Ποικίλες και πολυάριθμες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις το μήνα Αύγουστο που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και πολιτιστικούς συλλόγους του νομού, δίνοντας έτσι την αφορμή για ποιοτική ψυχαγωγία, για βαθιά ανθρώπινες επαφές, για όμορφες συναντήσεις και επικοινωνία μεταξύ του ντόπιου στοιχείου και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικότερα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου συνδιοργανώνονται:
«Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», 3 Αυγούστου στο Χορευτό.
Με κίνητρο την προβολή και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών του τόπου μας και με πρωτοβουλία τριών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δ.Δ. Ζαγοράς, δηλαδή των Πολιτιστικών Συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυρράχης, στις 3 Αυγούστου 2019 πρόκειται να συνδιοργανωθεί στο Χορευτό το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Η εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή καθώς εκτός από τον τοπικό πληθυσμό απευθύνεται και προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
«Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», 3-11 Αυγούστου.
Το διάστημα 3-11 Αυγούστου και με πρωτοβουλία του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στους προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με θεματικό τίτλο «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019». Αφορμή των εκδηλώσεων είναι η κορωνίδα των Θεομητορικών εορτών, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ο λαός μας χαρακτηρίζει ως το Πάσχα του Καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες, είτε παρακολουθήσουν την Ιερά Παράκληση είτε όχι, με απώτερο σκοπό να ελαφρύνει το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής με αξιόλογα τοπικά μουσικά σχήματα με τραγούδια και μουσικές, συνδέοντας έτσι τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις με τον λαογραφικό πλούτο που αφορά στο πρόσωπο της Παναγίας. Εκτός της ποιοτικής ψυχαγωγίας, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν οι «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι του τόπου μας.
«9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», Άγιος Γεώργιος Νηλείας 4-11 Αυγούστου.
Το 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την περίοδο 4-11 Αυγούστου 2019 στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που διανθίζονται με προφορικές αφηγήσεις από τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών, των μύθων και των λαϊκών παραδόσεων, των θρύλων, των επών και των συναξαριακών ιστοριών σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως προβολές ταινιών, εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, εργαστήρια και μουσικές συμπράξεις. Οι εκδηλώσεις, που είναι ανοιχτές στο κοινό και απευθύνονται σε παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, αποσκοπούν στην ανάδειξη και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενώ κάθε χρόνο η ευρύτερη περιοχή γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων φίλων της παραμυθιακής αφήγησης. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» με τη σύμπραξη διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», της «Πήλιον Όρος» κά.
«21Ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», Πορταριά 7-8 Αυγούστου.
Το 1993 ξεκίνησε η διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πορταριά. Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή καθώς συγκέντρωνε χορευτικά σχήματα από διάφορες χώρες και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώθηκε το 2010 για τελευταία φορά και μετά την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων αναβίωσε το 2018. Έτσι και φέτος, το διήμερο 7-8 Αυγούστου, χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με παραδοσιακές φορεσιές, συναντιούνται και πάλι στο Πήλιο, στην Κεντρική πλατεία της Πορταριάς με στόχο την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και φορέων της περιοχής.
«Μουσική Βραδιά» Τρίκερι 10 Αυγούστου 2019.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικερίου πρόκειται να διοργανωθεί στις 10 Αυγούστου 2019, μουσική βραδιά με νησιώτικα τραγούδια. Στόχος η διατήρηση και διάδοση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, η ποιοτική ψυχαγωνία και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.
«1η Γιορτή Μελιού, Τοπικής Γαστρονομίας & Γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα», Πουρί 11 Αυγούστου.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου και του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής και σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στις 11 Αυγούστου προγραμματίζεται η «1η Γιορτή Μελιού, Τοπικής Γαστρονομίας & Γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα». Η διοργάνωση έχει στόχο να αναδείξει και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα του Πηλίου και παράλληλα να ενημερώσει για τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, να προτείνει τρόπους χρήσης των τοπικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα και παράλληλα να ενημερώσει για ζητήματα ορθής γεωργικής πρακτικής και οικοτεχνίας. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας με επίκεντρο πάντα τα τοπικά προϊόντα καθώς επίσης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις και τοπικά προϊόντα.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μεταξύ άλλων ανέφερε: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού, τους θεματοφύλακες της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και φορείς της περιοχής, συνδιοργανώνει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και η διασφάλιση της πολιτιστικής ποικιλότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, συνδέοντας τον πολιτισμό με την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τα τοπικά μας προϊόντα, τη γαστρονομία, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους αλλά και με κάθε γνήσιο και αυθεντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Μαγνησία στο σύνολό της, δημιουργώντας έτσι ταυτότητα προορισμού.