Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Πηλίου λόγω δάκου και χαμηλών τιμών πώλησης του ελαιόλαδου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-11-07 10:12:07

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης εκφράζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στο λάδι αλλά και της εισβολής του δάκου για δεύτερη συνεχή χρονιά στις ελιές με κίνδυνο να μείνουν αναξιοποίητες πολλές ποσότητες σε μια χρονιά μάλιστα που ήταν πολύ καλή από την άποψη της παραγωγής.
Οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής γενική συνέλευση, όπου συζήτησαν διεξοδικά σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την υπάρχουσα κατάσταση και αποφάσισαν να αποστείλουν έγγραφα στους βουλευτές του Νομού αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας την παρέμβασή τους.
Οι παραγωγοί ανησυχούν ότι τα έσοδα θα είναι για δεύτερη χρονιά χαμηλά και θα βρεθούν στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης τόνισε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εκεί που λέγαμε ότι φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλή, στο παραπέντε προέκυψε η εισβολή για δεύτερη χρονιά του δάκου στις ελιές. Το φαινόμενο παρατηρείται από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν ήταν σε εξέλιξη η συγκομιδή της πράσινης ελιάς. Πλέον, όσες πράσινες ελιές δεν μαζεύτηκαν, έχουν αφεθεί, γιατί προσβλήθηκαν από τον δάκο. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μην γίνει η συγκομιδή στις μαύρες ελιές λόγω του δάκου. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Γατζέα, τα Καλά Νερά, η Αγριά, τα Άνω Λεχώνια, με μεγάλη παράδοση στη συλλογή του καρπού από τη μαύρη ελιά και τώρα οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μην μαζέψουν ούτε την ελάχιστη ποσότητα».

Ο κ. Διανελλάκης επισήμανε πως «φέτος έγιναν πολλοί ψεκασμοί από την Περιφέρεια. Όμως είναι απορίας άξιο, πώς προέκυψε ξανά το πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τους καλούς παραγωγούς, τους επιστήμονες, το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια. Στη συνέλευση τονίστηκε από παραγωγούς ότι τα φυτοφάρμακα που δίνει το Κράτος, ενδεχομένως να μην έχουν την απαιτούμενη δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. Το δεδομένο είναι πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για δεύτερη χρονιά και θα πρέπει ο ΕΛΓΑ και η πολιτεία να στηρίξουν οικονομικά τους παραγωγούς».

Παράλληλα ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται με την οικονομική επιβίωση των ελαιοπαραγωγών είναι οι χαμηλότερες από πρόπερσι τιμές με τις οποίες πωλείται το ένα κιλό λάδι.
Όπως τόνισε ο κ. Διανελλάκης «οι τιμές είναι χαμηλότερες από πρόπερσι και δεν έπρεπε να συμβαίνει αυτό, όταν ερχόμαστε μετά από μια δύσκολη χρονιά. Πρόπερσι το ένα κιλό ελαιόλαδου πωλούνταν στα τρία ευρώ και φέτος είναι στα 2,20-2,40 ευρώ. Η μείωση είναι πολύ μεγάλη και αυτή την κατρακύλα την επέφερε το ίδιο το εμπόριο που θέλει να λαμβάνει φθηνό λάδι από τους παραγωγούς. Την ίδια στιγμή το κόστος συλλογής και καλλιέργειας για τους παραγωγούς είναι πάνω από τρία ευρώ. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν από τη μια τις πολύ χαμηλές τιμές στην πώληση του ελαιόλαδου και από την άλλη την εισβολή του δάκου στο παραπέντε της συγκομιδής».



Ζαγορά Πήλιο