Καταξιωμένος θεσμός πλέον το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου, 21-29 Ιουλίου στην Ζαγορά

Όλα τα νέα
myvolos.net
2017-07-06 23:57:29

Διοργανώνεται για 18η συνεχή χρονιά από τις 21-29 Ιουλίου 2017 στην Ζαγορά, το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου,με την υποστήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

To PelionFestival είναι ένα διεθνές φεστιβάλ Τεχνών και Λόγου, με βασικό πυρήνα την κλασική μουσική και διοργανώνεται αδιάκοπα από το 2000 στη Ζαγορά του Πηλίου, αλλά πολλές εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλα χωριά της περιοχής, κυρίως στην Τσαγκαράδα και τον Κισσό.

“Φέτος έχουμε συμμετοχές και από Χιλή, Βραζιλία , Πορτογαλία, Τουρκία, Γερμανία, Ελλάδα. Έχουμε συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής, χτίζουμε μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο η θάλασσα και η ωραία φύση που υπάρχουν, αλλά κάποιος μπορεί να έρθει να κάνει διακοπές και να παρακολουθήσει συναυλίες υψηλού επιπέδου”, ανέφερε η εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ κα Ζωή Σαμσαρέλου σε συνέντευξη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτη.

Το καταπράσινο φυσικό τοπίο του ανατολικού Πηλίου, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον όπου η Τέχνη και η Φύση συμβιώνουν και αλληλοεπιδρούν σε απόλυτο βαθμό. Αυτή η μοναδική αίσθηση ενέπνευσε και οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του φεστιβάλ πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Τα σεμινάρια κλασικής μουσικής αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα την επέκταση των μαθημάτων, πέρα από το βιολί, το βιολοντσέλο και το πιάνο, στα παρακάτω όργανα: βιόλα, κλαρινέτο, φλάουτο, τρομπέτα, τρομπόνι, κόρνο, κρουστά, κιθάρα και φωνή. Από το 2014, η διοργάνωση επικεντρώνεται σε δύο ενότητες, που εξελίσσονται ταυτόχρονα και ισότιμα, το Φεστιβάλ Βιολοντσέλου και τα Σεμινάρια Αλλων Οργάνων και Φωνής.

Εκτός από τα σεμινάρια, άλλες εκδηλώσεις Τέχνης και Λόγου, συναυλίες, διαλέξεις και εκθέσεις διοργανώνοται κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Πιο αναλυτικά:

_4ο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου

Μαθήματα βιολοντσέλου θα δοθούν φέτος από τους παρακάτω πέντε καθηγητές:

Tον μόνιμο και πολύτιμο συνεργάτη του PelionFestival, παιδαγωγό κο Ulrich Voss από το Βερολίνο, ο οποίος συνεργάζεται με το Φεστιβάλ μας για έβδομη φορά. Η παιδαγωγική μέθοδος του κου Voss στοχεύει στη διδασκαλία μίας τεχνικής του βιολοντσέλου, η οποία βασίζεται σε πλήρη γνώση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και των δυνατοτήτων του οργάνου. Πέρα από αυτό, όμως, ο κος Voss προσβλέπει και στην ανάπτυξη της μουσικότητας και τον εμπλουτισμό των εκφραστικών μέσων για κάθε μαθητή του. Επιπλέον, ο κος Voss θα διευθύνει, ως συνήθως, το καθιερωμένο, πλέον, PelionFestival Violoncello Ensemble.

Tο φημισμένο παιδαγωγό και σολίστα κο Matias de Oliveira Pinto, ο οποίος δίδαξε στο Φεστιβάλ τη διετία 2010-2011 και τον οποίο, με μεγάλη χαρά, υποδεχόμαστε πάλι το 2017. Ο κος Pinto, εκτός από τη διδακτική του εμπειρία στις Μουσικές Ακαδημίες του Münster και του Βερολίνου, έχει διδάξει βιολοντσέλο και μουσική δωματίου σε σεμινάρια διεθνώς, από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην καλλιεργεια της μουσικότητας των μαθητων του.

