Κουράζει την αλήθεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας καθώς δεν υπέβαλε πρόταση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας όπως η Εφορεία Λάρισας

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-10-30 13:48:59

Την δική της θέση, σχετικά με την μη υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας για την ανάδειξη τεσσάρων αρχαίων Θεάτρων στη Θεσσαλία (δύο στη Λάρισα και δύο στη Μαγνησία), δίνει με επιστολή της προς το MYVOLOS.NET η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Όποιος περίμενε διάψευση από την Υπηρεσία με κατάθεση του αντιγράφου της πρότασης στο ΠΕΠ, γελάστηκε καθώς η Υπηρεσία αντί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να εξηγήσει τους λόγους που δεν υπέβαλε προτάσεις στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, όπως έκανε η Εφορεία Λάρισας, για την …αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρει πως υπέβαλε προτάσεις στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στην Διαδρομή Πολιτισμού Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομίας «Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων» και κατά συνέπεια δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδοτικό πλαίσιο όπως είναι το ΠΕΠ Θεσσαλίας στο οποίο αναφέρθηκε το δημοσίευμα.

Άλλωστε, την μη ανταπόκριση της Εφορίας της Μαγνησίας στην πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας (και όχι αποπροσανατολιστικά στην ΟΧΕ), την επισημαίνει η θεσμική εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο νομό, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη με σχόλιό της :
‘»Η πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας βγήκε για τις πολιτιστικές διαδρομές χωρίς η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Βόλου να καταθέσει φάκελο για την ένταξη του έργου…οι αλήθειες πρέπει να λέγονται παρότι επιπονες»

Πράγματι, η Πρόσκληση (α/α 051): «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία», έχει αναρτηθεί, είναι ενεργή και αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.
Τα Μνημεία που αφορά η παρούσα Πρόσκληση είναι:
• Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
• Το Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
• Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
• Το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας αντί να απαντήσει γιατί δεν υπέβαλε πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση, όπως έκανε η Εφορεία Λάρισας, απαντάει για την …αποκατάσταση της αλήθειας πως υπέβαλε προτάσεις στην ΟΧΕ !!!

Αναφέρει:

Μετά από δημοσίευμα σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης*, σχετικά με τη μη κατάθεση πρότασης ανάδειξης των δύο αρχαίων θεάτρων της Μαγνησίας (Δημητριάδος και Φθιωτίδων θηβών) και τη διοργάνωση εκδήλωσης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πολιτιστικού συλλόγου «Φθιώτιδες Θήβες» και του Διαζώματος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς ενημέρωση πολιτών και φορέων, σας κοινοποιεί τον πίνακα των προτάσεων της που υποβλήθηκε στην ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Π.Ε.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

  • Στερέωση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος εντός του μυκηναϊκού οικισμού στη θέση «Κάστρο- Παλαιά» Βόλου.
  • Προστασία, ενοποίηση και ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Διμηνίου.
  • Προστασία- ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Δημητριάδος- Α΄ φάση: Σύνδεση ανακτόρου-υδραγωγείου-θεάτρου.
  • Αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.
  • Ανάπλαση-ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Φθιωτίδων Θηβών- Νέας Αγχιάλου. Συγκρότημα Βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου.
  • Στερέωση, αποκατάσταση, συντήρηση τοιχογραφικού διακόσμου του Ι.Ν.Γενεσίου της Θεοτόκου στις Μούσγες Πλατανιά Δ. Νοτίου Πηλίου.
  • Ανακατασκευή στέγης και συντήρηση τοιχογραφικού διακόσμου του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού, Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου.
  • Δημιουργία πολιτιστικής- τουριστικής διαδρομής, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, έκδοση ενημερωτικών οδηγών και φυλλαδίων και βελτίωση της σήμανσης αρχ/κών χώρων και μνημείων, καθώς και διεξαγωγή εμπειρικής έρευνας των πολιτιστικών τουριστών και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.
  • Συντήρηση, αποκατάσταση, ξυλόγλυπτου τέμπλου και φορητών εικόνων στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο.
  • Συντήρηση και αποκατάσταση των ξυλόγλυπτων  τέμπλων ,φορητών εικόνων και ξύλινων στοιχείων του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και παρεκκλησίου αυτού στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

*Σχετ.link: http://www.myvolos.net/%ce%b7-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84/



Ζαγορά Πήλιο