Δέσποινα Μπαρούτα: Ανάγκη εξεύρεσης και εφαρμογής νέων μορφών συνεργατισμού

Όλα τα νέα
ert.gr
2016-10-17 13:15:17
Δέσποινα Μπαρούτα: Ανάγκη εξεύρεσης και εφαρμογής νέων μορφών συνεργατισμού

Για τα αποτελέσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ζαγορά με θέμα “Νέες μορφές συνεργατισμού και η συμβολή τους στην αγροτική οικονομία” ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕΔΕ η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δέσποινα Βαρούτα. Εισηγητές μεταξύ άλλων στην ηεμρδία ήταν ο υπεύθυνος marketing συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα και ο Πρόεδρος του “ΘεςΓη».

Η κα Μπαρούτα στην εισήγησή της, επισήμανε ότι ο συνεργατισμός δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Όπως επισήμανε οι βασικοι πυλώνες ανάπτυξης της χώρας είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Η αγροτική δε οικονομία μπορεί να συμβάλλει στην ανάταση της χώρας, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων ή σε αστικές περιοχές ενταγμένες σε αγροτικές περιφέρειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία. Επιπλέον, η αγροτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει “όπλο” της πατρίδας ενάντια στην ανεργία των νέων, αρκεί να οικοδομείται με βάση την αρχή μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, θεσμών και πολιτών. Το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς δε μπορεί να ακολουθηθεί από όλους καθώς είναι πετυχημένο.
“Μέσα σε ένα βαθιά ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο, όμως, αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, μπορεί να καταστεί και αρκετά κερδοφόρο, η κάθε ατομική μονάδα είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της, ειδικά σε περιοχές στις οποίες είτε ο κλήρος είναι μικρός είτε οι ανάγκες για μέσα καλλιέργειας είναι πολλές, είτε η πρόσβαση στις κεντρικές αγορές είναι δύσκολη, πράγμα πολύ πιθανό όταν αναφερόμαστε σε αγροτικές περιοχές, είτε όλα αυτά ταυτόχρονα, όπως γίνεται στον τόπο μας, κατά συνέπεια η συνεργασία και η λειτουργία των πολλών με ενιαία μορφή προς τον καταναλωτή, τον προμηθευτή και τον ανταγωνιστή δημιουργεί συνθήκες καλύτερης διαπραγμάτευσης και εν τέλει τείνει και στα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα.

Εδώ λοιπόν πρέπει να αναφέρουμε ότι, ενώ στην Ελλάδα το πείραμα των αγροτικών συνεταιρισμών, που αποτελούσαν βασική μορφή συνεργατισμού, γενικά απέτυχε, και αναζητείται πλέον ποιες μπορεί να είναι οι νέες μορφές συνύπαρξης και συνεργασίας, ώστε να υπάρχει ομαλή αγροτική οικονομική λειτουργία, διαπιστώνεται καταρχάς ότι όλοι ή σχεδόν όλοι αποδέχονται τον συνεργατισμό ως απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αναζητούνται οι νέες μορφές του. Έτσι, εμείς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς τολμάμε να δηλώσουμε ότι κοιτάμε πίσω όχι με τη λογική της οπισθοχώρησης, αλλά με τη λογική της βαθιάς μελέτης και συνεπώς κατανόησης του ενός αιώνα αγροτικού συνεταιριστικού επιχειρηματικού μας παρελθόντος. Κοιτάμε πίσω, για να μπορέσουμε να βαδίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά, καθώς παρατηρούμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία που κουβαλάμε.
Το 2016 συμπληρώνονται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς ακριβώς 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Με την ολοκλήρωση των 100 χρόνων, έχει ληφθεί η απόφαση η Οργάνωση να κατευθυνθεί και σε νέους δρόμους με έντονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό απόθεμα. Με συνεργασίες με τον χώρο της εκπαίδευσης τοπικά έχουν παραχθεί τρεις εκδόσεις από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ζαγοράς. Όλες αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη συνεταιριστική ιδέα και στην ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θεματικές ενότητες εικαστικών και ψηφιακών εφαρμογών. Η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα μεταφέρει πολλαπλά μηνύματα και μέσω των βιωματικών καινοτόμων εμπειριών των μαθητών επιτυγχάνεται και πάλι η απαραίτητη επικοινωνιακή πολιτική. Παράλληλα, ψηφιοποιείται με σκοπό την ανάδειξή του το ιστορικό αρχείο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που ήδη τέθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Συνεταιρισμό, αυτόν την δημιουργίας Μουσείου Μήλου στη Ζαγορά από την Οργάνωση. Η δημιουργία υπαίθριου μουσείου οπορωφόρων δέντρων του Πηλίου είναι ένας ακόμη στόχος. Οι δύο αυτοί στόχοι είναι τα μεγάλα πλέον βήματα για τη συμβολή της Οργάνωσης στη αγροτουριστική εικόνα της περιοχής. Προφανώς για την ολοκλήρωσή τους χρειάζεται η θεσμική υποστήριξη όλων των φορέων της περιοχής, καθώς επιθυμία είναι να εξασφαλιστούν από τις προσπάθειες της Οργάνωσης, που θα εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οικονομικές απαιτήσεις τους. Προηγούμενη εμπειρία συμβολής στο τουριστικό προφίλ της περιοχής είναι η αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων στο παραθαλάσσιο Χορευτό, που αποτελούν χώρους εστίασης και δίνονται προς ενοικίαση σε ιδιώτες. Κεντρικός στόχος, επίσης, είναι μέσω της ανάδειξης του ιστορικού αρχείου να κατατεθεί φάκελος, που προετοιμάζεται ήδη, για κατοχύρωση των μεθόδων παραγωγής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλο αυτό περιγράφεται με τους όρους πολιτιστικό και τουριστικό marketing.

Συνοψίζοντας, καλούμενοι να μεταφέρουμε την εκατόχρονη εμπειρία μας επί της αγροτικής οικονομίας εντός δεκαπέντε λεπτών, ευελπιστώ να καταφέραμε να δώσουμε το στίγμα μας. Ζήτημα δεν είναι να βρεθούν οι νέες μορφές συνεργατισμού που μπορεί απλώς για κάθε σημείο του κύκλου της οικονομικής λειτουργίας να δημιουργηθούν συμπράξεις. Σημαντικό είναι το πλαίσιο και η προσήλωση στον στόχο. Το συνεταιριστικό κίνημα που τόσο λοιδορήθηκε μπορεί να αποδώσει πολλά ακόμα και να χρησιμοποιήσει τα θετικά στοιχεία της πορείας του. Εν τέλει, και πολιτικά να το προσεγγίσει κανείς, ένας μη κερδοσκοπικός για την ίδια τη σύμπραξη συνεταιρισμός, με κοινές αναλογικά απολαβές των συμπραττόμενων, συνδυάζει τέλεια τις βασικές αρχές κοινοκτημοσύνης με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Συνεργατικές μορφές, κατά την άποψή μας, είναι πολύ εύκολο και αναγκαίο να αναπτυχθούν στα πλαίσια της αγροτικής οικονομίας. Η επιτυχία όμως έρχεται με σταθερές αρχές και αξίες, χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για τον τελικό κοινό στόχο”.



Ζαγορά Πήλιο