Γιάννης Μηλιώνης και γη αειφόρος στο σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-07-05 12:47:20
Γιάννης Μηλιώνης και γη αειφόρος στο σχολείο του Ρήγα  στη Ζαγορά

Τo Σάββατο 8 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ στον υψηλής ιστορικής σημασίας χώρο του Σχολείου του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά, που έχει μετατραπεί σε χώρο εικαστικής έκφρασης και πολιτισμικής δημιουργίας, στον δρόμο προς το Χορευτό, εγκαινιάζεται Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη με θέμα: «Γη αειφόρος».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου με τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε ειδική συνεργασία για την παρουσίαση της στη Ζαγορά με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου- φορέα διαχείρισης του ιστορικού κτιρίου και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς – φορέα που συνδέει τις ιστορικές του καταβολές με την ύπαρξη του Ελληνομουσείου.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε αρκετές από τις δράσεις του, ενός προγραμματισμού που ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και η βασικές του θεματικές ολοκληρώνονται στα τέλη του 2017.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς αξιοποιεί κάθε είδους συνεργασία, από τη φύση της λειτουργίας του, υπέρ του κοινού συμφέροντος των παραγωγών – κατοίκων της περιοχής.
Η συνεργασία αυτή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με την «Μαγνήτων Κιβωτό», δεν είναι η πρώτη. Συνδιοργανώθηκαν ήδη αρκετές εκδηλώσεις με επιτυχία και θετική παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, κυρίως στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Οργάνωσης και του «Θεματικού Έτους» της «Μαγνήτων Κιβωτού», που φέρει τον γενικό τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων» .

Το θέμα της έκθεσης, «Γη Αειφόρος», είναι εμπνευσμένο από την ιστορική διαδρομή του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κυρίως όμως από τα δώρα της Πηλιορείτικης γης, που δεν είναι άλλα από τους καρπούς της φύσης.
Ειδικότερα ο γνωστός Ζαγοριανός εικαστικός Γιάννης Μηλιώνης, πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκληση των διοργανωτών και έχει δημιουργήσει είκοσι μία περίτεχνες εικαστικές συνθέσεις αναπαριστώντας το μόχθο των συμπατριωτών του Ζαγοριανών αγροτών, τα προϊόντα τους, καθώς και όψεις της Πηλιορείτικης Λαϊκής Έκφρασης.

Για τον Συνεταιρισμό αλλά και ολόκληρη τη περιοχή της Ζαγοράς, τα 100 και πλέον χρόνια δεν αποτελούν απλά ένα συμβατικό ορόσημο, αλλά μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία ανάδειξης της Οργάνωσης και των προϊόντων της μέσα από σύγχρονου τύπου πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού της Οργάνωσης έχει υλοποιηθεί με τεράστια επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απήχηση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού που οργάνωσε ο Συνεταιρισμός με παρουσία του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση Βράβευσης, αλλά και η πρωτοφανής για τα δεδομένα του Νομού αποδοχή του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», που φιλοξενήθηκε σε δύο διεθνή φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ , αυτό του Λονδίνου και αυτό στη καρδιά του διεθνούς κινηματογράφου , στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει να υλοποιήσει στρατηγικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Κομνηνός και ο Γιάννης Μηλιώνης που αφενός έχουν την καταγωγή τους από τη περιοχή της Ζαγοράς, αφετέρου δημιουργούν και εμπνέονται καλλιτεχνικά από το βασικό προϊόν, τις καλλιεργητικές και μεταποιητικές εκφάνσεις του, το μήλο. Επίσης μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα εκτός από το μήλο αναδεικνύεται η φύση του Πηλίου που με το μικροκλίμα της και τον συνδυασμό βουνού – θάλασσας, ενισχύει την ποιοτική παραγωγή των μήλων και όλων των φρούτων και καρπών της περιοχής.
Δημιουργείται επίσης έμμεσα διατροφική συνείδηση στους καταναλωτές και ενισχύεται η συνήθεια συμπλήρωσης της τροφής με τα φρούτα και δη τα μήλα που είναι προϊόντα που προσφέρουν πολυάριθμες ωφέλειες, μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στον Βόλο, το περασμένο Φθινόπωρο σε συνεργασία και πάλι Συνεταιρισμού με την  Μαγνήτων Κιβωτό», αλλά και με την σύμπραξη στην πόλη του Βόλου, με τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου.
Η επιλογή του ιστορικού χώρου του Σχολείου που ο Ρήγας Φεραίος διδάχθηκε και μεγάλοι δάσκαλοι του Έθνους δίδαξαν, δεν είναι τυχαία. Ο χώρος αυτός αποτελούσε για τους Πηλιορείτες και γενικότερα τους Θεσσαλούς, φάρο γνώσης, ελευθερίας και ανάπτυξης. Αντίστοιχα και ο Συνεταιρισμός, σε μία εποχή που όλα αμφισβητούνται αποτελεί για τη Ζαγορά πυλώνα σταθερότητας, ελπίδας και ανάπτυξης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό της Ζαγοράς και τους επισκέπτες από 8 έως 23 Ιουλίου και ώρες 10:00 – 13:00 το πρωί και 17:00 – 21:00 το απόγευμα εκτός από Κυριακές. Ειδικά την πρώτη Κυριακή 9 Ιουλίου, η Έκθεση θα λειτουργήσει με την παρουσία του καλλιτέχνη, όπου θα δώσει και την προσωπική του άποψη για το έργο του, στους επισκέπτες.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, όπως τον βιογραφεί ο Ζαγοριανός λόγιος, Μανώλης Γκαγκάκης:

