Αρχίζει η συγκομιδή μήλων Ζαγορίν – Μειωμένη φέτος η παραγωγή σε σχέση με πέρσι

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-09-09 09:40:52

Αρχίζει σε λίγες ημέρες η συγκομιδή των μήλων στο Ανατολικό Πήλιο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Μέσα σε έναν μήνα οι παραγωγοί θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όλες τις ποσότητες με τα μήλα Ζαγορίν, από την πώληση των οποίων θα εξαρτηθεί και η δική τους οικονομική επιβίωση για τη νέα αυτή χρονιά.
Για φέτος οι εκτιμήσεις των αρμοδίων κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής που οφείλεται σε δύο λόγους, πρώτον, στην αφορία και δεύτερον στη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε περίπου στα μέσα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές.
Οι αγρότες ήδη ετοιμάζονται για τη συγκομιδή, μεταφέρουν τις κλούβες στις καλλιέργειές τους, ενώ και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς υπάρχει κινητικότητα, καθώς στις εγκαταστάσεις του θα υποδεχθεί τα εκατομμύρια κιλών με τα μήλα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Γιάννης Κράββαρης επισήμανε πως «πέρσι η παραγωγή μήλων άγγιξε τα 15.000.000 κιλά και είναι πολύ θετικό που πουλήθηκαν όλες οι ποσότητες, ενώ σε αρκετές από αυτές έγινε και εξαγωγή στο εξωτερικό. Για φέτος εκτιμούμε πως η παραγωγή μήλων θα είναι μειωμένη κοντά στα δύο με τρία εκατομμύρια κιλά. Αυτό συμβαίνει λόγω της αφορίας και της χαλαζόπτωσης. Αυτό όμως στο οποίο επενδύουμε για ακόμη μια χρονιά, είναι η πολύ καλή ποιότητα των μήλων Ζαγορίν, που είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό πλέον».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η συγκομιδή των μήλων στην ποικιλία stargin που είναι και η πολυπληθέστερη θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες και θα διαρκέσει κοντά στον έναν μήνα. Βέβαια για την ποικιλία μήλων «γκαλά» έχει ήδη αρχίσει η συγκομιδή. Στους παραγωγούς υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και ελπίζουν να ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες, ώστε η συγκομιδή να γίνει χωρίς προβλήματα».

Κάθε χρόνο τους παραγωγούς βοηθούν στη συγκομιδή και αλλοδαποί, κυρίως αλβανικής καταγωγής που έρχονται από την Αλβανία στη Ζαγορά και τα άλλα χωριά του Ανατολικού Πηλίου για να δουλέψουν έναν μήνα με το μεροκάματο να κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ.
«Παλιότερα η παρουσία των αλλοδαπών εργατών ήταν ακόμη πιο έντονη. Κάποιες χρονιές έφτανε ακόμη και τα 1.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί και αγγίζουν τους 300 περίπου. Ίσως φέτος να είναι και λιγότεροι, αφού αρκετοί θα πάνε να μαζέψουν και ελιές σε άλλες περιοχές, καθότι η ελαιοπαραγωγή πήγε φέτος πολύ καλά».



Ζαγορά Πήλιο