«Η Μαγνησία είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες περιοχές της χώρας όσον αφορά την οργάνωση των επιχειρήσεων, αλλά χρειάζεται να κάνει το άλμα».
Την παραδοχή αυτή έκανε μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Re.De-Plan.A.E. Consulants κ. Μανώλης Μπαλτάς, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας/Εφοδιαστικής 2018-2040, Νέο Θεσμικό Πλαίσιο/Προβλήματα και Ευκαιρίες στο Νομό Μαγνησίας».
Ο κ. Μπαλτάς κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι το άλμα που χρειάζεται αυτή την ώρα η περιοχή της Μαγνησίας είναι να οργανώσει χωρικά αυτές τις υποδομές αναβαθμίζοντάς τες τεχνικά και τεχνολογικά, μέσα όμως τους αυτοδιαχειριζόμενους φορείς, που πρέπει να μετατραπούν σε αναπτυξιακές οντότητες.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη το Επιμελητήριο Μαγνησίας έκανε το πρώτο βήμα, προσπαθώντας να μεταδώσει τη γνώση, ωστόσο πρέπει να γίνει και η ανάλογη προετοιμασία από τις επιχειρήσεις και βέβαια να ανοίξουν χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Μην περιμένουμε οι επιχειρήσεις να κάνουν στρατό για την ανάπτυξη, δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρέπει να έρθουν οι κυβερνητικοί θεσμοί, τα χρηματοδοτικά πακέτα και να αρχίσει να γίνεται μία πιο ολοκληρωμένη συζήτηση. Η Μαγνησία πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Έχει το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτα, υπάρχουν πράγματα, απλά χρειάζεται ένας συντονισμός.
Καταρχήν, μόλις βγαίνουμε από την κρίση, που αποτέλεσμά της ήταν να κατέβουν οι ΒΙΠΕ όσο πιο χαμηλά από το παραγόμενο αποτέλεσμα και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Τώρα πράγματι ανοίγει και νομοθετικά η δυνατότητα για τους φορείς διαχείρισης. Με τον τελευταίο Νόμο του 4605, οι αυτοδιαχειριστικοί φορείς μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και να τρέξουν.
Ταυτόχρονα σ’ αυτό, είμαστε και στην εποχή που συμβάλλει και η πολιτική. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ γίνεται πια οργανωμένη συζήτηση για τα πάρκα, μιλάνε γι’ αυτά, άρα αρχίζει να υπάρχει ένα ευρύτερο κλίμα πολιτικής συνεννόησης. Αυτό πρέπει να το αρπάξουν οι τοπικοί θεσμοί και οι επιχειρήσεις».
Ο κ. Μπαλτάς εξήγησε και τι αφορά ένα επιχειρηματικό πάρκο βιομηχανίας. «Πρόκειται για μία περιοχή, οργανωμένη σαν πόλη, με δρόμους, υδραυλικά δίκτυα, περιβαλλοντικές υποδομές, με κοινόχρηστα πράσινα και περιμετρικό πράσινο.
Μέσα σ’ αυτή την περιοχή που είναι πια εντός σχεδίου με κράσπεδα και πεζοδρόμια, εκεί, εγκαθίστανται οι βιομηχανίες. Άρα είναι μία βιομηχανική πόλη, με την έκτασή της, αλλού είναι 500 στρέμματα, εδώ στην περιοχή είναι 2.000. Κατά συνέπεια το φαινόμενο με τις μεμονωμένες Βιομηχανικές περιοχές, που δεν έχεις τηλέφωνο, ευρυζωνικότητα, αποχετευτικό, πρέπει να τελειώσει».
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση καθώς παρούσα στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν και η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Α’ ΒΙΠΕ κ. Ιωάννα Κιντά.