Κατολισθήσεις από την συνεχή βροχόπτωση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου. 340 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-11-01 18:43:52

Δοκιμάζεται και πάλι ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου από την βροχή που πέφτει ακατάπαυστα από χθες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το μεσημέρι και μετά με πολλές κατολισθήσεις μικρής όμως κλίμακας για την ώρα τόσο στο κεντρικό δίκτυο όσο και περιφερειακά. Λίγοι κάτοικοι αποκλείστηκαν στην Παρίσαινα, όπως ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Facebook.

Πριν λίγο μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου, ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ.  Κοντογιώργος, ο οποίος τόνισε ότι  το πρωί αποκλείστηκε από φουσκωμένο ρέμα μία συνοικία στο Πουρί, όπου  έσπευσαν τα μηχανήματα του Δήμου προκειμένου να  αποκαταστήσουν το δρόμο. Παράλληλα διανοίξεις αποκλεισμένων  δρόμων έχουν γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Τρία μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα, αλλά τώρα που νύχτωσε ο Δήμος θα σταματήσει τις παρεμβάσεις. Ο κ. Κοντογιώργος  έκλεισε λέγοντας «ας ελπίσουμε ότι την νύχτα δεν θα γίνουν μεγαλύτερες ζημιές»

Ειδικότερα έχουν πλημμυρίσει ρέματα  στο Χορευτό και τον Αη Γιάννη, όπου έγιναν  κάποιες παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορούν να  περνάνε τα αυτοκίνητα, αλλά οι  ρεματιές κατεβάζουν  συνέχεια νερά, τα οποία δεν γίνεται να διευθετηθούν, όσο συνεχίζεται η βροχόπτωση.

Το φως της αυριανής ημέρας θα αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος και των νέων ζημιών που έχουν δημιουργηθεί σε μια περιοχή ήδη πληγωμένη από προηγούμενες κακοκαιρίες.

Έξι μηχανήματα της Π.Ε. Μαγνησίας

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σημειώθηκαν στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και άλλων σημείων του δικτύου στο Πήλιο, εστάλησαν έξι μηχανήματα.

Απ’ αυτά τα τρία επικεντρώθηκαν στο πάνω μέρος του Πουρίου, όπου έσπασε ο αγωγός ύδρευσης, το νερό έτρεχε στο δρόμο και δημιουργήθηκαν προβλήματα, εργάστηκαν τρία μηχανήματα και πλέον ο δρόμος είναι βατός.

Ακόμη τρία μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εστάλησαν στα Χάνια και στο Ανήλιο, όπου είχαν υπερχειλίσει ρέματα και έκαναν παρεμβάσεις, ενώ έγινε καθαρισμός φρεατίων και τάφρων, για να έχει δίοδο το νερό της βροχής και να μη σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.

340 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά σε 24 ώρες: ερμηνεία του φαινομένου

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου αντιμετωπίζουν προβλήματα από πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε κατολισθήσεις, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2018. Η περιοχή της Ανατολικής Μαγνησίας σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα κυρίως λόγω των έντονων κλίσεων του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Το παραπάνω σχήμα περιγράφει συνοπτικά τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ισχυρή επιφανειακή ροή υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος όπως καταγράφηκε το διήμερο 31/10 – 01/11/2019, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τον ορεινό όγκο του Πηλίου μιας και στα ανώτερα στρώματα επικρατεί δυτικό ρεύμα. Οι αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε ανύψωση, ψύχονται δημιουργώντας νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους και εκδηλώνεται βροχόπτωση όσο η ροή των αερίων μαζών από το Αιγαίο διατηρείται.

Ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ανατολικό Πήλιο που διατηρείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών και η λειτουργία μετεωρολογικού ραντάρ για την έγκαιρη προειδοποίηση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.



Ζαγορά Πήλιο