«Τι πράξαμε για τη χώρα και τη Μαγνησία»

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-06-23 06:53:53
«Τι πράξαμε για τη χώρα και τη Μαγνησία»

της Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας, αλλά κυρίως το μέλλον της ισορροπίας στην κοινωνία, δηλαδή της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας, για τα επόμενα χρόνια.
Η άποψη αυτή δεν είναι υπερβολική, αν θυμηθούμε την κατάσταση αναβρασμού που όλοι μας ζήσαμε τα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, της κρίσης χρεοκοπίας της χώρας μας από το 2010 έως το 2015,
– με τις αθρόες απολύσεις και την ανεργία,
– τις δραματικές μειώσεις μισθών όσων κράτησαν τις δουλειές τους,
– τις μεγάλες περικοπές συντάξεων,
– τις πτωχεύσεις και το κλείσιμο χιλιάδων μικρο-μεσαίων/οικογενειακών επιχειρήσεων,
– την αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων,
– την διόγκωση των κόκκινων δανείων,
– την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και πολλά άλλα δεινά.

Αυτήν την κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015.
• Εμείς όμως, προς μεγάλη έκπληξη όλων, τα καταφέραμε. Από τον Αύγουστο του 2018, με αποδοχή των αρμόδιων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημες ανακοινώσεις, βρισκόμαστε έξω από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και όλες οι άλλες χώρες που είχαν περάσει από την διαδικασία των μνημονίων. Αυτά είναι επίσημες ανακοινώσεις, όχι της κυβέρνησης Τσίπρα ή των υπουργών και των βουλευτών της, αλλά επίσημες ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την οικονομία.
• Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία ιδιαίτερη αξία για εμένα, αν και οι πολίτες δεν αισθανθούν στην τσέπη και την οικογένεια τους ότι κάτι έχει αλλάξει. Ότι η χώρα συνολικά πάει καλύτερα, αλλά σε όφελος και των ίδιων, όχι των δεικτών. Είναι αλήθεια ότι έχουν περάσει μόλις δέκα μήνες από τον Αύγουστο του 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια, ώστε να έχουμε το δικαίωμα να ασκήσουμε πολιτική και να εφαρμόσουμε μέτρα υπέρ εκείνων – δηλαδή των μικρομεσαίων και φτωχών – που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από τα δέκα χρόνια της κρίσης. Να έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε πραγματική φιλολαϊκή πολιτική δικής μας «ιδιοκτησίας». Ακόμη χειρότερα, είναι μόλις πέντε οι μήνες που άρχισαν να ψηφίζονται στη Βουλή τα φιλολαϊκά μέτρα για τη βαθμιαία αποκατάσταση των εισοδημάτων των επιβαρυμένων κοινωνικών τάξεων.
Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες δεν πρόλαβαν να ικανοποιηθούν από τα πρόσφατα μέτρα ανακούφισης που πήραμε και εφαρμόσαμε: Κατάργηση υποκατώτατου μισθού, αύξηση κατώτατου, ενίσχυση χαμηλών συντάξεων, ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις και τα σχετικά υπόλοιπα, αλλά και όσα έχουν προγραμματισθεί για το 2020 με επίσημες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, καθώς και το πρόγραμμα τετραετίας για την πλήρη αποκατάσταση των επιπτώσεων από την κρίση που παρουσιάστηκε πριν δέκα ημέρες από τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας.

• Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες: Δεχόμαστε το μήνυμά τους, δεχόμαστε τον θυμό τους και την κριτική τους. Όμως, τους λέμε με ειλικρίνεια ότι – παρά τα λάθη – κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να κρατήσουμε τη χρεοκοπημένη πατρίδα που παραλάβαμε, ενωμένη. Να διατηρήσουμε την κοινωνία σε κατάσταση συνοχής και ομαλότητας, χωρίς εμβάθυνση της καταστροφής και της πανελλαδικής κατάθλιψης σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Και τώρα μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε βήμα – βήμα με ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη, μία πορεία πλήρους αποκατάστασης των εισοδημάτων με σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για όλες και για όλους. Με προστασία για τους πιο αδύνατους και ευκαιρίες για όλες και όλους και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους.
• Το ίδιο ακριβώς επιχειρήσαμε και εδώ στη Μαγνησία. Παραλάβαμε τον Νομό σε μία πλήρη παύση της ανάπτυξης, αλλά και με επιπτώσεις. Ο θυμός των συμπολιτών μας από τα έργα και τις ημέρες των προκατόχων μας, οδήγησε μέρος της κοινωνίας να υποστηρίξουν – ως πιθανούς «σωτήρες» – ακραίους και επικίνδυνους ανθρώπους που φροντίζουν μόνο για τον εαυτό τους και την παρέα τους.
Όμως ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν βαθιά παράδοση στις δημοκρατικές επιλογές. Έχουν στο DNA τον ορθολογισμό γιατί με αυτόν πορεύθηκαν και κράτησαν τον τόπο ισχυρό ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα εργάστηκε σε όφελος της Μαγνησίας. Δεν μπορώ εδώ να απαριθμήσω όλες τις δράσεις σε όλους τους τομείς. Όμως μπορώ να κάνω έναν μικρό απολογισμό για εκείνα που γνωρίζω από προσωπική πείρα.
Διετέλεσα υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Τότε, υπό την ηγεσία του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη α) υποστηρίξαμε την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα: Αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, β) δώσαμε έμφαση στην οικονομική σωτηρία των οργανισμών που λειτουργούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες από την προηγούμενη κακοδιοίκηση και στην ανανέωση του στόλου και επέκταση των γραμμών: Λεωφορεία, τρένα, μετρό κ.λπ. και γ) στη δημιουργία έργων υποδομής: Για παράδειγμα εδώ στον Βόλο, συμμετείχα στη δημιουργία των κόμβων κυκλοφορίας που όλοι χρησιμοποιούμε στην πόλη μας καθημερινά.

• Τον τελευταίο χρόνο επίσης, έχω την θέση της υφυπουργού Εσωτερικών. Ανέλαβα την ευθύνη να νομοθετηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ολιστική υποστήριξη της ισότητας των φύλων στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα της ελληνικής κοινωνίας. Από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχει νόμος στη χώρα που υποχρεώνει κάθε κυβέρνηση, κάθε υπουργό, κάθε δήμαρχο, κάθε περιφερειάρχη, κάθε πρόεδρο οργανισμού, κάθε ιδιοκτησία μεγάλης επιχείρησης, να φροντίζει (με νόμους, με προϋπολογισμούς και αποφάσεις αντίστοιχα) να υλοποιεί χειροπιαστά προγράμματα, ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή και την εργασία, στη γειτονιά, στις υπηρεσίες. Ειδικά οι γυναίκες της χώρας, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ασφαλέστερες γιατί υπάρχει πια αυτός ο νόμος, του οποίου μπορούν να χρησιμοποιούν τα άρθρα και τις διατάξεις, όποτε και οπουδήποτε προσβάλλονται τα δικαιώματα τους.
Όμως, εδώ στη Μαγνησία και στους Δήμους της, τον τελευταίο χρόνο, από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα, με ευθύνη και πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και τη συνεργασία των ΟΤΑ, έχει μπει μπροστά και λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Αφορά σε παιδικές χαρές, επισκευές σε κτήρια σχολείων, αποκατάσταση δρόμων, έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας όπως την ηλεκτρονική διαχείριση των βλαβών του δικτύου ύδρευσης και πολλά άλλα, συνολικής αξίας: 34.521.515 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα:
Στον Δήμο Αλμυρού συνολικής αξίας 1.383.200 €,
στον Δήμο Βόλου συνολικής αξίας 2.245.850 €,
στη ΔΕΥΑΜΒ συνολικής αξίας 5.227.343 €,
στον Δήμο Αλοννήσου συνολικής αξίας 2.983.546,72 €,
στον Δήμο Ζαγοράς – Πηλίου συνολικής αξίας 331.000 € (χωρίς να περιλαμβάνονται εδώ μεγάλα ποσά που διατέθηκαν για έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές),
στον Δήμο Νοτίου Πηλίου συνολικής αξίας 5.000.276 €,
στον Δήμο Ρήγα Φεραίου συνολικής αξίας 5.823.500 €,
στον Δήμο Σκιάθου συνολικής αξίας 4.860.000 €,
στον Δήμο Σκοπέλου συνολικής αξίας 6.666.800 €.
Όμως σήμερα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, έχουμε φτάσει σε έναν παραλογισμό, με ευθύνη των εκπροσώπων κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΚΙΝΑΛ: Οι κατήγοροί μας, αυτοί που θέλουν να φύγουμε για να πάρουν τις θέσεις μας, έχουν ασκήσει εξουσία για δεκαετίες στον Νομό και τη χώρα. Μάλιστα, κατείχαν θέσεις εξουσίας όταν δεν υπήρχε κρίση, όταν δεν υπήρχε το πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής παρακολούθησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήταν υπουργοί και βουλευτές, όταν μπορούσαν να διαχειριστούν όσα λεφτά ήθελαν…