Πρωτοαντίκρισε τον κόσμο το 1954 στη Ζαγορά.
Η πρώτη του ματιά έπεσε στο Αιγαίο με τον ήλιο να βγαίνει ολόχρυσος στη γραμμή του θαλασσινού ορίζοντα. Η δεύτερη στον πράσινο τάπητα του Πηλίου. Το πρώτο του άκουσμα ήταν ο παφλασμός του κύματος καθώς σπάει στην αμμουδιά του Χορευτού. Το δεύτερο η χορωδία των πουλιών που έπαιζαν κρυφτούλι στις φυλλωσιές των δέντρων. Τίποτα δεν τον άφησε ασυγκίνητο!
Έτσι οι πρώτες του παιδικές επιλογές για το μέλλον του ήταν οι θαλασσινές ζωγραφιές και οι νότες της κιθάρας του, που σπούδασε μετακομίζοντας στη Θεσσαλονίκη. Ζωγράφος ή μουσικός; Τελικά κατέληξε ζωγράφος και μουσικός! Και να γιατί: επαγγελματικά το μουσικός μετρούσε περισσότερο. Αλλά και το ταλέντο του στη ζωγραφική, που το ανακάλυψε ο πρώτος του δάσκαλος ο ζωγράφος και εκπαιδευτικός Γ. Βαφειάδης όταν ο Γιάννης ήταν έντεκα ετών, τον συγκινούσε ιδιαίτερα. Θυμάται ακόμα την παρότρυνσή του: ‘’σε μια ζωή γκρίζα, η φύση σου ΄δωσε τα χρώματα και την τέχνη να τη ζωγραφίσεις, να την τραγουδήσεις και να την κάνεις πιο όμορφη΄’.
Ο δάσκαλος δικαιώθηκε. Ο μαθητής μέρα με τη μέρα βελτίωνε την ποιότητα των έργων του, που τον καθιέρωσε σε έναν πετυχημένο καλλιτέχνη. Ό,τι ζωγράφισε και ό,τι ζωγραφίζει είναι αυτό που πλάθεται από τη δική του ματιά και το προσωπικό του συναίσθημα σαν τελική εντολή για τις πινελιές που θα χτίσουν την εικόνα. Έτσι το μήνυμα που εκλύεται από κάθε έργο του είναι ‘’αφομοιώσιμο’’ από το θεατή. Στα περισσότερα έργα του αποτυπώνονται ο άνθρωπος σε κίνηση, παλιά επαγγέλματα, θέματα μητρότητας, πορτραίτα, με μια ρεαλιστική αισθητική που θυμίζει αναγέννηση.
Περιστασιακά ασχολείται και με την ποίηση εισπράττοντας θετικές κριτικές .Ποίημά του περιλαμβάνεται στην ποιητική ανθολογία: ‘’Υπάρχουν ακόμα ποιητές- 2008’’ . Ασφαλώς πρόκειται για ένα άτομο με περίσσευμα καλλιτεχνικής ευαισθησίας.
Από το 1985 παρουσιάζει δημιουργίες του με ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε μουσικές σκηνές. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Μερικές από τις εκθέσεις του παρουσιάστηκαν σε: Ελληνομουσείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά, ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Βόλος στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004 με θέμα τους ‘’Κένταυρους’’, Δήμος Γλυφάδας, Γκαλερί ‘’Παράλληλος’’ Θεσσαλονίκη, Αίθουσα ‘’Μουσείο’’ Θεσσαλονίκη, ‘’Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών’’ Βέροιας, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο Βόλου και αλλού.
Ο Γιάννης ζει στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.



Ζαγορά Πήλιο