Αυξήθηκαν οι διακομιδές στη Μαγνησία την τελευταία δεκαετία – Πρώτα στη λίστα τα καρδιολογικά περιστατικά 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-11-11 10:13:23

Αύξηση έως 15% στις διακομιδές ασθενών με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καταγράφουν τα στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για τη Μαγνησία, με κυριότερα αίτια να είναι η αύξηση των καρδιολογικών και παθολογικών περιστατικών λόγω του άγχους, της πίεσης και της κακής διατροφής.
Είναι εντυπωσιακό πως σε επίπεδο Θεσσαλίας οι διακομιδές των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών το 2010 άγγιξαν τα 34.715, ενώ το 2018 ανήλθαν στα 52.742 περιστατικά, δηλαδή μια αύξηση που ανέρχεται στο 34%.
Στις διακομιδές περιλαμβάνονται τόσο τα επείγοντα περιστατικά, όσο και τα χρόνια, όπως δηλαδή ραντεβού, εξιτήρια, επιστροφές, επανεξετάσεις, βοήθεια κατ’ οίκον, καλύψεις πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Για τη Μαγνησία η αντίστοιχη αύξηση στις διακομιδές ασθενών στα χρόνια της κρίσης αγγίζει το 15%. Πιο συγκεκριμένα το 2010 είχαν πραγματοποιηθεί 10.021 διακομιδές και το 2018 ήταν στις 11.610. Μάλιστα υπήρξαν χρονιές, όπως το 2014, που είχαν ανέλθει στις 12.064.
Από τις 11.610 διακομιδές πέρσι, οι 9.106 αφορούσαν στα επείγοντα περιστατικά και οι 2.504 τα χρόνια περιστατικά. Μεταξύ των μηνών το χρόνου φαίνεται να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή των περιστατικών, αν και το καλοκαίρι, όπως και τον χειμώνα, η κινητικότητα στις διακομιδές είναι εντονότερη.
Η σταδιακή αύξηση του μόνιμου πληθυσμού προσδίδει μια ερμηνεία, αλλά δεν φαίνεται να είναι η κύρια, καθώς ο πληθυσμός έχει σταματήσει εδώ και λίγα χρόνια να εξελίσσεται. Βέβαια υπάρχουν οι όλο και περισσότεροι τουρίστες, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί ως ερμηνεία.

Όπως αναφέρεται από τον υπεύθυνο του ΕΚΑΒ κ. Κώστα Σταμνά «η αύξηση των περιστατικών που διακομίζονται, έχει άμεση σύνδεση και με την αύξηση των καρδιολογικών, παθολογικών περιστατικών ως απόρροια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα η κρίση με την ανεργία και την υποαπασχόληση επέφερε περισσότερο άγχος, πίεση, αγωνία για το μέλλον, ενώ συνδυάστηκε με τη χειροτέρευση του επιπέδου ζωής, από την απουσία άθλησης μέχρι την κακή διατροφή. Είναι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε τα εμφράγματα και οι ανακοπές να εμφανίζονται πλέον και στις νεαρότερες ηλικίες, όπως μεταξύ 40-55 ετών».
Μάλιστα πρόσθεσε πως το 50% των ετήσιων διακομιδών είναι τα καρδιολογικά, παθολογικά, αναπνευστικά και τροχαία περιστατικά. Τα καρδιολογικά καλύπτουν ένα 20%, τα παθολογικά και τα αναπνευστικά από ένα 10% και τα τροχαία γύρω στο 8-10%.



Ζαγορά Πήλιο