«Μικρή Επίδαυρος» το «Αλώνι» του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-08-14 10:22:09

Το 1995, με πρωτοβουλία του Γιώργου Τριανταφύλλου, ένα παλιό εγκαταλελειμμένο αλώνι στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας μετατράπηκε πρώτα στο κοινοτικό θέατρο «Αλώνι» και μετέπειτα σε δημοτικό θέατρο του Δήμου Μηλέων. Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ο εμπνευστής του σε συνεργασία με πολλούς εθελοντές και μέλη φροντίζουν να προσφέρουν ποιοτικά θεάματα και ακούσματα για ένα κοινό που προέρχεται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο.
Το παλιό αυτό αλώνι κέρδισε άξια τον χαρακτηρισμό του ως «η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου», όχι μόνο λόγω της τεχνικά άρτιας θέσης και ακουστικής, αλλά και λόγω των πολυάριθμων ποιοτικών θεατρικών και μουσικών δρωμένων που έχει φιλοξενήσει.
Από το 2015 μέχρι και σήμερα το θέατρο «Αλώνι» έχει προσλάβει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή πλέον, Γιώργου Τριανταφύλλου, από την αρχή της δημιουργίας του, να προσφέρει καλλιτεχνική εκπαίδευση σε ένα ευρύ κοινό, χωρίς να περιορίζεται σε ένα αστικό τοπίο, αλλά με τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τη φύση και με την κουλτούρα του τόπου.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου από το 2015 πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με καταξιωμένους καθηγητές και καλλιτέχνες, δύο εκπαιδευτικού χαρακτήρα προγράμματα: Ένα εκτενές σεμινάριο αρχαίου δράματος και ένα διήμερο φεστιβάλ πιάνου. Το σεμινάριο αρχαίου δράματος απευθύνεται σε νέους σπουδαστές και έχει διττό σκοπό. Προσπαθεί να συνδυάσει τη γνωριμία με τη φύση με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, επισημαίνει τη θετική επίδραση που έχει η φύση στην είσπραξη της γνώσης, αλλά και στο άτομο γενικότερα. Μελλοντικός στόχος για το σεμινάριο αρχαίου δράματος είναι να πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με μαθητές απ’ όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ πιάνου προσφέρει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους πιανίστες να αναδείξουν και να μοιραστούν το ταλέντο τους με το κοινό σε έναν χώρο με εξαιρετική ακουστική, και να συνεργαστούν με ανθρώπους που εξασφαλίζουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
Βασικός στόχος του θεάτρου, όπως αναφέρει ο ίδιος είναι «η ανάδειξη της αξίας της δράσης, της ζωής και της δημιουργίας μέσα στη φύση και η διάδοση της τέχνης σε ένα ευρύ κοινό, μέσω της προσφοράς ποιοτικών καλλιτεχνικών δρώμενων, ψυχαγωγικού αλλά και εκπαιδευτικού χαρακτήρα». Παράλληλα, τα προγράμματα του «Αλώνι» μένουν πιστά στην παροχή ψυχαγωγίας στο κοινό μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Για τον ιδρυτή του το θέατρο έχει πετύχει τους στόχους του, ή τουλάχιστον βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξή τους. «Η επιτυχία του θεάτρου και η αναγνώριση του δεν είναι εφήμερη» αναφέρει ο Γιώργος Τριανταφύλλου. Αυτή ακριβώς η επιτυχία και η αγάπη που λαμβάνει το θέατρο από το κοινό είναι που δίνει χαρά και δύναμη σε ιδρυτές και εθελοντές για να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο.
Το μήνυμα που αγωνίζεται να περάσει είναι η σημασία του αρχαίου δράματος για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού: «Το θέατρο μας, αλλά και ανάλογοι χώροι σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποιούν το ίδιο έργο, είναι πηγή οικονομικής αλλά κυρίως πολιτισμικής ανάπτυξης», αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συμβολή της Πολιτείας ώστε να γίνει συστηματική η διδασκαλία και η έρευνα της αρχαίας τραγωδίας.

Μαρία Βαγδούτη



Ζαγορά Πήλιο