Aπό την Ελλάδα, τους τρεις σταθερούς συνεργάτες μας και εξαιρετικούς μουσικούς, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των οποίων, την αφοσίωση και τις δημιουργικές καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, το Φεστιβάλ μας εξελίσσεται σε ένα πανελλήνιο κέντρο του Βιολοντσέλου: τον κο Άγγελο Λιακάκη, ο οποίος είναι ένας χαρισματικός μουσικός, ξεχωριστός τσελίστας και δάσκαλος, τον κο Βασίλη Σαΐτη, ο οποίος μέσα από την πολυετή επαγγελματική του εμπειρία, κατέχει βαθιά γνώση της μουσικής και των απαιτήσεων του βιολοντσέλου και του κου Θεμιστοκλή Βαγενά, ο οποίος εκτός από αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός, είναι ένας έμπειρος και ιδιαίτερα δραστήριος δάσκαλος στην περιοχή του Βόλου και, γενικότερα, της κεντρικής Ελλάδας.
_Σεμινάρια Άλλων Οργάνων και Φωνής

Το 2017 θα δοθούν μαθήματα στα εξής όργανα:

Βιολί, Τραγούδι, Κλαρινέτο, Φλάουτο και Πιάνο

Με μεγάλη χαρά θα έχουμε φέτος και πάλι κοντά μας τον φημισμένο καθηγητή βιολιού και σολίστα, Prof. Helge Slaatto, ο οποίος εξειδικεύεται τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο, και θα διδάξει στο φεστιβάλ μας. Ο καθηγ. H. Slaatto διδάσκει, με ιδιαίτερο ζήλο, βιολί στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και στην Ακαδημία για Νέους Μουσικούς του Münster και έχει προσφέρει μαθήματα σε σεμινάρια σε όλον τον κόσμο, ενώ πολλοί μαθητές του έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Βιολί θα διδάξει επίσης, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο παιδαγωγός και σολίστ κος Απόλλων Γραμματικόπουλος, ο οποίος, με την μεγάλη γνώση, εμπειρία και την εμπιστοσύνη που εμπνέει, παρουσιάζει κάθε χρόνο εξαιρετική τάξη βιολιού του PelionFestival.

Στο τραγούδι και τη μελοδραματική θα έχουμε μαζί μας, για πέμπτη φορά, την καταξιωμένη σοπράνο και παιδαγωγό κα Σοφία Κυανίδου, που, με την συστηματική δουλειά της ως προς την αναπνοή, την κίνηση και την απελευθέρωση του σώματος των τραγουδιστών, έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη και συνεχώς αυξανόμενη τάξη τραγουδιού στο φεστιβάλ.

Κλαρινέτο θα διδάξει ο κος Παύλος Σεράσης, ο οποίος όχι μόνον συμμετείχε στο Φεστιβάλ μας ως μαθητής κλαρινέτου από το 2008 έως το 2010, αλλά, επιπλέον, έχει ισχυρή παρουσία στο PelionFestival ως συνθέτης, με την παρουσίαση έργων του σε πρώτη εκτέλεση. Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε εκ νέου αυτόν τον πολύπλευρο καλλιτέχνη, στο ρόλο, πλέον, του καθηγητή κλαρινέτου.

Στο φλάουτο θα έχουμε για δεύτερη χρονιά κοντά μας την παιδαγωγό και σολίστ κα Ana Domančić Krstulović από το Split της Κροατίας, η οποία μέσω του επικοινωνιακού της χαρίσματος, της και της πολυπολιτισμικής της αύρας, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα συνεργασίας και δημιουργικής χαράς στους μαθητές της.

Πιάνο θα διδάξει, όπως συμβαίνει αδιάκοπα από την έναρξη του PelionFestival, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Ζωή Σαμσαρέλου, η οποία εστιάζει τη διδασκαλία της στον συνειδητοποιημένο συνδυασμό κινήσεων και στην χαλάρωση του σώματος του μουσικού, έτσι ώστε να ανοίγει εύκολα και άμεσα  ο δρόμος προς την αβίαστη και αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων.

Φέτος στη συνοδεία του πιάνου θα έχουμε μαζί μας τρεις εξαιρετικούς πιανίστες: τη μόνιμη συνεργάτιδά μας Αποστολία Αναστασίου, τη Risa Adachi, η οποία εργάζεται στις ακαδημίες του Münster και του Düsseldorf και είχε συμμετάσχει ως συνοδός πιάνου στο PelionFestival το 2010 και το 2011 και -για πρώτη φορά- το Θεόφιλο Λαμπριανίδη ως συνοδό της τάξης τραγουδιού της κας Κυανίδου.

Στη φετινή διοργάνωση, όπως και κάθε χρόνο, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική δωματίου και στη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών, των ίδιων ή και διαφορετικών οργάνων. Όλοι οι καθηγητές μας, αυτονόητα εξαιρουμένης της κας Κυανίδου, προσφέρουν, εκτός από τα ατομικά μαθήματα, και μαθήματα μουσικής δωματίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ήδη διαμορφωμένα μουσικά σύνολα να συμμετάσχουν στα σεμινάρια.

Θα διαμορφωθεί, επίσης, ένα σύνολο εγχόρδων υπό την καθοδήγηση του κου Θεμιστοκλή Βαγενά. Βιολιστές και τσελίστες έως 15 χρονών θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το κανούριο εγχείρημα, το οποίο θα ονομαστεί PelionFestival String Ensemble.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το PelionFestival θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή του Ανατολικού Πηλίου, με σχεδόν καθημερινές εκδηλώσεις και δρώμενα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και έξω, στη φύση, στη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα και τον Κισσό.

Tο PelionFestival αποτελεί έκφραση εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τουρισμού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες αλλά και στις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο, που συνδυάζει καταπράσινα ορεινά τοπία με εκπληκτικές και πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες.

Kλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε απο καρδιάς τον Δήμο Ζαγοράς–Μουρεσίου και όλους τους επαγγελματίες της περιοχής, που συνεργάζονται μαζί μας με ένα υψηλό αίσθημα ευαισθησίας για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του τόπου.

Ευχόμαστε σε όλη την ομάδα του φεστιβάλ, στους μαθητές και καθηγητές, καθώς και στους φίλους ακροατές ένα όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων PelionFestival 

Ιούλιος 2017
Κυ 23           Συναυλία καθηγητών του PelionFestival  Α’ Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, ώρα 20.30

Τρ 25           Συναυλία συνόλων μουσικής δωματίου  Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας, Κισσός, ώρα 21.00

Τε 26           Συναυλία συνόλων μουσικής δωματίου Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής, Ζαγορά, ώρα 20.30

Πε 27           Συναυλία μαθητών του PelionFestival Α’ Δημοτικό σχολείο Ζαγοράς, ώρα 20.30

Πα 28          1.Συναυλία-matinée με βιολοντσέλο και πιάνο σε έργα λατινοαμερικάνων συνθετών Matias de Oliveira Pinto, βιολοντσέλο  Viviane Taliberti, πιάνο Α’ Δημοτικό σχολείο Ζαγοράς, ώρα 12.00

2.Τελική συναυλία του PelionFestival σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

 

Σύνολα μουσικής δωματίου

PelionFestival String Ensemble

PelionFestival Violoncello Ensemble, Προαύλιο Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ζαγορά, ώρα 20.30

Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις, πολλά αυθόρμητα δρώμενα θα λάβουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους της Ζαγοράς.
Περισσότερες πληροφορίες στο www. pelionfestival.com



Ζαγορά Πήλιο