Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή των ελαιών με τους παραγωγούς να πιέζονται λόγω και της επανεμφάνισης του δάκου να συγκεντρώσουν όλες τις ποσότητες που παρήχθησαν. Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στην απουσία εργατικών χεριών για να εργαστούν στα κτήματα.
Το πρόβλημα έχει ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς καταδεικνύει πρώτον την απουσία ενδιαφέροντος από τους νέους Έλληνες να κάνουν μεροκάματα στα κτήματα από το να βρίσκονται στις καφετέριες και δεύτερον, την αποχώρηση και αρκετών αλλοδαπών από τον συγκεκριμένο χώρο που παλιότερα αποτελούσαν την κύρια πηγή δεξαμενής εργατικού δυναμικού για τον πρωτογενή τομέα.
Πριν μερικές εβδομάδες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων προχώρησε σε ανακοίνωση ζητώντας εργάτες για τα χωράφια.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Διανελλάκης «Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία λίγα χρόνια είναι η έλλειψη εργατών γης. Οι παραγωγοί ψάχνουν να βρουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές και δυσκολεύονται πολύ. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και σε άλλες περιόδους, όταν πρόκειται για τη συγκομιδή άλλων προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα».
Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή ελαιών, στην περιοχή του Πηλίου βρίσκονται εκατοντάδες εργάτες για να τις μαζέψουν. Όμως χρειάζονται ακόμη περισσότεροι, και για ένα ακόμη λόγο που φέτος η παραγωγή ελιάς είναι μεγαλύτερη από πέρυσι.
Γιατί, όμως εντοπίζεται έλλειψη εργατικών χεριών; Ο κ. Διανελλάκης εξήγησε πως «όσον αφορά στους νέους Έλληνες, δεν εκφράζεται ενδιαφέρον για να εργαστούν. Προφανώς προτιμούν να κάθονται, παρά να έρθουν στα κτήματα, όπου προσφέρεται μεροκάματο. Αλλά πλέον και οι αλλοδαποί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο. Πολλοί έφυγαν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν προς άλλες χώρες επίσης ελαιοκομικές. Όσοι έμειναν, άλλοι θα έρθουν στα κτήματα και άλλοι θα παραμείνουν στη δουλειά που κάνουν πλέον, όπως στην οικοδομή ή σε κάποια άλλη τεχνική εργασία. Αρκετοί στράφηκαν και στις υπηρεσίες του τουρισμού. Επίσης υπάρχουν αλλοδαποί που ενοικιάζουν οι ίδιοι εκτάσεις με ελιές και τις συντηρούν. Αυτό γίνεται, γιατί οι ηλικιωμένοι παραγωγοί ή οι ιδιοκτήτες κτημάτων που έχουν άλλη δουλειά, δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και έτσι τα νοικιάζουν σε αλλοδαπούς. Βέβαια δεν έχουμε αγοραπωλησίες, καθώς η τιμή του κάθε κτήματος έχει μειωθεί σημαντικά».
Το μεροκάματο για τον εργάτη γης κυμαίνεται γύρω στα 30-35 ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάποιοι γνωρίζοντας τη λειψανδρία στην εύρεση εργατών, ζητούσαν και περισσότερα χρήματα.