένων. Δηλαδή κάθε Έλληνας πολίτης διαθέτει μόλις 35 ευρώ για να κάνει το χρόνο μικροβιολογικές, ακτινολογικές, βιοχημικές και άλλες εξετάσεις. Το ζήτημα είναι πως από την αρχή της κρίσης έχει μειωθεί το ποσό που δίνει το Κράτος για τα θέματα υγείας. Δηλαδή για την υγεία διατίθεται μόλις το 4,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο ΟΟΣΑ ζητεί να είναι αρκετά υψηλότερο. Έτσι στην Ελλάδα ο πολίτης έχει στη διάθεσή του τυπικά 700 ευρώ από το Κράτος για τις θεραπείες, τη νοσηλεία και τις ιατρικές εξετάσεις, όταν στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσό είναι στα 4.500 ευρώ».
Ο κ. Τσάμης ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για τις κινητοποιήσεις και την ταλαιπωρία που υπάρχει στους ασθενείς για την εξυπηρέτησή τους, καθώς θα πρέπει να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο.
Παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει μια λύση στο θέμα αυτό και να βρεθούν πόροι για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Εξάλλου πρόσφατα οι διοικήσεις των νοσοκομείων ανά την Ελλάδα κατάφεραν και βρήκαν πόρους από κωδικούς των δημοσίων επενδύσεων και προχώρησαν στην τοποθέτηση σημαντικού εξοπλισμού, όπως ήταν για παράδειγμα η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου.