Η μηνιγγίτιδα περιλαμβάνεται ακόμη στα νοσήματα-απειλές για τα παιδιά και ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β μετατρέπεται σε μία αδιαπέραστη ασπίδα για τους παιδικούς οργανισμούς. Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας ωστόσο -σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος- είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 9% έως 15% γιατί το εμβόλιο δεν συνταγογραφείται και απαιτείται επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Στον εποχιακό εμβολιασμό που αφορά τη γρίπη οι γονείς επίσης «γυρνούν την πλάτη». Ο εμβολιασμός κυμαίνεται στο 35%, παρότι το εμβόλιο αφορά τον πλέον ευαίσθητο πληθυσμό που συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους.
Αν και προκειμένου να εγγραφούν στα σχολεία τα παιδιά οφείλουν να έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια, υπάρχει «παραθυράκι» για εγγραφή και ανεμβολίαστων παιδιών, αρκεί οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη παιδιάτρου ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα».
Το γεγονός είναι ότι υπό την έμμεση κάλυψη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών δύναται να αυξηθεί, αντί να μηδενιστεί. Και τα στοιχεία στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η έρευνα
Από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας του Νομού Μαγνησίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και συγκεκριμένα στην έκτη τάξη, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η Διεύθυνση Υγείας μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προχώρησε σε έλεγχο των μαθητικών βιβλιαρίων για να βεβαιώσει τι συμβαίνει με τον γενικό εμβολιασμό του μαθητικού δυναμικού και τα συμπεράσματα προβληματίζουν.
Το ποσοστό των μαθητών στις δημοτικές ενότητες Βόλου και Νέας Ιωνίας που δεν μετείχαν στο πρόγραμμα εμβολιασμών κυμάνθηκε από 25% εως 30%. Τα στοιχεία βεβαιώνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γονέων που αρνείται και αντιστέκεται σθεναρά επειδή έχει ανησυχίες για την ασφάλεια του παιδιού, απέναντι στους σωτήριους εμβολιασμούς.
Από τα παιδιά που ωστόσο εμβολιάζονται, δηλαδή το 65%-70% σε ποσοστό 98% έχουν υποβληθεί σε όλα τα εμβόλια που προβλέπει το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Ο πληθυσμός των παιδιών Ρομά εμβολιάζεται σε ποσοστό μόλις 22%, όπως προέκυψε από την έρευνα στο Αλιβέρι.
Οι μαθητές σε όλα τα σχολεία ελέγχθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό με φυματιοαντίδραση -mantoux για διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης.
Δεν γίνονται τα εμβόλια για
τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού όλα τα κορίτσια και νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών μπορούν και πρέπει να εμβολιασθούν. Στα σχολεία διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό του εμβολιασμού ανήλθε στο 11%.
Το πιλοτικό πρόγραμμα εξέτασης των βιβλιαρίων πραγματοποιήθηκε από τις 16 Ιανουαρίου ως τις 13 Ιουνίου.
Ελέγχθησαν όλα τα σχολεία της Νέας Ιωνίας και από τα σχολεία του Βόλου ελέγχθησαν 11 από τα 32.
Η συμμετοχή των μαθητών της Νέας Ιωνίας στο πρόγραμμα ελέγχου βιβλιαρίων ανήλθε σε ποσοστό 76,9%.
Η συμμετοχή των σχολείων του Βόλου σε 69,9%.
Η μεγαλύτερη αποχή από τον έλεγχο βιβλιαρίων σημειώθηκε στο σχολείο του Αλιβερίου.