Έλεγχοι για «μαύρη» εργασία – Μεταξύ των περιοχών στόχευσης του ΣΕΠΕ και η Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-07-21 07:36:17

Αυξητικές τάσεις εμφανίζει η ανεργία και στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων μέσα σε ένα μήνα (Μάιος-Ιούνιος) αυξήθηκε κατά 1.315 άτομα.
Ειδικότερα τον Ιούνιο στη Θεσσαλία ο αριθμός των ατόμων που αναζητούσαν εργασία ήταν 61.309. Από αυτά τα 35.031 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και τα 26.278 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Τον μήνα Μάιο ο αριθμός των ατόμων που αναζητούσαν εργασία ήταν 59.994.

Στο μεταξύ «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων με ψηφιακά εργαλεία και όπλα «νέας γενιάς» εξαπολύει το ΣΕΠΕ για την πάταξη της αδήλωτης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας, που τείνει να αντικαταστήσει τα ανασφάλιστα μεροκάματα.
Ήδη τέθηκε σε λειτουργία διευρυμένο πιλοτικό πρόγραμμα, που θέτει σε στενή και σχεδόν καθημερινή ηλεκτρονική επιτήρηση τις παραβατικές και «ύποπτες» επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί στοχευμένα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προληπτικής καταστολής και επιτόπιων ελέγχων. Στο επίκεντρο των δράσεων και των ελέγχων του πιλοτικού προγράμματος μπαίνουν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις από κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
Στην πρώτη φάση, οι δράσεις του πιλοτικού προγράμματος μπαίνουν σε εφαρμογή σε τέσσερις περιοχές, ενώ μελλοντικά αναμένεται να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Στις τέσσερις πρώτες περιοχές περιλαμβάνεται και η Μαγνησία.

Στο στενό «μαρκάρισμα» του πιλοτικού προγράμματος θα μπουν αρχικά 1.600 επιχειρήσεις. Αυτές θα επιλεγούν με την τεχνική των κανόνων Ανάλυσης Κινδύνου (Risk Analysis), μοριοδότηση και συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
– Μεγάλη κινητικότητα στο «Εργάνη» σχετικά με προσλήψεις και απολύσεις.
– Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην επιχείρηση τα τελευταία 2 χρόνια για αδήλωτη εργασία, ωράριο εργασίας, οφειλές, δεδουλευμένων και παράνομους αλλοδαπούς.
– Υψηλό ποσοστό μερικής απασχόλησης σε σχέση με το προσωπικό της επιχείρησης.
– Συχνές αλλαγές στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
Στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ενδείξεις υψηλής παραβατικότητας αποστέλλονται επιστολές προειδοποίησης. Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιστολές χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά παγκοσμίως από ιδιωτικούς φορείς, φορολογικούς φορείς, φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και Επιθεώρησης Εργασίας, για να αλλάξει η συμπεριφορά των εργοδοτών και να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση τους.

Σημειώνεται ότι για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη, το οποίο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος, ενώ η έκπτωση είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, αν εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο μειώνεται, ως εξής:
– Στο ποσό των 7.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.
– Στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.



Ζαγορά Πήλιο