Μαρία Σαμαρά: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο Ανατολικό Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-10-05 10:02:56

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για έλλειψη σχεδίου και δυναμισμού στον τομέα του τουρισμού. Οι επαγγελματίες του τουρισμού ανησυχούν, σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, καθώς δεν βλέπουν από την δημοτική αρχή καμία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο Ανατολικό Πήλιο.

Όπως, ειδικότερα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της παράταξης:
Η θερινή τουριστική σεζόν στο Ανατολικό Πήλιο ολοκληρώθηκε και ο απολογισμός για τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι αρνητικός.
Στις εκτιμήσεις τους που μας μετέφεραν από την επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, γίνεται λόγος για μείωση τόσο στις πληρότητες και τις κρατήσεις όσο και στους τζίρους των επιχειρήσεων.
Οι αναλύσεις, τα αίτια, οι ερμηνείες περιστρέφονται στις εκλογικές αναμετρήσεις, στον ανταγωνισμό από την Τουρκία, στο Brexit, στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που κράτησε τους επισκέπτες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Για εμάς, όμως τους κατοίκους αυτής της πανέμορφης περιοχής της Ελλάδας η τόνωση του τουρισμού είναι καθοριστική για την οικονομική επιβίωση πολλών οικογενειών, άλλοι γιατί έχουν καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και άλλοι γιατί έχουν εποχιακή απασχόληση ως υπάλληλοι.
Επειδή ο τουρισμός διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, οφείλουν όλοι να δουν, πώς θα αναβαθμίσουν τον τουριστικό προϊόν, ώστε να υπάρχει σταθερή και ποιοτική επισκεψιμότητα που θα αφήνει έσοδα και θα προσφέρει προοπτικές. Έτσι δεν εξαρτιόμαστε τη μια από τις εκλογές, την άλλη από την κακοκαιρία-αν και φέτος το καλοκαίρι κύλησε πολύ καλά από την άποψη του καιρού-, και άλλοτε από κάποιον άλλο εξωγενή παράγοντα.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού ανησυχούν, προβληματίζονται, γιατί δεν βλέπουν από την δημοτική αρχή καμία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ούτε ενδιαφέρεται να ακούσει τους αρμόδιους. Οι συμμετοχές μας στις τουριστικές εκθέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.
Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το τουριστικό μας μοντέλο, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με μουσεία τοπικού πολιτισμού και ιστορίας, με εκθετήρια, με ποικίλες εκδηλώσεις, έτσι ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος .
Ο προβληματισμός είναι διάχυτος, ειδικά τώρα που εισήλθαμε στην χειμερινή περίοδο. Ακούμε από πολλούς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο, αλλά τελικά μένει μόνο η θεωρία.
Επίσης και για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ακούμε ότι πρέπει να δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο, όμως και εκεί μόνο λόγια και υποσχέσεις.
Ο τόπος μας στηρίζεται στην αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Και σε αυτόν θα πρέπει να επενδύσουμε με σχέδιο και δυναμισμό. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο.



Ζαγορά Πήλιο