Και αντί για να εξασφαλίσουν τη Μαγνησία, αλλά και τη χώρα, μας οδήγησαν στα μνημόνια, τα χρέη και τη χρεοκοπία. Και τώρα, με απίστευτη θρασύτητα ζητούν να μας κατηγορήσουν, ζητούν από τον λαό να μας καταδικάσει, για την κόπωση που υπέστη από ποια αιτία;
Απάντηση: Από τα δικά τους εγκλήματα!
Ζητούν να πληρώσει η κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» τα δικά τους εγκλήματα, τη δική τους χρεοκοπία.
Να γυρίζουμε σε όλα όσα μας ταλαιπώρησαν, σε όλα όσα μας βασάνισαν, αλλά και ακόμη χειρότερα, για παράδειγμα:
– Στην κατάργηση του συστήματος της ρύθμισης των 120 δόσεων για να σώσει την περιουσία της η μικρομεσαία οικογένεια,
– στην πλήρη απελευθέρωση των κατασχέσεων για να πάει η περιουσία των Ελλήνων στις τράπεζες και τις διεθνείς επιχειρήσεις «κοράκια»,
– στην επιβολή επταήμερης κακοπληρωμένης εργασίας για τους μη έχοντες, για να πλουτίζουν οι πολλά κατέχοντες, οι πολυεθνικές,
– στην επιβολή ενός μόνιμου τέταρτου μνημονίου, με μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και απολύσεις, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει συνεργάτες και φίλοι του κ. Μητσοτάκη, όπως: Ο Άρης Προτοσάλτε, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Πρετεντέρης του MEGA… θα τους θυμάστε με πόση μανία υποστήριζαν τα μνημόνια από τις τηλεοπτικές τους εκπομπές, αλλά και η Μιράντα Ξαφά, αλλά – δυστυχώς – και ο Γιάννης Στουρνάρας και πόσοι άλλοι.
• Για όλους αυτούς τους λόγους, εγώ πιστεύω ότι η Μαγνησία δεν πρέπει να γυρίσει πίσω.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω.
Στις 7 Ιουλίου η ψήφος στους εκπροσώπους του ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι επιλογή οριστικής ελευθερίας για τους πολίτες. Επιλογή απελευθέρωσης από τα μνημόνια, από το χρεοκοπημένο παρελθόν, από τη δυστυχία, με ασφαλή βήματα, με κοινωνική ηρεμία, με δημοκρατία.



Ζαγορά Πήλιο