Πουλήθηκαν όλες οι φετινές ποσότητες κάστανου του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-10-26 09:09:50
Πουλήθηκαν όλες οι φετινές ποσότητες κάστανου του Πηλίου

Ικανοποίηση επικρατεί στους καστανοπαραγωγούς του Ξουριχτίου και της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, καθώς πουλήθηκαν όλες οι ποσότητες με κάστανο που παρήχθησαν φέτος. Βέβαια οι τιμές μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές, ωστόσο είναι σημαντικό που για ακόμη μια χρονιά το κάστανο του Πηλίου έγινε ανάρπαστο στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας.
Μάλιστα η Τοπική Κοινότητα Ξουριχτίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου διοργανώνει και φέτος την όμορφη Γιορτή Κάστανου αναμένοντας να προσελκύσει, όπως κάθε χρόνο, πλήθος επισκεπτών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πλατεία του χωριού και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τα ξεχωριστά πηλιορείτικα κάστανα από τους πάγκους των παραγωγών που κάθε χρόνο τοποθετούνται στην περίμετρο της πλατείας, αλλά και γευστικά ντόπια εδέσματα που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού.

 
Επίσης οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλίες από επιστήμονες και παραγωγούς, αλλά μουσική και χορό.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξουριχτίου κ. Κώστας Νάνος δήλωσε πως για ακόμη μια χρονιά διοργανώνουμε τη Γιορτή Κάστανου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει στην πλατεία του χωριού και να συμμετάσχει στις τριήμερες εκδηλώσεις. Το Ξουρίχτι είναι το χωριό στο Ανατολικό Πήλιο που επιβιώνει οικονομικά από την καλλιέργεια και την πώληση του κάστανου.
Ο κ. Νάνος υπογράμμισε πως φέτος πουλήθηκαν όλες οι ποσότητες με κάστανο από την περιοχή σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν δύο διαφορές. Η πρώτη είναι πως οι τιμές πώλησης ήταν χαμηλότερες, δηλαδή κυμάνθηκαν μεταξύ 0,50 ευρώ για τα ψιλά κάστανα και έφτασαν τα 2,30 για τα πιο χονδρά που ήταν όμως λίγα. Η δεύτερη διαφορά είναι πως μειώθηκαν κατά 30% οι εξαγωγές κάστανου προς το εξωτερικό και ειδικότερα την Ιταλία, γιατί πλέον και εκεί αρχίζουν και καλλιεργούν το ίδιο προϊόν μετά από μια περίοδο που είχαν με προσβολές ασθένειας από το κάστανο. Πάντως ακόμη και έτσι επικρατεί ικανοποίηση στους παραγωγούς καθώς πουλήθηκαν όλες ποσότητες κάστανου.



Ζαγορά Πήλιο