Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου η «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (εκδόσεις Παλμός), μετά από μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Το βιβλίο περιέχει εργο-βιογραφικά στοιχεία από 137 συγγραφείς από τη Μαγνησία και ένα δείγμα γραφής από τον καθένα.
Η κ. Μαγδαληνή Θωμά, συγγραφέας και ομιλήτρια στη χθεσινή εκδήλωση, τόνισε πως πρόκειται για μία πνευματική κατάθεση στον Βόλο. «Τα περισσότερα κείμενα στον τόμο είναι ερευνητικές εργασίες, εμπλουτίζεται με λογοτεχνικά κομμάτια και ποίηση, διάφορα γνωμικά και κείμενα έως και ένα αγγλόφωνο κείμενο, απόσπασμα από τουριστικό οδηγό, τα οποία συνδυάζονται όμορφα με τις βιογραφίες του κάθε δημιουργού-συγγραφέα».
Η ίδια ανέφερε ότι «το βιβλίο κατά κύριο λόγο είναι εμπλουτισμένο με Μαγνησιώτες συγγραφείς εν ζωή, αλλά και με ανθρώπους, οι οποίοι γεύτηκαν το νερό της Μαγνησίας και πέρασαν από εδώ από ανάγκη ή επιλογή», καταλήγοντας πως «αναμένουμε τον επόμενο τόμο των αποδημησάντων».
Ο εκ των ομιλητών κ. Πασχάλης Δήμου, δάσκαλος και γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, μίλησε για τη δυσκολία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου βιβλίου, τονίζοντας πως «ήταν ένα εγχείρημα που μας αφήνει ικανοποιημένους, παρά τα μικρά προβλήματα που προέκυψαν ή τις διάφορες αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν. Στόχος είναι οι 137 δημιουργοί στην επανεκτύπωση του τόμου να γίνουν 200».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «για εμάς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε μέσα στην τάξη».
Η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ κ. Γιώτα Κούγιαλη επισήμανε ότι η «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» δημιουργήθηκε μετά από πρόταση του προέδρου του ΚΕΒΙΜΑΣΥ Βασίλη Αναγνωστόπουλου και τη θερμή συμπαράσταση του ταμία Κώστα Λιάπη.
«Το βιβλίο περιέχει 137 Μαγνησιώτες συγγραφείς μετά από ανοικτή πρόσκληση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, οι οποίοι πιθανόν να μην έλαβαν γνώση αυτής της πρόσκλησης» τόνισε για να προσθέσει πως το βιβλίο περιέχει το εργοβιογραφικό του κάθε συγγραφέα και ένα δείγμα δουλειάς του.
«Δεν απευθυνθήκαμε μόνο σε λογοτέχνες συγγραφείς, αλλά όλων των ειδών γραφής, με μόνο κριτήριο να έχουν γράψει τουλάχιστον ένα βιβλίο που να έχει εκδοθεί, για αυτό η ανθολογία έχει ποικιλία ειδών γραφής, απόψεων, θέσεων, στάσεων κ.ά.» κατέληξε.