Πολιτιστικό καλοκαίρι με πλούσιο πρόγραμμα σε όλη τη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-08-09 09:08:58

Πλούσιο το πολιτιστικό καλοκαίρι που διοργανώνεται από τον Δήμο Αλμυρού. Μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών Καραγκιόζη, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, μαγικά – ταχυδακτυλουργικά, εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού κ.ά. σε όλη την περιοχή του Δήμου.

Το υπολειπόμενο πρόγραμμα: Παρασκευή 9 Αυγούστου, Νεοχωράκι, παράσταση με μαγικά – ταχυδακτυλουργικά με τον μάγο Magelo. Παρασκευή 9 Αυγούστου, Πτελεός, Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών του Π. Φιλιππίδη «Ο Καραγκιόζης». Σάββατο 10 Αυγούστου, Κρόκιο, παράσταση με μαγικά – ταχυδακτυλουργικά με τον μάγο Magelo. Σάββατο 10 Αυγούστου, Αργιλοχώρι, Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών του Π. Φιλιππίδη «Ο Καραγκιόζης». Σάββατο 10 Αυγούστου, Σούρπη, μουσική βραδιά. Σάββατο 10 Αυγούστου, Aμαλιάπολη, μουσική βραδιά με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Αμαλιάπολης. Κυριακή 11 Αυγούστου, Κωφοί, Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών του Π. Φιλιππίδη «Ο Καραγκιόζης». Κυριακή 11 Αυγούστου, Βρύναινα, μουσική βραδιά. Τετάρτη 14 Αυγούστου, Ανάβρα, μουσική δημοτική βραδιά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Aναβριωτών. Τετάρτη 14 Αυγούστου, Δρυμώνα, μουσική βραδιά. Τετάρτη 14 Αυγούστου, πάρκο Ευξεινούπολης, μουσική βραδιά. Πέμπτη 15 Αυγούστου, Γαύριανη, μουσική εκδήλωση. Παρασκευή 16 – Σάββατο 17 – Κυριακή 18 Αυγούστου, κεντρική πλατεία Αλμυρού, έκθεση βιβλίου. Σάββατο 17 Αυγούστου, κεντρική πλατεία Αλμυρού, το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, πανηγυρική δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση τμημάτων συλλόγων με παραδοσιακές στολές και μαθητικές σημαίες σχολείων, για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού. Σάββατο 17 Αυγούστου, το βράδυ στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης του Αλμυρού, Χορωδιακό Φεστιβάλ. Κυριακή 18 Αυγούστου, κεντρική πλατεία Αλμυρού, Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από χορευτικά συγκροτήματα για την επέτειο της απελευθέρωσης. Τετάρτη 21 Αυγούστου, αφιέρωμα στο αυγουστιάτικο φεγγάρι με τη Μικτή Τετράφωνη Χορωδία και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού και με τη Χορωδία από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη 22 Αυγούστου, Αχίλλειο, μουσική βραδιά. Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, μουσική συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη της Αύρας Παπαδοπούλου με τη Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Δήμου Αλμυρού και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού.

Στον Δήμο Ρ. Φεραίου
O Δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία, όπως κάθε χρόνο, με τους τοπικούς συλλόγους, τη Μουσική Δημοτική Σχολή, τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου και με μεμονωμένους δημότες δημιούργησε και φέτος ένα πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου όλων των ηλικιών γεμάτο πολιτισμό, ιστορία, παράδοση και αθλητισμό. Τα «Ρήγεια» έχουν εμπλουτιστεί, αλλά παράλληλα έχουν διατηρηθεί οι περισσότερες παραδοσιακές καθιερωμένες εκδηλώσεις.
To υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων: Σάββατο 10 Αυγούστου, πάρτι νεολαίας Κερασιάς, προαύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου, ώρα 21.00. Τρίτη 13 Αυγούστου, πάρτι νεολαίας Βενέτου, προαύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου, ώρα 21.00. Σάββατο 17 Αυγούστου, πάρτι νεολαίας Καναλίων, προαύλειος χώρος Γυμνασίου, ώρα 22.00. Κυριακή 18 Αυγούστου, λαϊκοπαραδοσιακό γλέντι στην Κεντρική Πλατεία Στεφανοβικείου, ώρα 21.00. Παρασκευή 23 Αυγούστου, 9ο Αντάμωμα Φίλων της Παράδοσης από τον Πολιτιστικό-Αθλητικό Σύλλογο «Διάπλαση», Κεντρική Πλατεία Ριζομύλου, ώρα 21.00. Παρασκευή 23 Αυγούστου, λαϊκό πανηγύρι, κεντρική Πλατεία Κεραμιδίου, ώρα 21.30. Σάββατο 24 Αυγούστου, λαϊκό πανηγύρι, κεντρική πλατεία Κεραμιδίου, ώρα 21.30. Σάββατο 31 Αυγούστου, μικρασιάτικη βραδιά από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών & Ποντίων Βελεστίνου «Αλύτρωτες Πατρίδες», έναντι 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Στον Άγιο Βλάσιο Πηλίου
Το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μορφωτικού-Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου είναι το εξής:
Σάββατο 10 Αυγούστου, ώρα 21.00, πλατεία Καψαλά: Ομιλία Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Παραγωγή Καραμπάσιου και Σπολκ», από τον Αριστ. Παπαδόπουλο. Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 21.00, πλατεία Καψαλά: Παράσταση Καραγκιόζη, με τον Αντώνη Βαγενά. Τετάρτη 14 Αυγούστου, ώρα 21.30, πλατεία Καψαλά: Θεατρική παράσταση από το θίασο ΠΑΓΑΣκήνιο με το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». Κυριακή 18 Αυγούστου, ώρα 11.00, πλατεία Καψαλά: Αποκάλυψη αναθηματικής πλάκας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων συγχωριανών από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και ώρα 21.00, πλατεία Καψαλά: Συζήτηση (προφορική ιστορία) με επιζώντες συγχωριανούς για τα τραγικά γεγονότα του 1944. Σάββατο 24 Αυγούστου, ώρα 22.00, πλατεία Καψαλά: Γιορτή Ροδάκινου.

