Τους αγώνες που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί για να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοί τους συμβολίζουν οι έξι ελιές που φυτεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια στη διασταύρωση του περιφερειακού δρόμου με την οδό Φυτόκου, μπροστά από τη Γεωπονική Σχολή. Χθες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη φύτευσή τους και μένουν ακόμα στο σημείο για να συμβολίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τομείς που καταργήθηκαν σε ΕΠΑΛ και της Μαγνησίας.
Σαν χθες πριν από έξι χρόνια, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές και καταργήθηκαν σημαντικοί τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Στη Μαγνησία το μέτρο της κατάργησης ειδικοτήτων αφορούσε έξι σχολεία και τη διαθεσιμότητα 48 εκπαιδευτικών.
Την επόμενη χρονιά, ο τότε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου φύτεψαν έξι ελιές, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέμεναν σε διαθεσιμότητα. Ο αριθμός των ελιών συμβόλιζε τα σχολεία που επηρέαζε η κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ. Στόχος του Δ.Σ. ήταν να δηλώσουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.
Το 2013 είχαν γίνει μεγάλοι αγώνες και απεργίες με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής για την επαναπρόσληψη των καθηγητών. Οι ελιές φυτεύτηκαν στην πρώτη επέτειο από τη διαθεσιμότητάς τους μετά από πρόταση του κ. Σαβελίδη. Η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία καθώς ο δρόμος οδηγεί στο σχολείο που είχε υποστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
Μερικούς μήνες μετά τη φύτευση των ελιών, οι τομείς επαναλειτούργησαν και οι καθηγητές γύρισαν στα πίσω στα σχολεία.
Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ελιές στο σημείο και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου.
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαβελίδης με αφορμή τη χθεσινή «επέτειο» ανέφερε ότι η φύτευση των ελιών έγινε για να θυμίζει – και συνεχίζει να το κάνει – πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
«Οφείλουμε όλοι να αγωνιζόμαστε πάντοτε για ένα καλύτερο αύριο» είπε χαρακτηριστικά.