Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-1919) επιλέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, στο διάστημα 19-22 του προσεχούς Σεπτεμβρίου 2019 (ο θεσμός είναι διετής). Η επιλογή ενός τέτοιου Συνεδρίου στην πόλη μας, που συγκεντρώνει μεγάλο συμμετοχικό ενδιαφέρον καθώς αναμένονται πάνω από 350 άτομα, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνο για την ευρεία λυκειακή οικογένεια αλλά ολόκληρη την περιοχή μας. Γιατί είναι βέβαιο ότι η παρουσία στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή μας του μεγάλου αυτού αριθμού συνέδρων και συνοδών από όλα τα Λύκεια των Ελληνίδων της Ελλάδας και της διασποράς επί τέσσερις ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών και συγκριτικών γνωρισμάτων της περιοχής μας και τις πλούσιες πτυχές της στην ιστορία, στην παράδοση και στον πολιτισμό.
Το επιστημονικό θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνική φορεσιά και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στη διαδικασία ζύμωσης του μοντέρνου και μεταμοντέρνου ενδυματολογικού πολιτισμού, εμπνέοντας και τροφοδοτώντας όχι μόνο την ελληνική και αλλά και διεθνή μόδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. O θεματικός αυτός άξονας πιστεύεται να οικοδομήσει ένα νέο διάλογο γύρω από τη διαχείριση της παραδοσιακής φορεσιάς, την πολυσήμαντη ιδεολογική αξία της οποίας, ο λυκειακός θεσμός υπηρετεί σε όλη του τη διαδρομή. Επιπλέον, θα αγγίξει πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες καινοτόμες πρακτικές και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι το εν λόγω Συνέδριο θα αποτελέσει αφορμή για επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και τον χώρο της επιχειρηματικότητας, να μιλήσουν για πράγματα που ενώνουν το λυκειακό θεσμό και όχι μόνο. Άλλωστε αυτά τα συνέδρια έχουν πάντα ως στόχο να προωθήσουν το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην λυκειακή οικογένεια αλλά και έξω από αυτή, καθώς βιώνει την εξωστρέφειά της, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία, έτσι ώστε να αναδειχθούν μέσα από τις ανακοινώσεις οι τάσεις και οι προβληματισμοί που επικρατούν σήμερα στην λυκειακό μας θεσμό.
Στο σημαντικό αυτό συνέδριο, που θα γίνει στο συνεδριακό χώρο του ΞΕΝΙΑ, μετέχουν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές είτε ως μέλη προεδρείων πάνω από είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες (λαογράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί τέχνης) Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων (ΠΛΙ της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία, Σχολές Μόδας), εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι για θέματα Μόδας, επιχειρηματίες καθώς και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και σκηνογράφοι.
Το Συνέδριο θα συνοδευτεί από δυο μεγάλες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης που θα σφραγίσουν την εθνολογική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με πλούσια ιστορική, μουσικοχορευτική, ενδυματολογική και θεατρική διάσταση. Η εκδήλωση έναρξης του Συνεδρίου (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ. Η τελετή Λήξης θα γίνει στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, θα διανθιστεί με μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών, απόλυτα ενταγμένων στη θεματική του Συνεδρίου από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. καθώς και με επιμέρους καλλιτεχνικά γεγονότα -εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες της Ελληνογαλλικής Σχολής (Saint Joseph) και Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Αναλυτικό πρόγραμμα των παραπάνω, κυρίως των εκδηλώσεων Έναρξης και Λήξης θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Λυκείου.
Επίσης, και ενώ η προετοιμασία του Συνεδρίου κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα, προετοιμάζεται έκθεση σύγχρονης τέχνης βολιωτών καλλιτεχνών με τίτλο «Μεθερμηνείες», με έργα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή φορεσιά. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης και θα παραμείνει ανοικτή στο διάστημα του Συνεδρίου. Το δε λογότυπο του Συνεδρίου σχεδιάστηκε ειδικά μετά από προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν Θεσσαλοί καλλιτέχνες με 29 συνολικά προτάσεις. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού από τους: Mαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη Γ. Δ/ντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, (πρόεδρος) Γιάννης Μιχαηλίδης, ζωγράφος –εικαστικός, Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτονας-επίτιμος Δ/ντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων –Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Ιωάννα Τερλίδου, ζωγράφος-εικαστικός-μέλος του Λ.Ε.Β. επέλεξαν oμόφωνα την πρόταση «ΑΙΟΛΟΣ» του βολιώτη καλλιτέχνη Νίκου Ποδιά. Το logo αποδίδει λεπτομέρεια κεντήματος αρκιλάτου από το τρικεριώτικο πουκάμισο της ομώνυμης παραδοσιακής φορεσιάς, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές της προκήρυξης και της θεματικής του Συνεδρίου.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι στο πλευρό του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για τη μεγάλη και απαιτητική αυτή διοργάνωση τάχθηκε εξαρχής η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Συνέδριο υποστηρίζουν επίσης τοπικοί φορείς (Δήμος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ΕΨΑ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας κ.ά.) αλλά και διάφορες επιχειρήσεις με χορηγίες και παροχή προϊόντων.