Στη Σκόπελο
O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Σκοπέλου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη Σκοπελίτικη Εβδομάδα, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό.
Πρόκειται για μια γιορτή προβολής εθίμων και τοπικών προϊόντων, με σκοπό να χαρούν οι ντόπιοι και να γνωρίσουν αλλά και να διασκεδάσουν οι επισκέπτες του νησιού.
Το πενθήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 11/8 έως τις 18/8 σε διάφορα σημεία της Χώρας της Σκοπέλου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11/8: Δαμάσκηνο Σκοπέλου, στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Καφενείου στις 8.30 μ.μ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την προέλευση του δαμάσκηνου Σκοπέλου, αλλά και να δοκιμάσουν τον περίφημο καρπό και τα παράγωγά του.
13/8: Σκοπελίτικη Ενδυμασία, στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Καφενείου. Παρουσίαση όλων των τοπικών ενδυμασιών και ιστορικές αναφορές για την προέλευση και δημιουργία τους, στις 8.30 μ.μ.
16/8: Σκοπελίτικη τυρόπιτα, στην πλατεία της Παναγίας Φανερωμένης, στις 8.30 μ.μ. Άνοιγμα φύλλου, τηγάνισμα και δοκιμή της διάσημης πίτας της Σκοπέλου.
17/8: Σκοπελίτικος τραχανάς, στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Καφενείου, στις 8.30 μ.μ. Κτηνοτρόφοι της Σκοπέλου, ετοιμάζουν τον τραχανά και τον προσφέρουν στο κοινό.
18/8: Αναπαράσταση σκοπελίτικου παραδοσιακού γάμου, κάτω από την Παναγία του Πύργου, στο Παλιό Λιμάνι, στις 8.30 μ.μ.

Στις Μηλιές
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών Πηλίου «Γρηγόριος Κωνσταντάς» διοργανώνει τα «Φιλιππίδεια 2019» από 3 έως 16 Αυγούστου.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
-Παρασκευή 9 Αυγούστου, ώρα 21.30, στην πλατεία Μηλεών, η 19η Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων – Παραδοσιακό πανηγύρι. Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων Μηλίνας, Μηλεών και Χορολαλιά Βόλου και η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Μούτσελου (κλαρίνο-γκάιντα) και Γιώργου Σαρακατσιανού (λαούτο-τραγούδι).
-Σάββατο 10 Αυγούστου, ώρα 21.00, στο προαύλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μηλεών, «Ο Καραγκιόζης και οι εφτά γαμπροί στο κιούπι»: Καραγκιόζης για μικρούς και μεγάλους από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου.
-Δευτέρα 12 Αυγούστου, ώρα 21.30, στο προαύλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μηλεών, συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (μπαλάντες) με τους Σπύρο Ποδάρα (πιάνο-φωνή, απ’ το καφέ Σαντάν), Δημήτρη Δεμήρη (κιθάρα) και Γιώργο Μαστρογιάννη (φωνή).
-Τρίτη 13 Αυγούστου, ώρα 20.30, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Μηλεών, παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Αφήγηση – τραγούδι: Μάρω Αισώπου.
-Παρασκευή 16 Αυγούστου, ώρα 21.30, στην πλατεία Μηλεών, μουσικοχορευτική βραδιά με σμυρνέικα, ρεμπέτικα και νησιώτικα τραγούδια με την ορχήστρα «Ραστωδία» και τους Ελεάνα Βαρελά (φωνή), Θανάση Δραγάνη (ούτι-λαούτο), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Περικλή Παχή (βιολί), Στράτο Μέγγε (κρουστά-τραγούδι).

Στο Τρίκερι
«Μουσική Βραδιά» Τρίκερι 10 Αυγούστου: Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικερίου πρόκειται να διοργανωθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου, μουσική βραδιά με νησιώτικα τραγούδια. Στόχος η διατήρηση και διάδοση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, η ποιοτική ψυχαγωγία και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.

Γιορτή Μελιού στο Πουρί
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου και του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής και σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στις 11 Αυγούστου προγραμματίζεται η «1η Γιορτή Μελιού, Τοπικής Γαστρονομίας & Γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα» στο Πουρί. Η διοργάνωση έχει στόχο να αναδείξει και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα του Πηλίου και παράλληλα να ενημερώσει για τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, να προτείνει τρόπους χρήσης των τοπικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα και παράλληλα να ενημερώσει για ζητήματα ορθής γεωργικής πρακτικής και οικοτεχνίας. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας με επίκεντρο πάντα τα τοπικά προϊόντα, καθώς επίσης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις και τοπικά προϊόντα.



Ζαγορά Πήλιο